6

عوارض برداشتن رحم چیست

برداشتن رحم و انواع هیستروکتومی

عوارض برداشتن رحم چیست؟

عوارض برداشتن رحم چیست؟ علت برداشتن رحم چیست؟ مزایا و مضرات برداشتن رحم چیست؟ روش های جراحی برداشتن رحم چند نوع است؟ در این مقاله در سایت پرشین لیدی مجله تخصصی بانوان، به این سوالات پاسخ داده شده است.

برداشتن رحم یک عمل جراحی است که نام دیگر آن هیستروکتومی است که علت های گوناگونی می تواند داشته باشد. زمانی پزشک متخصص عمل هیستروکتومی را تجویز می کند که روش های غیر جراحی یا مراقبت رحمی جواب نداده باشد که در این صورت با تشخیص پزشک با یکی از روش های هیستروکتومی، رحم برداشته می شود.

عوارض برداشتن رحم

علت برداشتن رحم

به طور کلی برداشتن رحم جز در مواردی که راه های غیر تهاجمی برای درمان بدون نتیجه بوده باشد و بیمار خود و خانواده اش، سابقه سرطان داشته باشند و یا مبتلا به سرطان باشند توصیه نمی شود. عمل برداشتن رحم یا همان هیستروکتومی علت های گوناگونی می تواند داشته باشد از جمله موارد ذیل:

فیبروئید یا فیبروم رحمی در صورتی که تعداشان بسیار زیاد بوده و بزرگ باشند و روشی جز برداشتن رحم برای درمان آن پاسخگو نباشد انجام می گیرد. فیبروم رحمی مشکلاتی چون، سقط جنین، خونریزی های شدید دوران قاعدگی و درد در ناحیه لگنی را به همراه دارد.

بیماری آندومتریوز که دردهای شدید لگنی را به ویژه قبل از قاعدگی باعث می شود به این دلیل که بافت داخل رحم، روی تخمدان ها، در لگن و لوله و روده ها رشد می کند.

افتادگی رحم و مثانه که می تواند به دلیل پائسگی، زایمان های طبیعی و چاقی رخ دهد و درد در شکم و لگن را باعث شود.

سرطان های رحم، دهانه رحم یا تخمدان ها

دیابت

 فشارخون

خونریزی های شدید پس از زایمان

خونریزی های دردناک ونامنظم

پولیپ

برداشتن رحم و علت های آن

انواع هیستروکتومی

هیستروکتومی کامل که فقط رحم و سرویکس ( دهانه رحم ) درآورده می شوند.

هیستروکتومی نیمه کامل که دهانه رحم باقی مانده و تنها قسمت بالایی رحم درآورده می شود.

هیستروکتومی رادیکال یا ریشه ایی که غالبا برای درمان سرطان انجام می گیرد، رحم، دهانه رحم، قسمت فوقانی واژن و غدد لنفاوی لگن نیز درآورده می شوند.

هیستروکتومی سالپینگو اوفارکتومی زمانی انجام می گیرد که تخمدان ها نیز با رحم درآورده شوند که فقط در مواقع ضرورت لوله های فالوپ که انواع سرطان ها از آن ناشی می شود و تخمدان ها برداشته می شوند.

عوارض برداشتن رحم و تخمدان چیست  

معمولا بعد از عمل برداشتن رحم دردهای شکمی عارض بیمار می شود که کاملا طبیعی است و احتمال دارد ۲ هفته تا ۸ هفته به طول بیانجامد. خستگی های زودرس نیز بعد از عمل کاملا طبیعی است. برداشتن رحم به مثابه ی اینکه عمل جراحی بسیار مهمی است عوارض کوتاه مدت و بلند مدتی نیز به همراه دارد که عبارتند از:

عوارض بیهوشی

آسیب به مثانه

آسیب به روده

عفونت جای بخیه

پوکی استخوان

شکستگی های زودرس استخوانی

بیماری های قلبی و عروقی

آلزایمر

قطع قاعدگی و ناتوان شدن در بارداری

یبوست

لخته شدن خون

افسردگی

مشکلات ادراری

افزایش وزن

یائسگی زودرس در صورتی که تخمدان ها نیز برداشته شوند بروز می کند با علائمی چون، گرگرفتگی، خشکی واژن، تعریق و آشفتگی در خواب.

