چطور متوجه سقط جنین شویم
چطور متوجه سقط جنین شویم؟ سقط جنین چه علائمی دارد؟ سقط جنین چه عوارضی دارد؟ سقط جنین چند روز خونریزی دارد؟ سقط جنین چگونه اتفاق می افتد؟ سقط جنین چه ضررهایی دارد؟ در این مقاله در سایت پرشین لیدی مجله تخصصی بانوان ایران، به این سوالات در خصوص سقط جنین پاسخ داده شده است.
سقط جنین یکی از شایع ترین مواردی است که اوایل بارداری، قبل از هفته بیستم رخ می دهد که به آن سقط خودبخودی نیز می گویند. سقط جنین در ۸۰ درصد موارد طی ماه های اول بارداری اتفاق می افتد و اغلب زمانی است که زنان بی اطلاع از بارداری خود هستند.
سقط جنین چه علائمی دارد
سقط جنین همراه با علائم و نشانه هایی است که در صورت بروز فورا باید به پزشک مراجعه نمائید تا تشخیص علت مشخص شده و تحت درمان قرار بگیرید. از جمله نشانه های سقط جنین عبارتند از:
لکه بینی و خونریزی واژن که از معمول ترین علائم سقط ناخواسته است. البته در نظر داشته باشید که لکه بینی می تواند دلایلی جز سقط جنین داشته باشد چرا که حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد زنان باردار در سه ماهه اول، خونریزی و لکه بینی را تجربه می کنند. لکه بینی که در هفته ۱۲ بارداری پیش می آید به غیر از سقط جنین می تواند ناشی از حاملگی خارج از رحم، خونریزی لانه گزینی و علل ناشناخته دیگر باشد. در هر حال اگر لکه بینی و خونریزی را در بارداری شاهد بودید فورا به پزشک مراجعه نمائید.
دردهای شکمی و انقباض عضلات شکم را می توان یکی دیگر از نشانه های سقط جنین دانست و اگر همراه با خونریزی باشد احتمال سقط جنین بیشتر می رود. درد در ناحیه شکم به همراه خونریزی علتی دیگر مثل حاملگی خارج رحمی نیز می تواند داشته باشد. پس در صورت درد شکمی به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید. کاهش وزن به ویژه در هفته ششم بارداری ممکن است نشانه سقط جنین باشد.
ترشح و دفع مایعات و بافت های غیر طبیعی از واژن مثل لخته خون از دیگر نشانه های سقط جنین است.
ضعف و سرگیجه های شدید و غیر طبیعی
سقط جنین چند روز خونریزی دارد
خونریزی بعد از سقط جنین امری طبیعی است و بسته به نوع سقط که دارویی باشد یا جراحی متفاوت است. در سقط دارویی خونریزی در یک تا دو ساعت اول شدید بوده و به تدریج کاهش می یابد و در سقط به روش جراحی در برخی موارد تا ۵ روز بعد از عمل نیز خونریزی مشاهده شده است. به طور معمول خونریزی ناشی از سقط جنین تا ۲ هفته ادامه یافته و به تدریج کاهش یافته و از بین می رود.
سقط جنین چه ضررهایی دارد
سقط جنین می تواند عوارض و خطراتی به دنبال داشته باشد که با توجه به نوع سقط این عوارض می تواند متفاوت باشد از جمله خطرات و ضررهای سقط جنین عبارتند از:
سقط ناقص زمانی رخ می دهد که بافت بارداری به طور کامل از رحم خارج نشده باشد در این حالت خونریزی تا مدت ها بعد از سقط جنین ادامه یافته و شدت دردهای شکمی زیاد می شود.
در صورتی که بافت باقی مانده خود به خود دفع نشود با روش هایی چون کورتاژ یا مصرف دارو، رحم پاک می شود.
خونریزی های شدید و بیش از حد بعد از سقط جنین که علائمی چون افزایش ضربان قلب، سرگیجه و رنگ پریدگی را به همراه دارد.
از دیگر ضررهایی که از سقط جنین ناشی می شود کم خونی به دنبال خونریزی است.
عفونت لگنی بعد از سقط جنین عارضه ایی است که معمولا ۳ درصد از زنان بعد از سقط به آن دچار می شوند.
با سقط جنین احتمال ابتلا زنان به سرطان پستان و سرطان دهانه رحم بالا می برد.
چسبندگی داخل رحمی بعد از سقط جنین یکی دیگر از عوارض سقط جنین است که احتمال آن بسیار کم است
سقط جنین مکرر بعد از اولین سقط از دیگر خطرات سقط جنین است که غالبا یک درصد از زنان بیش از یک بار با سقط جنین مواجه می شوند. توجه به این نکته ضروری است که سقط جنین مکرر می تواند دلایل دیگری داشته باشد که باید ریشه ایی علت مشکل را مشخص و درمان کرد.
