در این مقاله از مجله ی تخصصی بانوان سایت پرشین لیدی به بررسی تأثیر مصرف همزمان قرص آهن و مولتی ویتامین در بارداری می پردازیم. با ما همراه باشید.
پیش از اقدام برای حاملگی بهتر است که بدانید به چه نوع مکمل ها و ویتامین هایی نیاز دارید. معمولا بهترین زمان جهت اقدام به بارداری ۶ ماه قبل از بارداری می باشد. قبل از اقدام به بارداری جهت انجام معاینات پیش از بارداری مراجعه به یک متخصص زنان و زایمان الزامی می باشد. در این معاینات مادر از نظر جسمی به خصوص وضعیت ویتامین های ضروری مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت نیاز به او مکمل های ضروری دوران بارداری داده می شود.
مصرف همزمان قرص آهن و مولتی ویتامین در دوران بارداری برای بسیاری از زنان توصیه میشود. در دوران بارداری، نیاز بدن به آهن و ویتامینها بیشتر میشود و مصرف همزمان این دو مکمل میتواند کمک کننده باشد.قرص آهن یک مکمل غذایی است که از کمبود آهن در بارداری جلوگیری می کند. کمبود آهن می تواند هموگلوبین خون را کاهش داده و باعث بروز کم خونی در بارداری شود.
مصرف همزمان قرص آهن و مولتی ویتامین، میتواند باعث بهبود جذب آهن توسط بدن شود، زیرا برخی از ویتامینها مانند ویتامین C باعث می شود جذب آهن توسط بدن سریعتر انجام گیرد.
در مورد مولتی ویتامین، این مکمل شامل چندین نوع ویتامین و مواد مغذی مختلف است که برای حفظ سلامتی بدن مورد استفاده قرار میگیرد. در دوران بارداری، نیاز بدن به بسیاری از ویتامینها افزایش مییابد. برخی از ویتامینهای مهم برای بارداران شامل ویتامینهای A، B، C، D و E هستند. مصرف مولتی ویتامین همراه با قرص آهن، میتواند در حفظ سلامتی بدن و جلوگیری از کمبود ویتامینهای مختلف در دوران بارداری کمک کننده باشد.
در طول بارداری پزشک زنان ممکن است انواع مختلف آزمایش های بارداری را توصیه کند. این آزمایش های بارداری برای کسب اطلاعات در مورد سلامت جنین طراحی شده اند و به پزشک در بهینه سازی مراقبت و رشد قبل از تولد کمک می کنند.
بارداری از مهم ترین اتفاقات زندگی است. پس با آگاهی از مکمل های ضروری دوران بارداری و مشاوره با پزشک زنان، این دوره را به بهترین حالت بگذرانید.
بهترین ویتامین های بارداری و مکمل های ضروری دوران بارداری کدامند؟
ویتامین ها، گروهی از ترکیبات آلی مغذی هستند که انرژی بدن را تامین کرده و باعث ساخت بافت به طور مستقیم و یا غیر مستقیم می شوند. این ترکیبات برای رشد، تولید مثل و بقای طبیعی بدن نیز حائز اهمیت می باشند. امروزه مصرف بهترین ویتامین ها و مکمل ها در دوران بارداری دغدغه بسیاری از زنان باردار است. مصرف ویتامین های بارداری می تواند ناهنجاری های جنینی و عوارض بارداری را کاهش دهد.
مکمل های دوران بارداری شامل آهن، کلسیم، ویتامین دی، فولیک اسید و ید می باشد. ویتامینها و مواد معدنی دیگر در رده های بعدی قرار دارند.
مکمل آهن
آهن از جمله مکمل های ضروری بدن در دوران بارداری است که نیاز به این ماده ی مغذی در دوران بارداری تا دو برابر افزایش می یابد. میزان دریافت معمول روزانه که از طریق مواد غذایی تامین می گردد به تنهایی جوابگوی نیاز مادر و جنین نخواهد بود. این افزایش نیاز به آهن برای رشد و نمو مغزی جنین، جفت و پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن برای مادر و همچنین برای رشد عصبی جنین بسیار حیاتی و با اهمیت است.
آهن برای توسعه و رشد جنین و جفت و افزایش حجم گلبولهای قرمز مادر مورد نیاز است. دو فرم آهن تغذیه ای وجود دارد که به آهن هِم و غیر هِم معروف است.
آهن هِم در گوشت قرمز، ماکیان و ماهی یافت می شود و آهن غیر هِم شامل ۶۰ درصد آهن در غذاهای حیوانی و تمام آهن موجود در غذاهای گیاهی مانند غلات غنی شده می باشد. این نوع آهن فراهِمی زیستی کمتری برای بدن دارد. جذب آهن غیر هِم در حضور ویتامین C افزایش می یابد و مصرف لبنیات و فراورده های حاوی کافئین مانند چای، قهوه و کاکائو جذب آن را کم می کند.