چسبندگی به دلیل برش و زخمی که در ناحیه لگنی و شکمی از عمل هیستروکتومی ایجاد می شود عوارضی چون، دردهای لگنی، تکرر ادرار و دردهای عصبی به همراه دارد.

خارج شدن ترشحات خونی از واژن که تا ۲-۳ هفته اول بعد از عمل امری طبیعی است.

روش های جراحی برداشتن رحم      

روش های مختلفی برای برداشتن رحم وجود دارد که ماهیت تهاجمی دارند که در ذیل به آنها اشاره می کنیم:

شایع ترین روش برداشتن رحم، ایجاد برش در ناحیه شکم است که به آن هیستروکتومی شکمی گفته می شود. در این روش بیمار مدت طولانی تری را در بیمارستان برای ریکاوری باید بگذراند.

هیستروکتومی رباتیک فرآیندی  کمتر تهاجمی برداشتن رحم است که با ایجاد یک برش کوچک بر روی شکم و استفاده از دوربین برای برداشتن رحم استفاده می شود. این جراحی هیستروکتومی، لاپاروسکوپی نامیده می شود.

هیستروکتومی واژن روشی است که در ناحیه واژن برش های کوچکی زده شده و رحم خارج می شود.

مزایا و معایب برداشتن رحم و تخمدان

بسیاری از متخصصین زنان پیشنهاد می کنند که زمان عمل هیستروکتومی تخمدان ها نیز برداشته شوند حتی وقتی که هنوز یائسه نشده اند به این دلیل که هیچگونه آزمایش غربالگری مناسب برای تشخیص سرطان تخمدان وجود ندارد و غالبا زمانی زنان مبتلا به سرطان تخمدان متوجه بیماری خود می شوند که درمان کاملی وجود ندارد.

اصولا برداشتن تخمدان هر چند برای جلوگیری از بروز سرطان تخمدان، از بین بردن کیست های خطرساز و سرطان سینه پیشنهاد می شود ولی مضرات آن نسبت به فواید آن به مراتب بیشتر است چرا که با برداشتن تخمدان ها، هورمون استروژن به شدت کاهش می یابد و طی ۴۸ ساعت بعد از برداشتن تخمدان ها خانم ها یائسه می شوند.

مطالعات انجام گرفته به فایده حفظ تخمدان تا سن ۶۴ سالگی تائید کرده و زمانی نیز که میزان خطر در بیمار کمتر باشد به این معنی که سابقه ژنتیکی و خانوادگی سرطان وجود نداشته باشد و حتی بعد از یائسگی تا ۶۵ سالگی به حفظ تخمدان ها تاکید شده است.

توصیه می شود لوله های فالوپ که ۵۰ تا ۷۵ درصد از سرطان های تخمدانی از آنها ناشی می شوند طی عمل هیستروکتومی برداشته شوند.

آیا برداشتن رحم در رابطه زناشویی تاثیر دارد

اختلال عملکرد جنسی پس از انجام عمل هیستروکتومی بستگی به سابقه بیماری و معاینات بالینی و مشکلات جنسی قبل از عمل دارد. اصولا اختلال میل جنسی ربطی به برداشتن رحم ندارد بلکه بیشتر مربوط به برداشتن تخمدان ها می شود. با برداشتن تخمدان ها استروژن به طور ناگهانی کاهش می یابد و بر ترشحات واژن تاثیر گذاشته خشکی واژن را به دنبال دارد. در ۸۰ درصد عمل های هیستروکتومی، برداشتن رحم و تخمدان بر میزان تمایلات جنسی تاثیر منفی نداشته اند.

کاهش شدید استروژن بعد از برداشتن رحم و تخمدان، خشکی واژن و یائسگی را به همراه دارد و ممکن است باعث کاهش میل جنسی شود در این شرایط هورمون درمانی می تواند کمک کننده باشد.

برداشتن رحم بر توانایی زن در رسیدن به ارگاسم تاثیری نمی گذارد چرا که لابیا و کلوتریس هنوز حساس هستند. هیستروکتومی می تواند تجربه رابطه جنسی را تغییر دهد برخی از خانم ها بعد از برداشتن رحم و دهانه رحم لذت جنسی در آنها کاهش یافته و در برخی دیگر باعث بهبود در لذت جنسی شده که طبق تحقیقات در اغلب موارد بهبودی در لذت جنسی حاصل شده است.

