علت پریود شدن خانم ها چیست؟ پریودی یا عادت ماهیانه یک چرخه ی طبیعی قاعدگی است که به عنوان یک امر طبیعی برای سلامت زنان رخ می دهد. شما حتما با پریودی آشنایی دارد و در این مقاله به دنبال علت ایجاد این رویداد هستید ما در این مقاله از سایت پرشین لیدی به بررسی علت پریود شدن در خانمها و دلیل علمی پریود شدن خانم ها می پردازیم.
دلیل علمی پریود شدن خانم ها
عادت ماهیانه یا پریودی در زبان علمی به عنوان ” دوره یا چرخه ی قاعدگی” شناخته می شود. در دوران قاعدگی تخمدان ها یک تخمک از میانه ی تخمدان خارج می کنند و برای بارداری آماده می شود و در صورتی که با اسپرم در رحم برخورد نکند بافت های لاینینگ داخلی که برای تغذیه ی جنین آماده بوده از بین می رود که شامل خون و بافت لاینینگ رحم است و خونریزی قاعدگی اتفاق می افتد. دلیل علمی عادت ماهیانه یا پریود خانم ها در نتیجه ی فعالیت هورمونی است که منجر می شود تخمک از تحمدان خارج شده و رحم برای بارداری آماده شود و در صورت عدم بارداری بافت های رحم ریزش می کنند.
علت پریود شدن در خانمها
در دوران قاعدگی چرخه ی هورمونی در بدن زنان رخ می دهد که توسط سه گروه هورمونی یعنی گرلین، فولیکول های محرک تخمدان و لوتئینایزین کنترل می شود. این هورمون ها هر ماه در دوران قاعدگی سریع ترشح می شوند و رحم را آماده ی بارداری می کنند. قبل از اینکه خونریزی ماهیانه اتفاق بیفتد ترشح هورمون های استروژن و پروژسترون افزایش یافته لایه ی داخلی رحم (لاینینگ رحم) را ضخیم می کنند. در طی این تغییرات هورمونی عروق خونی داخل لاینیگ زیاد شده و رگهای خونی جدیدی برای آماده سازی حضور جنین ایجاد می شوند. در صورت اینکه بارداری اتفاق نیفتد این هورمون ها در بدن کاهش می یابند و لایه ی داخلی رحم فرو می ریزد و باعث می شود خون از رحم خارج شود. پس علت اصلی خونریزی قاعدگی کاهش هورمون های استروژن و پروژسترون به دلیل عدم ایجاد بارداری است.
علائم پریودی دختر
به طور معمول در سنین بین ۹ تا ۱۴ سالگی که ممکن است پیش از این یا بعد از این سنین هم رخ دهد اولین پریود یا مناره رخ می دهد که نشان از شروع دوران بلوغ و فعال شدن هورمون های جنسی است. در این دوران به صورت ناگهانی خونریزی در دختران به میزان کم یا زیاد رخ می دهد و اغلب با درد شکمی همراه است. به دلیل افزایش هورمون های جنسی اندازه و شکل سینه ها تغییر کرده و بزرگتر می شوند، هورمون های تخمدانی همچون پروژسترون افزایش یافته و باعث تغییرات روحی و خلق و خویی در دختران می شود. پریودی در دختران و خانم های متاهل می تواند به دلیل شرایط فیزیکی، بهداشتی و تغییرات هورمونی متفاوت باشد. به صورت معمول دخترانی که در سن بلوغ هستند و پریود می شوند اغلب با پریودی های نامنظمی روبرو می شوند که با بالا رفتن سن منظم تر شده و تغییر می کند.
پاک شدن رحم با پریودی
خونریزی قاعدگی فرآیندی طبیعی است که سلامت اندام تناسلی را باعث می شود چرا که باعث خروج خون، بافت رحم و ناخالصی هایی می شود که درون رحم جمع شده اند. به این عمل تمیز کردن رحم می گویند که باعث می شود عفونت ها و بیماریهای رحمی کاهش یافته و سلامت بدن تضمین شود. در مواردی که خونریزی قاعدگی بسیار شدید است و با کم خونی و درد بسیاری همراه است لازم استکه به پزشک مراجعه نمائید. خون های پریودی حاوی آهن و فولات هستند که برای سلامت زنان مفیدند و در صورت خونریزی قاعدگی بسیار شدید، خطر کم خونی وجود دارد.