مصرف آهن به صورت خوراکی و در قالب دوز صحیح روزانه برای تصحیح و بهبود آن در بدن و رفع نیازهای ضروری مادر و جنین کافی تجویز می شود.
کارشناسان بر این باورند که مصرف آهن از ۱۵ تا ۳۰ میلی گرم در روز در طول حاملگی از کم خونی فقر آهن و عوارض نامطلوبی که بر رشد و تکامل جنین و سلامت مادر (از جمله مرگ و میر مادران، زایمان زودرس، رشد ناکافی جنین و افزایش خطر مرگ و میر جنین) اثر دارد، جلوگیری می کند.
مرکز پیشگیری از بیماریهای امریکا توصیه می نماید که تمام خانم های باردار می بایست ۳۰ میلی گرم در روز آهن را با اولین ویزیت بارداری شروع نمایند.
چنانچه مادر بارداری که دچار کم خونی فقر آهن شده و با افت میزان هموگلوبین به زیر ۱۱ گرم بر دسی لیتر برای سه ماهه اول و سوم و ۴/۱۰ گرم بر دسی لیتر برای سه ماهه دوم همراه باشد، و از سوی دیگر میزان فریتین سرم او نیز کمتر از ۴۰ نانوگرم بر میلی لیتر باشد، باید میزان اضافی آهن را به میزان ۳۰ تا ۱۲۰ میلی گرم روزانه دریافت نماید تا کم خونی او تصحیح گردد.
نکته مهم در مصرف آهن اینکه جذب این عنصر در دوزهای بالا کاهش می یابد و بهتر است آن را به صورت منقسم در طول روز مصرف نمود.
چنانچه خانم باردار دچار کم خونی شدید باشد در آن صورت، میزان دوز درمانی برابر با ۵-۴ میلی گرم به ازاء کیلوگرم وزن بدن خواهد بود. و این دوز درمانی باید به مدت ۲ تا ۳ ماه ادامه یابد تا ذخایر آهن بدن اصلاح گردد.
در درمان کم خونی اصلاح هموگلوبین که معمولا چند روز پس از مصرف مکمل آهن ایجاد می شود کافی نخواهد بود. و باید ذخیره فریتین سرم نیز به مقدار طبیعی برسد. پس از کنترل کم خونی، مکمل آهن با دوز پیشگیری کننده (یک قرص در روز) باید تا ۳ ماه پس از زایمان ادامه یابد.
مصرف مولتی ویتامین در بارداری
در دوران بارداری، نیاز بدن به مواد مغذی افزایش مییابد و برای تأمین نیازهای روزانه به مواد مغذی، مصرف مولتی ویتامین مفید است. مولتی ویتامین یک نوع مکمل غذایی است که شامل چندین ویتامین و ماده مغذی است که احتمالاً نیازهای شما در دوران بارداری را تأمین میکند.
مولتی ویتامینهای معمولاً شامل ویتامینهای A، C، D، E و گروه B هستند. این ویتامینها برای حفظ سلامتی اعضای بدن مانند چشمها، پوست، استخوانها، موها، سیستم عصبی و سیستم ایمنی بسیار مهم هستند. همچنین، مولتی ویتامینها ممکن است شامل مواد مغذی مانند آهن، کلسیم و اسید فولیک هم باشند که برای سلامتی جنین و حمایت از رشد و تکامل سالم آن بسیار مهم هستند.
مصرف مولتی ویتامین در دوران بارداری میتواند به کاهش خطر بروز بیماریهای جانبی مانند کمبود ویتامینها و کمخونی در بارداری کمک کند. همچنین، مصرف مولتی ویتامین در دوران بارداری میتواند به حفظ سلامتی شما و جنین شما کمک کند.
با این حال، باید توجه داشت که مولتی ویتامین تنها باید برای تکمیل نیازهای روزانه شما به مواد مغذی مصرف شود و نباید به جای یک رژیم غذایی سالم قرار گیرد. همچنین، مصرف مولتی ویتامین باید تحت نظارت پزشک شما باشد و باید برای شما مناسب باشد.
آیا مصرف این دو مکمل میتواند عوارض جانبی داشته باشد؟
هر دو مکمل قرص آهن و مولتی ویتامین ممکن است عوارض جانبی داشته باشند. در مورد قرص آهن، ممکن است برخی از افراد به دلیل حساسیت به آهن با عوارض جانبی چون مشکلات گوارشی نظیر تهوع، استفراغ، دلپیچه، درد شکم و یا اسهال روبرو شوند. در صورتی که علائم شدیدی مانند بیقراری، تنگی نفس، سردرد شدید و یا تاری دید را تجربه کردید، باید به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا ممکن است نیاز به تنظیم دوز دارو داشته باشید.
