یکی از انواع ناهنجاریها و اختلالاتی که از بدو تولد ایجاد می شود اختلال رحم دو شاخه یا دو قطبی است که روند شکل گیری و رشد رحم به صورت غیر طبیعی است در این حالت به جای یک حفره رحم، دو حفره ایجاد می شود.
در حالت عادی رحم گلابی شکل است ولی در رحم دو شاخه، رحم به شکل قلب است. تنها ۳ درصد از زنان با اختلال و ناهنجاری در شکل و ساختار رحم متولد می شوند.
زنانی که به اختلال رحم دو شاخ مبتلا هستند دهانه رحم با بافتی نازک از هم جدا می شوند.
علت ابتلا به رحم دوشاخ
علت و دلیل خاصی برای این بیماری عنوان نشده ولی می توان یک علت اصلی که باعث رحم دوشاخ می شود را مسائل ژنتیکی دانست. در زمانی که جنین در رحم مادر در حال رشد است به این عارضه مبتلا می شود.
انواع رحم دو شاخ
رحم دو شاخ به میزان فرو رفتگی رحم دو نوع است:
رحم دو شاخ جزئی که جدایی کمتری بین دو حفره وجود دارد.
رحم دو شاخ کامل که فرو رفتگی بالای رحم زیاد است.
علائم رحم دوشاخ
رحم دو شاخ با نشانه هایی از جمله موارد زیر همراه است:
خونریزی های نامنظم واژینال
سقط جنین به صورت مکرر
قاعدگی های دردناک
درد هنگام برقراری رابطه جنسی
دردهای شکمی
آیا رحم دوشاخ خطرناک است
رحم دو شاخ عوارض و خطراتی از جمله موارد ذیل به دنبال دارد:
یکی از خطرات رحم دو شاخ در صورت بارداری سقط جنین است چون مهم است که جنین در چه موقعیتی در رحم قرار دارد هر چند که برخی از زنانی که مبتلا به رحم دو شاخ هستند بارداری سالم و نوزادان سالمی داشته اند ولی سقط جنین در گروهی از بانوان مبتلا به رحم دو شاخ دیده می شود و درمان آن بسیار حائز اهمیت است.
زایمان زودرس و نقص جنین از جمله خطرات رحم دوشاخ است که به دلیل اینکه جنین در موقعیت مناسبی در رحم قرار ندارد و جفت زودتر از موعد کنده می شود زایمان زودرس و نقص جنین رخ می دهد که در زنان مبتلا به رحم دو شاخ از هر ۴ بارداری یک بارداری به این صورت اتفاق می افتد.
زایمان پرخطر در زنانی که به اختلال رحم دو شاخ مبتلا هستند به دلیل اینکه پاهای جنین به سمت پایین است رخ داده و مشکلات زیادی در پی دارد.
تاخیر در رشد جنین به علت رحم دو شاخ در ۹۰ درصد نوزادان اتفاق می افتد چرا که زمانی که جنین در وضعیت مناسبی قرار نداشته باشد رشد کافی نداشته و با وزن پایینی متولد می شود.
به دلیل بریچ بودن جنین احتمال زایمان زودرس بیشتر است.
از دیگر خطراتی که زنان مبتلا به رحم دوشاخ با آن مواجه هستند ناهنجاری های کلیه است.
آیا رحم دوشاخ باعث نازایی می شود
با مطالعات انجام شده اختلال رحم دو شاخ هر چند می تواند مشکلاتی به همراه داشته باشد بر باروری تاثیری نمی گذارد زیرا تاثیری بر عملکرد تخمدان ندارد و تنها خطر ابتلا به سقط جنین و خطر ابتلا به نقایص جنین از بدو تولد را بالا می برد چرا که رحم در حالت طبیعی خود قرار ندارد و در صورتی که جنین در رحم نتواند رشد کند سقط می شود و یا زایمان زودتر از موعد و عمل سزارین انجام می شود.
تشخیص رحم دوشاخ
در بیشتر موارد زنانی که دچار رحم دوشاخ هستند به این دلیل که برخی علائم را در دوران بارداری تجربه می کنند مطلع نیستند که به رحم دوشاخ مبتلا هستند.
از طریق مایعنات لگنی که پزشک توصیه می کند تشخیص داده می شود.
سونوگرافی واژینال و شکمی یک روش تشخیصی مطمان، بی خطر و ایمن است که برای تصویربرداری از داخل بدن با امواج صوتی انجام می گیرد.
ام آرآی یا تصویربرداری رزنانس مغناطیسی به این دلیل که از زوایای مختلفی از رحم با امواج مغناطیسی تصویربرداری می کند بسیار دقیق است.
هیستروسونوگرافی که از امواج صوتی برای تولید تصاویر از داخل رحم استفاده می کند بسیاری از مشکلات را تشخیص می دهد از جمله سقط های مکرر، ناباروری و خونریزی های بدون دلیل واژن.
درمان رحم دوشاخ
در صورت مبتلا بودن به رحم دوشاخ با تشخیص از طریق سونوی سه بعدی یا ام آرآی، بنابر نظر پزشک یا عمل باز و یا لاپراسکوپی انجام می شود. لاپراسکوپی یکی از روش های درمان میوم رحم نیز می باشد.
در اغلب موارد بیمار مبتلا به رحم دوشاخ نیازی به انجام عمل ندارد عمل مخصوصا عمل باز بسیار عمل پیچیده ایی است و نیاز به عمل مجدد دارد و عوارضی چون چسبندگی های لگنی نیز به همراه دارد. هر رحم دوشاخی نیاز به عمل ندارد حتی اگر سقط سه ماهه اول داشته باشد چرا که سقط سه ماهه اول به دلیل اختلالات کروموزومی رخ می دهد و ۶۵ درصد خانم هایی که رحم دوشاخ دارند حاملگی نرمالی دارند. تنها بیمارانی نیاز به عمل دارند که سقط مکرر سه ماهه دوم داشته باشند.
شکافتن دیواره بین دو دهانه رحم با عمل جراحی انجام می شود که باعث می شود هم زایمان آسانتری زنان داشته باشند و هم اینکه از سقط جنین جلوگیری می کند.
عمل متروپلاستی یک عمل جراحی است که هم زمانی که خانم های مبتلا به رحم دوشاخ نمی توانند باردار شوند انجام می گیرد و هم زمانی که در صورت بارداری سقط جنین مکرر داشته اند.
عمل جراحی هیستروسکوپی که به صورت سرپایی انجام می شود بدون خونریزی، با برشی کوچک بر روی رحم انجام می گیرد.
نتیجه گیری
رحم دوشاخ یکی از ناهنجاری هایی است که در آن انحناء، فرورفتگی یا قوس به داخل بالای حفره رحم وجود دارد و در غالب موارد مشکل و ناراحتی خاصی ایجاد نمی کند مگر در صورت سقط های مکرر که با انجام معاینات و عکسبرداری ها تشخیص داده می شود. در صورت تشخیص به موقع رحم دوشاخ، زنان باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و مراقبت های دوران بارداری را جدی بگیرند.
نظرات کاربران
سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.
6 نظرات