تمرین برای چرخیدن جنین
اغلب مادران دوست دارند زایمان طبیعی داشته باشند به همین دلیل در پی انجام کارهایی هستند که جنین در موقعیت مطلوب در رحم برای زایمان قرار بگیرد. در این مقاله از سایت پرشین لیدی به معرفی ورزش هایی برای چرخیدن جنین می پردازیم.
چرخیدن جنین یکی از موضوعاتی است که ممکن است در بعضی موارد توسط پزشکان به عنوان یکی از راهکارهای حل مشکل در برخی موارد استفاده شود. در سه ماه آخر بارداری جنین به دلیل بزرگ شدن حرکت کرده و ممکن است به صورت بریچ قرار گرفته باشد، بریچ وضعیتی از قرار گیری جنین در رحم است که در آن سر نوزاد رو به بالا و پاها رو به پایین است.
از اینرو برای زایمان طبیعی لازم است که جنین در وضعیت سفالیک قرار گرفته باشد یعنی سر نوزاد رو به پایین باشد.
جنین در ماه نهم بارداری می چرخد و اغلب نیازی به اقدام خاصی نیست ولی در صورتی که هنوز در وضعیت بریچ قرار گرفته باشد، می توان با راهکارها و ورزش هایی، موقعیت قرار گیری جنین را تغییر داد. این نکته را در نظر داشته باشید که تمرین برای چرخیدن جنین باید با نظارت و مشورت پزشک صورت گیرد و به هیچ عنوان بدون مشورت پزشک دست به اقدامی نزنید.
ورزش برای چرخیدن جنین بریچ
هیچ ورزش خاصی وجود ندارد که بتواند به طور مستقیم باعث خروج جنین از بریچی شود. با این حال، ورزش به طور کلی به مادر در این مرحله از بارداری کمک می کند تا در عملکرد خود بیشترین بهره را ببرد و از همه مهمتر، به سلامتی جنین کمک می کند.
با توجه به شرایط شما، پزشک معالج شما می تواند راهنمایی های لازم را برای شما ارائه دهد. اما در کل، برخی از تمرین هایی که معمولاً به عنوان یکی از روش های چرخیدن جنین معرفی می شوند، عبارتند از:
تمرینات استرچینگ: این تمرینات باعث می شود که عضلات شکم و زانو برای زایمان آماده شوند. برخی از این تمرینات شامل یوگا، پیاده روی، استراحت در حالت خواب بر روی یک طرف بدن و پشت سر و … هستند.
تمرینات دیداری: در این تمرینات، پزشک معالج شما ممکن است برای شما یکی از روش هایی را که با استفاده از نور، تلاش می کند جنین را به سمت سر یا پایین تر از رحم مادر بکشاند، توصیه کند.
ورزش های سبک و ملایمی مانند پیاده روی، شنا، بدمینتون، یوگا و پیلاتس می توانند به مادر در این مرحله از بارداری کمک کنند. ورزش های سبک دیگری مانند بارداری اکواپیک، یا ورزش بر روی توپ بزرگ و پر هوا، همچنین می تواند کمک کننده باشد.
ورزش هایی که شامل حرکاتی شدیدتری مانند وزنه برداری، پرش، فوتبال و بسکتبال هستند، بهتر است در این مرحله از بارداری انجام نشوند.
به همین دلیل، بهتر است پیش از هر ورزشی، با پزشک خود مشورت کنید تا برای شرایط خاص خودتان، ورزش هایی که بیشترین بهره را برایتان دارند، تعیین شوند. همچنین، برای انجام هرگونه ورزش، از حداقل ۳۰ دقیقه و تا یک ساعت در روز، به صورت مداوم و همراه با استراحت کافی بعد از ورزش، پیروی کنید.
در این صورت به طور عمومی، ورزش هایی که به طور مستقیم بر روی نواحی لگن و پاها اثر می گذارند، می توانند به خروج جنین از بریچی کمک کنند. به عنوان مثال، می توانید به تمرینات زیر برای تقویت نواحی لگن و پاها اقدام کنید:
پیاده روی: از جمله متداول ترین و ساده ترین ورزش هایی که در طول دوران بارداری باعث باز شدن لگن، منعطف شدن عضلات و قرار دادن جنین در وضعیت مطلوب برای زایمان کمک می کند ورزش پیاده روی است. پیاده روی ورزش هوازی است که به طور ملایم و سبک می تواند به تقویت عضلات لگن و پاها کمک کند و جریان خون را در بدن افزایش داده و بهبود ببخشد.
برنامه های تمرینی تناسب اندام: برنامه های تمرینی مربوط به تقویت عضلات لگن و پاها، مانند مانند اسکوات، لانچ، ، خم شدن و کشش پا می تواند برای چرخش جنین کمک کننده باشد.