هیستروکتومی باعث ارگاسم مکرر و تمایل بیشتر به برقراری رابطه جنسی می شود.

مدت زمان عمل برداشتن رحم

برداشتن رحم آخرین گزینه برای درمان است و نیاز به مراقبت های قبل و بعد از عمل دارد. مدت زمانی که برای انجام این عمل در نظر گرفته می شود بسته به نوع عمل، بی حسی موضعی یا بیهوشی متفاوت است.

بیمارانی که جراحی هیستروکتومی آنها به صورت لاپاراسکوپی انجام می گیرد مدت زمان عمل کوتاه تری حدودا یک ساعت و یا کمتر دارند ولی مدت زمان عمل بیمارانی که عمل باز برای برداشتن رحم انجام می دهند طولانی تر است.

آنچه در مدت زمان عمل برداشتن رحم موثر است میزان حذف از رحم و نوع عمل است که یا با بی حسی یا بیهوشی انجام می گیرد و  پزشکان متخصص و باتجربه در کوتاهی این عمل تاثیر بسزایی دارند.

غالبا از آغاز تشخیص برای برداشتن رحم، انجام آزمایشات و معاینات پیش از عمل و ریکاوری بعد از عمل چیزی حدود ۲ تا ۳ ساعت زمان لازم است.

عمل هیستروکتومی

مسائل و موارد مهم قبل از عمل براشتن رحم

قبل از انجام هر گونه عمل جراحی نیاز به یک سری آزمایشات و مشاوره است برای قطعیت انجام عمل. عمل برداشتن رحم نیز یکی از مهم ترین عمل هایی است که حتما قبل از انجام آن باید آزمایشات و معایناتی صورت گیرد، سابقه داشتن بیماری در بیمار مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت عمل هیستروکتومی تجویز شود. از جمله مهم ترین اقدامات پیش از عمل هیستروکتومی عبارتند از:

پیش از عمل بیمار باید از مشاوره های پزشک خود در مورد نوع عمل، فواید و خطرات عمل، مدت زمان عمل و مراقبت های بعد از عمل اطلاعات کامل و کافی استفاده کند تا در کمال رضایت و با اطمینان و آگاهی تحت درمان قرار گیرد.

قبل از عمل برداشتن رحم، بیمار باید تمام آزمایشات و معایناتی که قبل از عمل لازم است انجام دهد. در صورتی که به تشخیص پزشک حتی با مصرف دارو، امکان درمان بیمار وجود ندارد به سراغ آخرین گزینه یعنی هیستروکتومی می رود و آن را تجویز می کند.

آزمایشاتی که اصولا قبل از عمل برداشتن رحم انجام می گیرد عبارتند از، آزمایش خون، تصویربرداری از رحم، بیوپسی یا همان نمونه برداری از بافت داخلی رحم که سلول های غیر طبیعی یا سرطان آندومتر را تشخیص می دهد، سونوگرافی که اندازه فیبروئید رحم و کیست تخمدان را نشان می دهد، تست پاپ که سلول های سرطانی و غیر طبیعی دهانه رحم را تشخیص می دهد.

در صورت تشخیص به انجام عمل برداشتن رحم، قبل از عمل باید ناحیه وازن شسته شود چرا که می تواند عفونت را کاهش دهد.

مراقبت های بعد از برداشتن رحم

بعد از انجام جراحی هیستروکتومی بیمار باید مراقبت هایی برای سرعت بخشیدن به بهبودی خود انجام دهد از جمله موارد ذیل:

 باید استراحت کافی داشته باشید به ویژه در روزهای ابتدایی بعد از عمل استراحت مطلق داشته باشید و سعی کنید از انجام فعالیت های سنگین و برداشتن اشیاء سنگین خودداری کنید.

پیاده روی منظمی داشته باشید و در صورت امکان و با تجویز پزشک برای جلوگیری از لخته شدن خون ورزش های سبک انجام دهید.

نزدیک به سه هفته بعد از عمل از رانندگی خودداری کنید.

رژیم غذایی مناسبی داشته باشید و از غذاهای نفاخ پرهیز کنید.

برای آسانی در اجابت مزاج و جلوگیری از یبوست از روغن زیتون، انجیر و آلوی خیس شده در آب و سبزیجات و میوه ها استفاده کنید.

مایعات فراوان فراموش نشود.

