عزت نفس چیست و چرا مهم ترین عامل برای موفق شدن شماست؟
عزت نفس عبارتی است که آن را بارها در زندگی خود شنیدهایم؛ برای عزت نفس تعاریف مختلفی وجود دارد. یکی از بهترین تعریفها از اعتماد به نفس را «ناتانیل براندن» ارائه کرده است. او اعتماد به نفس را ایمان داشتن به ارزشهای خود میداند؛و عزت نفس را حس ارزشمندی درونی تعریف میکند؛ به این معنا که نسبت به تواناییهای خود چه احساسی دارید و تا چه حد خود و تواناییهایتان را ارزشمند میدانید.
همانطور که از این دو تعریف پیداست، میان عزت نفس و اعتماد به نفس تفاوت وجود دارد. مرز باریکی میان این دو مفهوم وجود دارد، با اندکی تامل میتوان این دو موضوع را تفکیک کرد، پس هیچگاه نباید آنها را در یک معنا به کار برد؛ یعنی ممکن است در یک مورد شما اعتماد به نفس داشته باشید ولی احساس ارزشمند بود نداشته باشد.
تفاوت اصلی عزت نقس و اعتماد به نفس
عزت نفس (Self-Esteem) احساس ارزشمندی است که هر شخص نسبت به خود دارد
اعتماد به نفس (Self-confidence) باور و ایمان به تواناییهایمان برای مواجه با مشکلاتی که در طول زندگی با آنها مواجه میشویم
آیا عزت نفس همان احساس باارزش بودن است
با توجه به تعریفی که براندن ارائه داده است، عزت نفس را میتوان همان احساس باارزش بودن دانست. حالا که به یک تعریف ساده و صریح از عزت نفس رسیدیم. میتوانیم با هم سایر جنبههای عزت نفس را بررسی کنیم.
چه عواملی بر عزت نفس تاثیر میگذارند؟
عوامل مختلفی بر عزت نفس تاثیر گذار هستند در ادامه به برخی از این موارد اشاره خواهیم کرد
مسائل ژنتیکی : برخی از دانشمندان معتقدند که بخشی از عزت نفس هر شخص به مسائل ژنتیکی مربوط میشود؛ اما برخی نیز معتقدند که میتوان داشتن عزت نفس را به هر شخص آموخت. شاید ترکیبی از این دو دیدگاه نگاه واقعبینانهتری در مورد این موضوع به ما بدهد.
تجاربیات شخصی : از جمله عواملی است که بر عزت نفس اثر میگذارد، تجربیات شخصی است. کسب تجربه در زندگی شخصی کمک میکند که هر شخص ارزش خود را بیشتر درک کند.
محیط : یکی از عواملی که بر عزت نفس اثر میگذارد، محیط است. مجموعهی عوامل بیرونی از رفتارهایی که دیگران با ما دارند و محیطی که در آن قرار داریم بر احساس ما نسبت به خودمان تاثیر میگذارد.
ارزشها : ارزشها اولویتهای اصلی زندگی هر فرد هستند. در صورت بی توجهی به این ارزشها، فرد خود را سرزنش میکند و احساس رضایتمندی نسبت به خود را از دست میدهد.
سن : سن یکی دیگر از عواملی که گاهی بر عزت نفس تاثیر میگذارد. با پا به سن گذاشتن و کسب تجربیات مختلف میتواند بر میزان عزت نفس اثرگذار باشد.
رفتارها و عادتها : رفتارها و عادتهای ما در زندگی بر عزت نفسمان تاثیر میگذارد؛ به این صورت که مجموعهی این رفتارها باعث میشود که ما نسبت به خود قضاوتهایی داشته باشیم و احساس ما نسبت خودمان را تحت شعاع قرار میدهند.
مهارتها و توانمندیها : یکی دیگر از عوامل موثر بر عزت نفس مهارتها و توانمندیهای ما است. معمولا داشتن هر مهارتی مثل نوازندگی، نقاشی و … در ما حس بهتری نسبت به خودمان ایجاد میکند.
