2

اعتماد به نفس چیست؟ ۱۵ راه تقویت اعتماد به نفس کدامند؟

اعتماد به نفس چیست

اعتماد به نفس و هر چه راجع به آن باید بدانید

واژه اعتماد به نفس برای ما واژه‌ی جدیدی نیست، ما در طول زندگی بارها این عبارت را شنیده‌ایم و از آن استفاده کرده‌ایم اما آیا تا کنون برای شما پیش آمده که به شما بگویند اعتماد به نفس پایین/ بالایی دارید؟ اگر در این موقعیت قرار گرفته باشید احتمالا مانند من این سوال از ذهنتان گذشته که معیار این فرد برای سنجش اعتماد به نفس چیست؟ به یاد دارم زمانی که شخصی در مورد اعتماد به نفس من اظهار نظر کرد من به اینکه واقعا اعتماد به نفس چیست؟ چه نشانه‌هایی دارید؟ چگونه افرادی که اعتماد به نفس پایین دارند آن را تقویت کنند؟ فکر کردم، سپس درباره این موضوع مطالعه نمودم و تصمیم به نگارش این مقاله گرفتم. با ما در پرشین لیدی همراه باشید تا بتوانید پاسخ این سوالات را بیایید.

اعتماد به نفس چیست؟

اغلب اعتماد به نفس را اینگونه معنا می کنند: باور و ایمان به خود و توانایی‌های‌مان. که این تعریف مفهوم پیچیده ایی ندارد. این معنی می تواند بسیار درست باشد. داشتن اعتماد به نفس یک خصوصیت مثبت و با ارزش است و همه در تلاش برای رسیدن به آن هستند. در این مقاله ما اعتماد به نفس را همان باور و ایمان به خود و توانایی‌های‌مان تعبیر می‌کنیم. افراد دارای اعتماد به نفس، با ایمان و اعتقادی که به خود و توانایی و استعدادهای خود دارند در مقابل شرایط هر چند دشوار با مسئولیت پذیری خود، با مشکلات مقابله می کنند. داشتن اعتماد به نفس با تفکر و باور مثبت به خود شکل می گیرد به هر اندازه که خود را دوست داشته باشید و به خود باور و ایمان داشته باشید اعتماد به نفس بالایی نیز خواهید داشت.

اعتماد به نفس احساسی درونی است که نسبت به خود داریم و با رفتار خود آن را به نمایش می گذاریم. مثل زمانی که در جمعی غریبه حضور پیدا می کنیم یا وارد حرفه ایی می شویم اگر از خود و عملکرد خود درک درستی نداشته باشیم و با داشتن توانایی و استعداد، خود را کوچک شمرده و قابلیت های خود را نادیده بگیریم رفتاری از ما سر می زند که ممکن است گفته شود که چرا اعتماد به نفس نداریم؟

اگر ما نگاه درستی به خود و توانایی‌هایمان داشته باشیم قطعا می‌توانیم در زندگی موفقیت‌های زیادی را کسب کنیم. همانطور که مشاهده کردید پاسخ به سوال اعتماد به نفس چیست خیلی دشوار نبود. مسئله اساسی این است که چگونه می‌توانیم اعتماد به نفس داشته باشیم.

اعتماد به نفس چیست

آیا اعتماد به نفس همان خودباوری است؟

از پاسخ به سوال اعتماد به نفس چیست می‌توان به این موضوع پی برد که اعتماد به نفس همان خودباوری است. باور خود کار ساده‌ای نیست اما می‌توان سعی کرد که ذهن را برای پذیرش توانایی‌های‌مان آماده کنیم. خود باروری یعنی اعتماد به توانایی هایمان در برخورد با مسائل و این نشانه داشتن اعتماد به نفس است.