افسردگی، استرس و اضطراب از دیگر عوارض سقط جنین است که خیلی جدی باید مورد توجه قرار گرفته و درمان شود.
پارگی گردنه رحم
سقط جنین با روش دارو یا جراحی عوارضی به همراه دارد که در سقط جنین با دارو علائم زیر ممکن است تا یکی دو روز ادامه داشته و در سقط جنین با روش جراحی حتی تا چند هفته نیز ممکن است ادامه داشته باشد.
عوارض سقط جنین با دارو
سردرد
حالت تهوع و استفراع
معده درد
خستگی و سرگیجه
تب و لرز
اسهال
گرگرفتگی
عوارض سقط جنین با جراحی
خونریزی شدید
تب و لرز
حالت تهوع و استفراغ
تب و لرز
سرگیجه
سقط جنین را چگونه تشخیص دهیم
برای تشخیص سقط خود به خودی و ناخواسته با مشاهده علائم غیر طبیعی چون خونریزی های شدید و دردهای اتقباضی شکمی با مراجعه به پزشک علت دقیق و تشخیص دقیق داده می شود.
پزشک در صورت مشاهده علائم سقط جنین، با تجویز آزمایش خون سطح هورمون بارداری را مورد بررسی قرار می دهد و در صورت خونریزی و گرفتگی عضلات انجام سونوگرافی را توصیه می کند که اگر در سونوگرافی واژینال موارد زیر مشاهده شد تشخیص بر سقط جنین داده می شود.
- کیسه بارداری بزرگتر از ۱۶ میلی متر بوده و جنین در آن نباشد.
- ساک حاملگی بزرگتر از ۸ میلی متر بوده و کیسه زرده ایی نباشد.
- جنین از ۵ میلی متر بزرگ تر بوده و ضربان قلب وجود نداشته باشد.
اگر جنین از ۵ میلی متر بزرگ تر بوده و در سونوگرافی اول ضربان قلب وجود داشته و در سونوگرافی دوم ضربان قلب وجود نداشته باشد نیز سقط جنین اعلام می شود. هورمون گنادوتروپین، هورمونی است که در دوران بارداری ترشح می شود اگر سطح این هورمون کاهش یافته باشد و سونوگرافی ترانس واژینال کیسه خالی بارداری یا جنین فاقد ضربان قلب را نشان داده باشد تشخیص به سقط داده می شود.
چه دلایلی باعث سقط جنین می شود
سقط جنین به عوامل مختلفی می تواند بستگی داشته باشد که عبارتند از:
اختلال و ناهنجاری های کروموزومی که اغلب در سه ماهه اول بارداری شایع است و به دلیل ناهنجاری در اسپرم و یا تخمک ایجاد می شود که از رشد طبیعی تخمک بارور شده جلوگیری می کند.
مشکلات رحمی مانند نارسایی رحم، چسبندگی شدید رحمی و سندرم تخمدان پلی کیستیک خطر سقط جنین را افزایش می دهد.
ضعف و ناتوانی دهانه رحم که باعث می شود رحم نتواند جنین را نگه دارد و غالبا در سه ماهه دوم بارداری، جنین سقط می شود.
هورمون پروژسترون که در دوران بارداری ترشح می شود اگه کیفیت پایینی داشته باشد باعث اختلال و بی نظمی هورمونی شده و سقط را باعث می شود. بیماری مادر نیز چون دیابت، تیروئید و سیستم ایمنی پایین بدن، فشار خون بالا و ابتلا به عفونت هایی مثل، ایدز، بیماری های کلیوی، سرخک، سرخجه، کلامیدیا، سوزاک، سفلیس می توانند به ویژه در هفته ششم بارداری سقط جنین را موجب شوند از این جهت پیش از بارداری باید آزمایشات کامل انجام دهید تا در صورت وجود بیماری سریعا اقدام به درمان کنید.
افزایش سن که می تواند عاملی موثر در افزایش احتمال سقط جنین باشد.
برخی آزمایش ها و غربالگری ها مثل آمنیوسنتز که اختلالات کروموزومی جنین را شناسایی می کند احتمال سقط جنین را بالا می برد.