همچنین، مولتی ویتامین نیز ممکن است در برخی از افراد عوارض جانبی مانند تهوع، استفراغ، دلپیچه، درد شکم، اسهال و یا سردرد ایجاد کند. در صورتی که در صورت مصرف مولتی ویتامین با عوارض جانبی مانند حساسیت، آسم، تنگی نفس، تورم صورت، زخمهای دهانی، خونریزی لثه و یا افت فشار خون هستید، به پزشک خود اطلاع دهید.
در کل، همیشه بهتر است قبل از شروع هر نوع مکمل غذایی، با پزشک خود مشورت کنید تا بهتر بدانید که آیا مصرف آن برای شما مناسب است یا خیر
آیا مصرف قرص آهن و مولتی ویتامین می تواند باعث افزایش وزن در بارداری شود؟
مصرف قرص آهن و مولتی ویتامین به طور مستقیم باعث افزایش وزن در بارداری نمیشود. با این حال، بارداری خود به تنهایی ممکن است باعث افزایش وزن شما شود. برای حفظ وزن مناسب در بارداری، باید توجه ویژهای به انتخاب غذاهای سالم و مناسب داشته باشید و به اندازهگیری وزن خود در هر مرحله از بارداری توجه کنید.
بعضی از زنان در دوران بارداری به دلیل تغییر در سطح هورمونها، ممکن است به عنوان عکس العمل به مصرف قرص آهن و مولتی ویتامین وزن بیشتری بگیرند. با این حال، این افزایش وزن به طور مستقیم به مصرف قرص آهن و مولتی ویتامین مربوط نبوده و بیشتر ناشی از تغییرات هورمونی است.
بنابراین، برای پیشگیری از افزایش وزن زیاد در دوران بارداری، بهتر است به رژیم غذایی سالم و متعادلی پایبند باشید، ورزش منظم داشته باشید و با پزشک خود در مورد مصرف قرص آهن و مولتی ویتامین و سایر مکملها مشورت کنید.
آیا مصرف مکملهای دیگری به جز قرص آهن و مولتی ویتامین در دوران بارداری مفید است؟
مصرف مکملهایی مانند ویتامین D، اسید فولیک، کلسیم و امگا-۳ بسیار برای زن باردار مناسب است.. ویتامین D باعث حفظ سلامت استخوان و جلوگیری از کمخونی در بارداری شده و مصرف مکمل ویتامین D به عنوان تکمیلکننده نیازهای روزانه ویتامین D در بارداری برای برخی از زنان توصیه میشود.
اسید فولیک یک نوع ویتامین B است که برای جلوگیری از بیماری نوروتوبیکال در جنین و تشکیل سیستم عصبی جنین بسیار مهم است. برای جلوگیری از بیماری نوروتوبیکال، بهتر است قبل از بارداری و حتی در پریود قبل از بارداری، مصرف اسید فولیک را شروع کنید.
کلسیم نیز به عنوان یک ماده مغذی مهم برای ساخت استخوان و دندانهای جنین در بارداری لازم است. همچنین، مصرف کلسیم در بارداری میتواند به کاهش احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند پرهاکلامپسیا (Pre-eclampsia) کمک کند.
امگا-۳ یک نوع چربی اسید آمینه است که برای حفظ سلامت مغز و عصبهای جنین و نیز کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در بارداری مفید است. مصرف مکمل امگا-۳ در بارداری برای برخی از زنان توصیه میشود.
بنابراین، قبل از مصرف هر گونه مکمل غذایی در دوران بارداری، بهتر است با پزشک خود مشورت کرده و راهنماییهای او را دنبال کنید.
نتیجه گیری
دوران بارداری، دورانی بسیار حساس است و نیاز به وجود مواد مغذی و ویتامین ها در این دوران بیشتر احساس می شود. در این دوران پزشک انواع مکمل ها و ویتامین های مورد نیاز خانم باردار را تجویز می کند که برای حفظ سلامتی بدن بسیار مفیداند. قرص آهن و مولتی ویتامین از جمله مواد مغذی مورد نیاز بدن در دوران بارداری است. مصرف همزمان قرص آهن و مولتی ویتامین در بارداری به جذب آهن توسط بدن کمک می کند و بسیار مفید است.
سلام مولتی ویتامین هارو ما باید همراه با غذا مصرف کنیم یا تفاوتی نداره؟
سلام، کاربر گرامی پرشین لیدی. مولتی ویتامین ها را می توان با غذا یا بدون غذا مصرف کرد. در صورتی که ناراحتی معده دارید، توصیه می شود همراه با غذا مصرف کنید.