اسکوات می تواند باعث باز شدن مفاصل لگن شده و عضلات پایین تنه را تقویت کند.
ورزش لگن: ورزش شیب لگنی یکی از ورزش ها و تمرین هایی است که می تواند جنین را در وضعیت مناسب قرار دهد چرا که باعث تقویت عضلات کف لگن شده و کمردرد را بهبود می بخشد. انجام این تمرین به این صورت است که به صورت چهار دست و پا روی زمین قرار بگیرید سر و شانه ها را به سمت عقب بکشید، عضلات لگن را منقبض کنید و بعد به حالت اول برگردید. این حرکت که به حرکت گربه معروف است که می تواند سر جنین را در لگن قرار داده و بدن را برای زایمان آماده کند.
تمرین چرخیدن جنین با توپ زایمان: ورزش با توپ یکی از ورزش هایی است که برای بازشدن دهانه ی رحم نیز انجام می شود. از این ورزش می توان برای چرخیدن سر جنین در لگن کمک گرفت. روی توپ زایمان بنشینید باسن را از زانوها بالاتر قرار دهید و لگن را به سمت جلو خم کنید.
شنا: شنا نیز می تواند به تقویت عضلات لگن و پاها کمک کند و باعث افزایش جریان خون در این مناطق شود.
اگر با هر گونه ورزشی که بر روی نواحی لگن و پاها اثر می گذارد، مشکلی ندارید، می توانید این تمرینات را انجام دهید. با این حال، به همان شکل، همیشه بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و برنامه تمرینی مناسب برای شرایط خودتان را تعیین کنید.
نتیجه گیری
به طور کلی جنین در ماه نهم می چرخد و نیازی به انجام تمرین خاصی نیست ولی در صورتی که جنین به حالت بریچ بوده و شما در صدد آن هستید که زایمان طبیعی داشته باشید پزشک شما راهکارهایی را جهت قرار گرفتن سر جنین در لگن به شما ارائه می دهد. انجام تمرین ها و ورزش هایی مانند پیاده روی، اسکوات، ورزش با توپ، حرکت گربه و.. می تواند هم به بهبود دردهای کمر و پا، کمک کرده و هم اینکه باعث چرخیدن جنین به صورت سفالیک شود.
سلام من یک مادر هستم و حدودا ۳ ماه پیش فرزندم به دنیا امد و یک سری اطلاعات رونیاز دیدم با شما به اشتارک قرار بدم.قبل از انجام هرگونه تمرین در زمان بارداری، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و از ایمنی و اثربخشی آن مطمئن شوید. اما در کل، برای چرخاندن جنین در زمان بارداری میتوانید به روشهای زیر رجوع کنید:
تمرینات پیادهروی: پیادهروی برای شما و برای جنین شما بسیار خوب است. اما پیادهروی در محیطی صاف و صدای بلند نیست. بیشتر در محیطهای آرام مانند پارکها، ایستگاههای اتوبوس و سایر مکانهایی که در آن هوای تازه است راه پیمایی کنید.
تمرینات یوگا: بسیاری از تمرینات یوگا میتوانند به کمک شما برای چرخاندن جنین کمک کنند. بهتر است با یک مربی یوگا صحبت کنید و تمریناتی که میتوانند در زمان بارداری به شما کمک کنند را بپرسید.
استراحت در حالت نیمه خوابیده: در صورتی که تمرینات و ورزش برای شما مناسب نیست، میتوانید در حالت نیمه خوابیده بر روی یک تخت یا فرش طبیعی استراحت کنید. با برخی حرکات ساده، میتوانید جنین را چرخانده و در عین حال خود را آماده تولد کنید.
تمرینات شنا: شنا برای بسیاری از زنان باردار خوب است، زیرا باعث میشود بهتر بتوانند تنفس کنند و جنین را بهتر چرخاندند. اگر شما هم از شنا خوشتان میآید، با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا میتوانید در زمان بارداری شنا کنید یا خیر.
سلام ممنون از مطالب خوبتون. تمرین برای چرخیدن جنین فقط واسه خانمایییه که میخوان زایمان طبیعی داشتع باشند یا واسه زایمان سزارین هم میشه
سلام به شما کاربر عزیز پرشین لیدی. بانوانی که قصد زایمان طبیعی دارند بنا به تشخیص پزشک نیاز است که برای چرخیدن جنین تمرینات و ورزش هایی انجام دهند تا جنین در موقعیت مناسبی در رحم قرار بگیرد ولی بانوانی که قصد سزارین دارند نیازی به انجام تمرین برای چرخیدن جنین ندارند.