اضافه وزن و چاقی بیش از حد
جنین سقط شده یا نه؟
تشخیص سقط ناقص یا کامل نیازمند ارزیابی توسط پزشک است و این نتیجه بر اساس بررسیهای بالینی و آزمایشهای انجامشده توسط پزشک تعیین میشود. در ادامه، توضیحاتی در مورد این دو نوع سقط آمده است:
سقط کامل:
سقط کامل به معنای کامل شدن خالص جنین و بافتهای موجود در رحم است. در این مورد، تمام جنین و بافتهای مربوط به بارداری از رحم خارج میشوند. این فرآیند ممکن است با خونریزی شدید همراه باشد و پس از آن نشانههای حاملگی کامل از بین میروند. پزشک با انجام بررسیهای پزشکی و استفاده از سونوگرافی و یا آزمایشهای خون میتواند تأیید کند که سقط به صورت کامل انجام شده است.
سقط ناقص:
سقط ناقص به معنای کامل شدن جنین از رحم نیست و بخشی از بافتها هنوز درون رحم باقی میمانند. این ممکن است منجر به خونریزی و علائم حاملگی کامل نشود و زن باردار ممکن است بخشی از علائم بارداری را ادامه دهد. پزشک با استفاده از ارزیابیهای کلینیکی و ممکن است سونوگرافی یا آزمایشهای خون انجام دهد تا نوع سقط را تشخیص دهد.
در صورت بروز علائم سقط جفت (سقط ناقص) و جنین کامل نشدن از رحم، بهتر است فوراً به یک مرکز پزشکی یا بیمارستان مراجعه کنید تا توسط پزشک متخصص ارزیابی شوید. پزشک میتواند با استفاده از سونوگرافی و بررسیهای بالینی و آزمایشهای مناسب، وضعیت را ارزیابی کند و تصمیمگیری مناسب انجام دهد. بسته به شرایط، در صورت نیاز ممکن است پزشک بخواهد شما را در بیمارستان بستری کند تا مراقبتهای لازم و به موقع انجام شود.
چه عواملی هستند که خطر سقط جنین را افزایش می دهند؟
خطر سقط جنین به معنای افتادن جنین به مراحل زندگی بیرون از رحم پیش از هفتههای اول زایمانی است. برخی عوامل میتوانند خطر سقط جنین را افزایش دهند و ممکن است در نتیجه این عوامل، بارداری ناپایدار شود یا به سقط منجر شود. برخی از این عوامل عبارتند از:
علل ژنتیکی: برخی از نقصها و علل ژنتیکی میتوانند باعث سقط جنین شوند.
عوامل مادری: مشکلات و بیماریهای مادری مانند دیابت، فشار خون بالا، عفونتها و بیماریهای کبدی میتوانند خطر سقط جنین را افزایش دهند.
عوامل رحمی: عللی مانند نقصهای توسعه رحم، نداشتن قدرت کافی رحمی برای نگهداری جنین، تورم رحم یا وجود فیبروئیدها میتوانند باعث سقط شوند.
عوامل جنینی: نقصها و مشکلاتی که به جنین خود مربوط میشود، میتوانند خطر سقط جنین را افزایش دهند.
سن مادر: با پیشرفت سن مادر، خطر سقط جنین افزایش مییابد، به خصوص بعد از سن ۳۵ سال.
مصرف مواد مخدر و الکل: مصرف مواد مخدر و الکل در دوران بارداری میتواند خطر سقط جنین را افزایش دهد.
استرس و فشارهای روحی: استرس، اضطراب و فشارهای روحی شدید نیز ممکن است بر روی بارداری و جنین تأثیرگذار باشند.
تاریخچه سقط پیشین: زنانی که تجربه سقط پیشین داشتهاند، در خطر بیشتری برای سقط دوباره هستند.
به علاوه، همواره باید به خواست و توصیههای پزشک خود در مورد مراقبتها و اقدامات لازم حین بارداری پایبند باشید. برای کاهش خطر سقط جنین، مهم است که از مراقبتهای پزشکی منظم و یک رژیم غذایی مناسب و سالم پیروی کنید.
علائم باقی ماندن جفت در رحم بعد از سقط چه چیزهایی هستند؟
بعد از سقط، ممکن است قسمتی از جنین و بافتهای مرتبط با بارداری در رحم باقی بمانند. این وضعیت به عنوان “باقی ماندن جفت” یا “سقط ناقص” شناخته میشود. در این حالت، جنین بهطور کامل از رحم خارج نشده است و برخی بافتها هنوز در رحم باقی میمانند.
علائم باقی ماندن جفت ممکن است عبارت باشند از:
خونریزی مستمر: باقی ماندن جفت میتواند باعث خونریزی مستمر از رحم شود. این خونریزی ممکن است متناوب و یا مداوم باشد.