منظور از عزت نفس سالم چیست؟
زمانی که یک فرد خود را پذیرفته باشد و از خود و زندگیش راضی باشد، میتوان گفت که آن شخص عزت نفس سالمی دارد. همچین فردی که به راحتی تحت تاثیر حرف دیگران قرار نمیگیرد و سعی میکند با تلاش برای رسیدن به ارزشهای خود، احساس رضایتمندی نسبت به خودش داشته باشد، فردی با عزت نفس سالم است. همچنین شخص با عزت نفس سالم رفتارهایی را انجام میدهد که در او حس خوبی نسبت به خودش پیدا کند.
عزت نفس پایین چیست؟
منظور از عزت نفس پایین چیست؟
شخص دارای عزت نفس پایین دقیقا نقطهی مقابل شخصی است که عزت نفس سالم دارند. این افراد نسبت به خود احساس خوبی ندارند و احساس باارزش بودن نمیکنند. اما از کجا میتوان دریافت که شخص احساس رضایتمندی نسبت به خود ندارد و به تعبیر دیگر علائم عزت
چرا عزت نفس نداریم؟ علائم عزت نفس پایین چیست؟
سوال مهمی که مطرح میشود این است که چرا یک شخص عزت نفس ندارد یا عزت نفس خود را از دست میدهد؟ ریشه نداشتن عزت نفس در چیست؟ در این قسمت با هم به بررسی علائم عزت نفس پایین میپردازیم:
عدم داشتن اعتماد به نفس کافی: نداشتن اعتماد به نفس باعث میشود که به خودمان و تواناییهایمان ایمان و باور نداشته باشیم. این موضوع منجر میشود که ما در زمان انجام هر کاری از خودمان احساس رضایت نداشته باشیم و مدام خود را نسبت به آنچه که انجام دادهایم سرزنش کنیم.
مقایسه خود با دیگران: هر چند ممکن گاهی مقایسه کردن خودمان با دیگران منجر شود که تصمیمات مثبتی بگیریم ولی در اکثر موارد وقتی شخصی خود را مرتبا با دیگران مقایسه میکند یعنی احساس باارزش بودن نمیکند.
تلاش کردن برای جلب رضایت دیگران: یکی از نشانههای عزت نفس پایین، تلاش کردن برای جلب رضایت دیگران است. افراد با عزت نفس پایین، چون خودشان احساس رضایت نسبت به خود ندارند، مدام به دنبال این هستند که دیگران آنها را تایید کنند.
ترس از شکست: معمولا افراد با عزت نفس پایین، همیشه از اینکه شکست بخورند میترسند؛ چون این افراد با کوچکترین شکستی، احساس باارزش بودن را از دست میدهند. در مقابل افراد با عزت نفس همواره به دنبال چالشهای جدید هستند و از شکست نمیترسند. آنها از شکست پلی به سمت پیروزی برای خودشان میسازند.
گفتگوی منفی با خود: افراد با عزت نفس پایین همواره خود را سرزنش میکنند و تنها به نقایص و ضعفهای خود فکر میکنند.
مشکل در درخواست کمک از دیگران: افرادی که عزت نفس پایینی دارند، درخواست کمک از دیگران را ناشی از بیکفایتی خود میدانند. این افراد اگر از اطرافیانشان تقاضای کمک کنند نسبت به خودشان، حس بدی پیدا میکنند.
عزت نفس پایین چه تاثیری در زندگی ما دارد؟
حالا که با دلایل داشتن عزت نفس پایین آشنا شدیم، بهتر است تاثیر عزت نفس نداشتن در زندگی را مورد ارزیابی قرار دهیم؟ نداشتن عزت نفس منجر به بروز اختلالات زیر میشود:
- فرد در اغلب موارد مضطرب و پریشان است.
- اشتهای شخص دچار اختلالاتی میشود.
- شخص نسبت به هر موضوعی دچار هراس میشود.
- ممکن است رفتارهای پر خطر از او سر بزند.
- ممکن است به سمت مصرف مواد مخدر برود.
بیشتر بخوانید: https://bit.ly/3wXKbRh
نظرات کاربران
سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.