۴ تا ۶ هفته بعد از عمل هیستروکتومی از برقراری رابطه جنسی پرهیز کنید.

به صورت منظم داروهای تجویزی پزشک را مصرف کنید.

طی عمل برداشتن رحم به دلیل برشی که در شکم ایجاد شده امکان عفونت در آن ناحیه وجود دارد از اینرو پانسمان آن را سر وقت عوض کنید و اگر تب، و التهاب در ناحیه بخیه ها مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید.

بهبودی کامل بیمار معمولا بین ۶ تا ۱۲ هفته ممکن است به طول بیانجامد که در این مدت زمان از دوش های واژینال باید اجتناب شود.

علائم هشداردهنده بعد از عمل هیستروکتومی

داشتن تب بالای ۳۸ درجه سانتیگراد

فشار پایین

نفخ شکم و عدم توانایی در دفع

تنگی نفس

خونریزی واژن

خون در ادرار و یا درد در موقع ادرار کردن

تهوع و استفراغ

درد شدید در واژن و ترشح بدبو از واژن

ترشح و التهاب غیر طبیعی در ناحیه عمل

نتیجه گیری

هیستروکتومی یا عمل برداشتن رحم از جراحی های مهم و شایع در بین بانوان است که برای درمان بیماری های رحم و تخمدان و خونریزی های شدید و مکرر رحم به تجویز پزشک حازق انجام می گیرد. عمل برداشتن رحم در صورتی انجام می گیرد که روش های غیر از جراحی اثرگذار نبوده باشد. هیستروکتومی عوارضی به همراه دارد که با رعایت و مراقبت بعد از عمل می توان عوارض را بهبود بخشید.

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید

  1. سارا گفت:

    سلام و وقت بخیر. من ب تشخیص دکتر بیاد رحمموبردارم ولی استریس دارم بعدش از نظر روحی ضعیف شم

    1. مرضیه خزائی گفت:

      سلام به شما کاربر گرامی پرشین لیدی. با توجه به اینکه پزشک، برداشت رحم را برای شما تشخیص داده است حتما قبل از عمل برداشتن رحم، در این رابطه تحقیق کرده و خود را از نظر روحی و روانی برای جراحی آماده کنید. عمل هیسترکتومی دردهای مزمن را ازبین می برد از اینرو توجه داشته باشید که بسیاری از بیماران بعد از انجام عمل، احساس بهتری به آنها دست می دهد. بنابراین روحیه خود را تقویت کنید.

  2. پرستو گفت:

    سلام مامانم پنجاه و خورده ایی سالشه یائسه هم هست فیبروم رحم داره مثانشم افتادگی پیدا کرده اگه عمل کنه رحم رو بردارن مشکلی براش پیش نمیاد عوارض تا کی ادامه داره؟ چه مراقبت هایی بعد از عمل باید انجام بده

    1. مرضیه خزائی گفت:

      سلام کاربر عزیز پرشین لیدی. مواردی که نیاز به برداشتن رحم وجود دارد عبارتند از،خونریزی های شدید در طی دوران قاعدگی، احساس درد طولانی مدت رد قسمنت لگن، سرطان رحم، سرطان تخمدان، سرطان دهانه رحم، بیماری های عفونی، آندومتریوز، فیبروم رحمی و افتادگی مثانه که در پاراگراف دوم به آنها اشاره کرده ایم و در پاراگراف دهم نیز به مراقبت های بعد از عمل پرداخته ایم. باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه نمائید تا تصمیم نهایی را اعلام کنند.

  3. دلآرام گفت:

    سلام من حدودا یه ۵ هفته ایی هست که رحمموبرداشتم میتونم ورزش کنم؟

    1. مرضیه خزائی گفت:

      با سلام به شما کاربر گرامی پرشین لیدی. یکی از عوارض برداشتن رحم دردهای شکمی بعد از جراحی است و بسیاری موارد دیگر که در پاراگراف چهارم به آنها اشاره شده است. بعد از عمل باید مراقبت هایی صورت بگیرد تا بهبودی خیلی سریع حاصل شود. تا دو ماه اول بعد از عمل برداشتن رحم از انجام ورزش ها و کارهای سنگین باید پرهیز کنید و بیشتر استراحت کرده ورزشهای سبکی چون پیاده روی آهسته را انجام دهید.