درد شکمی شدید: در صورت باقی ماندن جفت، ممکن است درد شکمی شدید و مشابه دردهای ماهیانه رخ دهد.
لختههای خونی: همچنین، مشاهده لختههای خونی بزرگ در خونریزی احتمالی است.
علائم بارداری کاهش مییابد: علائم بارداری مانند تورم سینه، احساس حساسیت، احساس تهوع و سایر علائم ممکن است کاهش یابد یا به طور کلی از بین برود.
مهم است که در صورت بروز هر یک از این علائم، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. باقی ماندن جفت ممکن است نیاز به مداخله پزشکی داشته باشد تا از رحم خارج شود و مشکلات بعدی را جلوگیری کند. پزشک شما با انجام بررسیهای پزشکی و استفاده از تصویربرداری مثل سونوگرافی میتواند وضعیت را ارزیابی کند و نقشه عملیاتی مناسب را برای بهبود وضعیت شما ترسیم کند. همچنین، همواره مهم است که از اطلاعات موثق و از منابع قابل اعتماد استفاده کنید و بر اساس توصیههای پزشکی عمل کنید.
چه روش هایی وجود دارد که بتوان اضافه جفت و جنین رو بعد از سقط از رحم خارج کرد؟
بعد از سقط، اگر جنین و بافتهای مرتبط با بارداری بهطور کامل از رحم خارج نشده باشند و باقی مانده باشند (سقط ناقص یا باقی ماندن جفت)، ممکن است نیاز به تخلیه این مواد از رحم باشد. این تخلیه میتواند به وسیلههای طبیعی یا از راههای پزشکی انجام شود. اما باید توجه داشت که همه موارد نیازمند بررسی پزشکی هستند و باید توسط پزشک تصمیمگیری شود.
روشهای مختلفی برای تخلیه باقیمانده جفت و بافتها از رحم وجود دارد، که برخی از آنها عبارتند از:
تخلیه طبیعی: برخی از موارد باقیمانده جفت و بافتها بهطور طبیعی از رحم خارج میشوند تا جنین کاملاً سقط شود. این فرآیند ممکن است همراه با خونریزی و درد باشد.
مصرف داروها: پزشک میتواند داروها را برای تسهیل تخلیه جفت و بافتها از رحم تجویز کند.
اسکریژ: این روش، که به عنوان “اسکریژ” یا “کورتاژ” شناخته میشود، یک فرآیند جراحی است که با استفاده از ویژهنامه ای پنبهای یا لوله انجام میشود. این روش به صورت دستی تخلیه جفت و بافتها از رحم را انجام میدهد.
مداخله جراحی: در موارد خاص، ممکن است نیاز به مداخله جراحی برای تخلیه باقیمانده جفت باشد.
همواره مهم است که به توصیهها و راهنماییهای پزشک خود پایبند باشید و در صورت بروز هر گونه نگرانی یا علائم نامطلوب، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید تا وضعیت شما بررسی و مشاوره لازم ارائه شود.
تا چه زمان بعد از سقط زنان به حالت عادی و سالم می رسند؟
زمانی که زنان به حالت عادی و سالم پس از سقط میپردازند، بستگی به عوامل مختلفی دارد از جمله نوع سقط، سن زن، وضعیت سلامتی، و میزان حمایت و مراقبتهایی که دریافت میکنند. همچنین، هر فرد به طور متفاوت به سقط و پس از آن واکنش نشان میدهد.
در صورتی که سقط کامل باشد و باعث خونریزی شدید یا مشکلات دیگری نشود، معمولاً بدون مشکلات اساسی به حالت عادی خود باز میگردند. در این موارد، ممکن است زمان بازگشت به حالت عادی چند هفته تا یک ماه باشد.
اما برای زمان بازگشت به حالت عادی و سالم، بهتر است به توصیهها و دستورات پزشک خود پایبند باشید. پس از سقط، پزشک معالج شما ممکن است به شما راهنماییها و مراقبتهایی بدهد که بستگی به وضعیت شما دارد. همچنین، اگر پس از سقط هر گونه علامت نگرانی مانند خونریزی شدید، درد شدید، تب، یا هرگونه مشکل دیگر داشتهاید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
پس از سقط، توصیههای بهداشتی مثل استراحت، مصرف غذاهای مغذی، مصرف مکملهای ویتامینی، و رفتن به آزمایشها و بررسیهای پزشکی منظم نیز میتواند به بهبود سریعتر و بهتر از وضعیت شما کمک کند.