اعتماد به نفس ذاتی است یا اکتسابی؟

حال که می‌دانید اعتماد به نفس چیست بهتر است به صحبت راجع به ذاتی یا اکتسابی بودن آن بپردازیم. برخی دانشمندان معتقد هستند که اعتماد به نفس ذاتی است و ریشه‌ی ژنتیکی دارد. این دانشمندان بر این باورند که اعتماد به نفس تنها تحت تاثیر محیط و عوامل بیرونی نیست و مسائل ژنتیکی در آن دخیل هستند؛ اما در طرف دیگر برخی دانشمندان مخالف این دیدگاه هستند و معتقدند که اعتماد به نفس پدیده‌ای ذهنی است و ریشه ژنتیکی ندارد به عبارت دیگر اعتماد به نفس یک پدیده ذاتی نیست. این دانشمندان معتقدند اگر شخصی باور کند که اعتماد به نفس پدیده‌ای ذاتی است هیچوقت برای پرورش ذهن و باور خود، تلاشی نخواهد کرد.

تفاوت اعتماد به نفس و غرور چیست؟

برخی تصور می‌کنند که غرور و اعتماد به نفس تعریف یکسانی دارند، در صورتیکه این دیدگاه کاملا غلط است؛ اما تفاوت غرور و اعتماد به نفس چیست؟ همانطور که گفتیم اعتماد به نفس همان خودباوری است؛ اعتماد به خود و توانایی‌هایمان. اما غرور یعنی خود بزرگ بینی، افراد مغرور در همه حالتی خود را برتر از دیگران می‌بینند، این افراد الزاما توانایی خاصی ندارند اما گاهی حتی با تخریب دیگران سعی در توانمند جلوه دادن خود دارند.

نکته‌ای حائز اهمیت این است که گاهی ممکن است خودباوری بیش از حد منجر به غرور شود. پس نباید در خودباوری اغراق کنیم زیرا در این صورت به عنوان یک فرد مغرور شناخته می‌شویم که از بسیاری جمع‌ها طرد خواهیم شد، که منجر می‌شود بسیاری از موقعیت‌ها، فرصت‌ها و اشخاص را در زندگی خود از دست بدهیم.

فرق اعتماد به نفس و عزت نفس چیست؟

همیشه با شنیدن کلمه اعتماد به نفس، عزت نفس نیز به ذهن متبادر می شود. اغلب فکر می کنند که این دو به یک معنا هستند در صورتی که تفاوت هایی با هم دارند که در ادامه به آن ها می پردازیم.

داشتن اعتماد به نفس اصولا دلیلی بر داشتن عزت نفس نیست ممکن است کسی اعتماد به نفس بالایی داشته باشد ولی از عزت نفس پایینی برخوردار باشد. عزت نفس یعنی به خود ارزش نهادن و حد و مرز اخلاقی و اجتماعی برای خود تعیین کردن.

افرادی که عزت نفس بالایی دارند خودشان را همانطور که هستند می پذیرند و برای خود ارزش و احترام قائلند.

اعتماد به نفس مربوط به ایمان و باور به توانایی هایمان است ولی عزت نفس مربوط به شخص خودمان است.

مثال بارزی که می شود برای تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس آورد، افراد مشهور مثل سینماگران یا ورزشکاران هستند. تا کنون  پیش آمده و شنیده اید که هنرمند یا ورزشکاری خودکشی کرده یا معتاد شده است اینکه آن فرد در کار خود به موفقیت رسیده و مشهور شده نشان از اعتماد به نفس او دارد و اینکه دست به خودکشی زده یا به اعتیاد روی آورده است نشان از عزت نفس پایین اوست.   

فواید اعتماد به نفس

اعتماد به نفس داشتن بسیار مهم و دارای فایده و مزایا می باشد. فواید اعتماد به نفس عبارتند از:

موفقیت در کار و زندگی

مورد توجه و اعتماد اطرافیان قرار گرفتن

داشتن روابط اجتماعی بالا و راحت

با اعتماد به نفس احساس خوشایند رضایت به خود، به شما دست خواهد داد

با داشتن اعتماد به نفس به راحتی می توانید بر مسائل و بحران ها تسلط پیدا کنید و راه کنترل آنها را در دست گیرید.