نتیجه گیری
سقط جنین یا سقط ناخواسته جنین، که همواره علائمی با خود به همراه دارد پیشامدی است که بسیار برای ماردان و پدران ناراحت کننده است و غالبا در سه ماهه اول بارداری به ویژه هفته ششم رخ می دهد. سقط جنین به این معنی نیست که بارداری دیگر اتفاق نمی افتد چرا که در بسیاری از موارد حتی بعد از سقط های مکرر، مادر توانسته بارداری سالمی را تجربه کند. در صورت سقط جنین اولین قدم علت یابی است تا در صورت وجود هر گونه بیماری و اختلال که باعث سقط جنین شده تحت نظر پزشک درمان را آغاز کنید و بعد از درمان آماده یک بارداری سالم و موفق شوید.
به طور کلی، علائمی که نشان دهنده سقط جنین هستند، ممکن است بر اساس نوع سقط و شدت آن متفاوت باشند. به هر حال، برخی از علائم و نشانههای معمول مرتبط با سقط جنین عبارتند از: خونریزی و روان شدن خون از رحم، درد شکمی شدید، کاهش حرکات جنین، افزایش دمای بدن، احساس ضعف و افت انرژی، احساس ناراحتی و افتادگی در احساسات، از دست دادن علائم بارداری مثل سر درد و تهوع، تغییر رنگ و بافت خونریزی (ممکن است رنگ خون تیرهتر شود).
نکته مهم این است که بسیاری از این علائم نیز ممکن است به دلیل دلایل دیگری مانند عفونتها یا تغییرات طبیعی در دوران بارداری رخ دهند. بنابراین، برای تشخیص نهایی و اطمینان از وضعیت جنین و بارداری، بهتر است تا با پزشک خود مشورت کنید و او را از هرگونه تغییر در علائم خود مطلع سازید. پزشک شما میتواند تشخیص صحیح را براساس ارزیابیهای بالینی و آزمایشهای معمولی انجام دهد.
لطفا در این مورد توضیح بدید که میشه از کجا بفهمیم جنین سقط شده دختر است
با عرض سلام و وقت بخیر. وقتی سقط انجام میشه چه زمان طول میکشه تموم لخته ها و اضافه های سقط از رحم خارج بشه چون سقط داشتم عفونتم دچار شدم
سلام به شما کاربر عزیز پرشین لیدی. اگر سقط داشتید و لخته ها و اضافات سقط از رحم خارج نشده باشد تا یک ماه به طول می انجامد تا بافت های باقی مانده از رحم دفع شود. می توانید به پزشک مراجعه نمائید در اینصورت پزشک توصیه هایی به شما می کند از مصرف قرص و دارو یا قرار دادن دارو در واژن که طی یک روز تمام لخته های اضافه خارج می شود. در صورتی که سقط با عفونت همراه باشد پزشک توصیه به کورتاژ می کند.
سلام تفاوت سقط جنین با پریودی چیه؟ چطور متوجه بشیم که جنین سقط شده و اینکه سقط با مرده زایی فرق میکنه علائمشون وعلتشونو لطفن توضی بدید من الان لکه بینی دارم دو،سه هفته هم از پریودیم گذشته تست دادم مثبت بود ولی لکه بینی پیدا کردم راهنمایی کنین لطفا
سلام کاربر گرامی پرشین لیدی. سقط جنین در سه ماهه اول بارداری بسیار شایع است. لکه بینی در اوایل بارداری همیشه به علت سقط جنین نیست سقط جنین علائمی چون درد شکم یا کمرکه هر لحظه شدیدتر می شود، حالت تهوع و اسهال، لخته خون که از حد طبیعی بزرگتر است دارد . مدت خونریزی در سقط جنین بیشتر از مدت زمان خونریزی در زمان قاعدگی است.خونریزی به علت سقط به رنگ قهوه ایی یا صورتی مایل به قرمز روشن است. سقط جنین قبل از هفته بیستم بارداری به دلایل طبیعی رخ می دهد. جنین مرده یا مرده زایی بعد از هفته بیستم بارداری در رحم رخ می دهد.
سلام میوم رحم هم میتونه باعث سقط جنین شه ممنون از مطلبتون
سلام کاربر گرامی پرشین لیدی. سقط جنین عوامل مختلفی دارد. به طور معمول فیبروم یا میوم رحم منجر به سقط جنین نمی شود. سقط جنین با وجود داشتن میوم رحم بستگی به محل قرار گیری میوم دارد اگر میوم جایی باشد که باعث اختلال در لانه گزینی شود به این دلیل که ممکن است خونرسانی به جنین را مختل کند امکان سقط جنین می رود. در صورتی که میوم رحم داشته باشید به پزشک مراجعه نمائید.