اعتماد به نفس و فواید آن

اعتماد به نفس خود را چگونه تقویت کنیم

اگر بر این باور باشیم که اعتماد به نفس ذاتی است پس دیگر نباید به دنبال راهکار برای افزایش اعتماد به نفس باشیم، چون ژن برای شما تصمیم می‌گیرد که اعتماد به نفس داشته باشید یا خیر؛ اما در صورتیکه مانند ما بر این باور هستید که اعتماد به نفس ریشه‌ی ژنتیکی ندارد می‌توانید با روش‌های مختلفی اعتماد به نفس خود را بهبود ببخشید؛ اعتماد به نفس با انجام روش هایی پیوسته که موفقیت به دنبال داشته باشد با روندی مثبت می تواند افزایش یابد؛ اما را‌ه‌های تقویت اعتماد به نفس چیست؟

اعتماد به نفس و مدیتیشن

مدیتیشن یا مراقبه مجموعه فعالیت‌هایی هستند که هر شخص می‌تواند با انجام دادن آن‌ها روح و جسم خود را آرامش ببخشد؛ اما رابطه‌ی مدیتیشن و اعتماد به نفس چیست؟ در تمرینات مدیتیشن شما یاد می‌گیرد که چگونه بر خود و توانایی‌های‌تان متمرکز شوید و بهره‌وری خود را افزایش دهید. در نتیجه‌ی مراقبه‌ی ذهن، شما می‌توانید با پرورش ذهن به خودباوری برسید. تمرینات مدیتیشن را همراه با مانترا انجام دهید. جملات تاکیدی به کار ببرید مثل، من نسبت به خود احساس خوبی دارم، من دارای اعتماد به نفس بالایی هستم، من خود را می پذیرم و باور دارم و از اینگونه جملات انگیزشی.

یادگیری زبان‌های خارجی و اعتماد به نفس

برخی معتقدند میان یادگیری زبان و اعتماد به نفس ارتباط وجود دارد، اما ارتباط میان یادگیری زبان و اعتماد به نفس چیست؟ به این موضوع توجه کنید که یادگیری زبان کار ساده‌ای نیست، وقتی شما در پروسه یادگیری پیشرفت می‌کنید در واقع مثل این است که پا به جهان وسیع‌تری که در آن می‌توانید با افراد بیشتری در ارتباط باشید، خواهید گذاشت. حتما این ارتباط برای شما فرصت‌های بیشتری خلق می‌کند و علاوه بر آن در شما حس بهتر و مثبتی را ایجاد می‌کند. پس یادگیری زبان را می‌توان یکی از را‌ه‌های افزایش اعتماد به نفس دانست.

لباس و اعتماد به نفس

ارتباط میان لباس و اعتماد به نفس چیست؟ آیا لباس می‌تواند اعتماد به نفس ما را افزایش دهد؟ نمی‌توان به این سوال پاسخ قطعی و حتمی داد، اما به طور کلی هر مولفه‌ای که در ما حس بهتری ایجاد کند در افزایش اعتماد به نفس ما تاثیر خواهد داشت. البته آنچه بیشتر از نوع لباس اهمیت دارد، داشتن ظاهری آراسته است. همیشه لباس‌های مرتب، خوشبو و اتو کشیده به تن کنید؛ انجام این کارها قطعا در شما حس بهتری ایجاد می‌کند.

سخنرانی در جمع و اعتماد به نفس

ارتباط میان سخنرانی در جمع و اعتماد به نفس چیست؟ آیا می‌توان به سخنرانی در جمع به عنوان یک تمرین برای افزایش اعتماد به نفس نگاه کرد؟ پاسخ به این سوال مثبت است. اگر شما بتوانید روش‌های سخنرانی در جمع را فرا بگیرید و مرتبا سعی کنید در جمع‌های مختلف صحبت کنید به تدریج اعتماد به نفس حضور و سخنرانی در جمع‌های بزرگ را پیدا خواهید کرد.

از منطقه امن خود خارج شوید و با ترس هایتان روبرو شوید. خود ر ا دست کم نگیرید اگر در مقابل جمعی قرار گرفتن برایتان اذیت کننده است با ترس خود مقابله کنید و در جمع با صدای بلند مثلا کسی را صدا بزنید. می‌توانید از جمع‌های دوستانه شروع کنید و به تدریج در جمع‌هایی که کمتر شناخته می‌شوید صحبت کنید. بعد از مدتی مشاهده خواهید کرد که چقدر با اعتماد به نفس بیشتری در میان مردم حضور پیدا خواهید کرد. برای شروع این فعالیت می‌توانید از کتاب «آئین سخنرانی» اثر دیل کارنگی کمک بگیرید.

سپاسگزاری و اعتماد به نفس

رفتار محبت آمیز و مهربانانه ایی نسبت به خود و دیگران داشته باشید و همیشه بابت کارهایی که دیگران در حقتان می کنند سپاسگزار باشید. سپاسگزاری یکی از نشانه های داشتن اعتماد به نفس است.

اعتماد به نفس و راههای تقویت آن

علائم کمبود اعتماد به نفس

عدم اعتماد به نفس یا کمبود اعتماد به نفس، در رفتار و گفتار و پوشش افراد تاثیر بسزایی می گذارد و فرد با شکست و عدم پذیرش در جامعه روبرو می شود. افرادی که اعتماد به نفس ندارند به هیچ عنوان از منطقه امن خود خارج نمی شوند یعنی موقعیت جدید را از ترس شکست یا قضاوت شدن از سمت دیگران تجربه نمی کنند. 

افراد با اعتماد به نفس پایین اصولا نسبت به احساسات و رفتار خود دچار نوعی تضاد و شک و تردیداند و حس ناامنی را زیاد تجربه می کنند.

یکی از علائم کمبود اعتماد به نفس خجالتی بودن و روابط پایین اجتماعی است.

احساس حقارت و کمبود داشتن نسبت به بقیه نیز از دیگر علائم نداشتن اعتماد به نفس می باشد.

افرادی که با کمبود اعتماد به نفس مواجه هستند افرادی کمالگرا می باشند بدین معنی که می خواهند همه چیز در بهترین حالت ممکن خود بدون هیچگونه خطا و مشکلی پیش برود و اگر کاری به طور کامل و بدون نقص انجام نگیرد ناامید و عصبی می شوند.

افکار منفی و بد دل بودن نسبت به مسائل یکی دیگر از نشانه های اعتماد به نفس پایین است.

تلاش برای راضی نگه داشتن همه و مقصر دانستن خود بابت هر اتفاقی و مدام توضیح دادن در مورد مسائل جزیی و بی اهمیت نیز از دیگر نشانه های کمبود اعتماد به نفس است.

نتیجه گیری

اعتماد به نفس چیست و با انجام چه کارهایی می شود آن را تقویت کرد؟ دغدغه و سوال بسیاری از ماست. در این مقاله سعی شد راهکارهای تقویت اعتماد به نفس ارائه شود چرا که داشتن اعتماد به نفس نقش بسیار مهمی در موفقیت در کار و زندگی ایفا می کند. اگر در حال حاضر کمبود اعتماد به نفس دارید نگران نباشید با تمرین می شود به این مهم دست یافت چرا که اعتماد به نفس یک ویژگی اکتسابی است و با ایجاد تغییر مثبت در افکارمان نسبت به توانایی هایمان، اعتماد به نفس افزایش می یابد.

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. خداداد رضامنشیان گفت:

    سلام وقتتون شما و خوانندگان این مطلب بخیر
    من در حوزه کاری خودم خیلی خیل مسلط هستم اما متعاسفانه وقتی به مصاحبه های شغلی میرم با اینکه از قبل کلی تمرین میکنم اما در زمان صحبت با مسئول بسیار استرس دارم. ایا این استرس به اعتماد به نفس مربوطه؟ یا به موارد دیگه ربط داره و نیاز هست به روانشناس مراجعه کنم؟

    1. تیم تولید محتوا گفت:

      با سلام ، بله رابطه مستقیمی با اعتماد به نفس شما داره
      اعتماد به نفس لایه های زیادی داره که به نظر عوام فقط کسانی که خوب ارتباط برقرار میکنن یا خوب حرف میزنن اعتماد به نفس دارن.
      اگر قصد دارید سریعتر این موضوع رو حل کنید بله میتونید به روانشناس مراجعه کنید که دلیل این مورد رو سریعتر متوجه بشید