علائم پریودی
- خونریزی از دستگاه تناسلی
- درد و تورم سینه ها
- درد در ناحیه پایین شکم
- سردرد
- حالت تهوع و خستگی
- سرگیجه
- تپش قلب
- وجود جوش و آکنه بر روی پوست
علائم پریودی از کی شروع میشه
این علائم در هر ماه پریودی و در خانم ها متغیر و متفاوت است و ممکن است از قبل از پریودی تا چند روز بعد از پریودی نیز ادامه داشته باشد. هورمون ها در دوران پریودی از ۲ تا ۷ روز قبل افزایش یافته و در حالات روحی و روانی تغییراتی ایجاد می کنند. بعضی از خانم ها با افزایش انرژی و تحرک در این دوران مواجهند و برخی دیگر دچار افسردگی می شوند که همه ی این علائم به ژنتیک، تغذیه و محیط و شرایط زندگی وابسته است.
برخی از مواد غذایی که قند بالایی دارند سطح هورمون های انسولین و استروژن را افزایش می دهد و برخی مواد غذایی که مواد و ویتامین هایی چون کلسیم و ویتامین دی دارند باعث سلامت استخوان ها و کاهش دردهای قاعدگی می شوند. به طور کلی داشتن تغذیه ی سالم باعث می شود در طول دوران قاعدگی استرس کاهش یافته و از نظر روحی و روانی خانم ها در وضعیت بهتری قرار بگیرند.
دردهای قاعدگی در این دوران بسیار شایع اند و می توانند کیفیت زندگی زنان را بر هم ریخته و مختل کنند.
در این دوران رحم برای خارج کردن لایه ی درونی خود به داخل رگ های خود کشیده شده و عصب ها را تحریک می کند و این تحریک عصب به مغز ارسال شده و مغز سیگنال درد را ارسال می کند. یکی دیگر از دلایل درد در دوران پریودی هورمون پروستاگلاندین ها هستند که در این دوران این هورمون و هورمون لوتروپین در بدن افزایش می یابند و LH می تواند هورمون های اندروژن و استروژن را در بدن افزایش داده و می توانند عامل ایجاد درد در دوران پریودی باشند.
مدت زمان پریودی بین ۲۱ روز تا ۳۵ روز متغیر است و زمان خونریزی بین ۳ تا ۷ روز تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند استفاده از داروهای خاص، استرس، تغذیه، تغییرات وزن و وضعیت سلامت متفاوت است.
آیا همه خانم ها پریود می شوند
پریودی یک روند طبیعی است که در بدن خانم ها اتفاق می افتد و خانم هایی پریود می شوند که اندام تناسلی زنانه داشته باشند و تراجنسی نباشند. برخی از خانمها نیز به دلیل اختلالات تناسلی، بارداری استفاده از روش های منع بارداری دائمی پریود نمی شوند. به صورت ماهیانه نیز همه ی خانم ها پریود نمی شوند در برخی از خانم ها این امر ممکن است هر چند هفته یا چند ماه یکبار اتفاق بیفتد که گفته می شود پریودی نامنظمی دارند که علت آن می تواند اختلالات هورمونی باشد.
در دوران پریودی با چه علائمی باید به پزشک مراجعه کرد
علائم در دوران پریودی طبیعی است ولی در برخی از خانم ها علائم خطرناکی وجود دارد که باید به پزشک مراجعه کنند این علائم عبارتند از:
- خونریزی شدید: در دوران پریودی خونریزی معمول و طبیعی داشته اید ولی در یک بازه پریودی شما با خونریزی های شدید و غیر معمول همراه بوده است.
- درد شدید: در طول دوران قاعدگی با دردهای شدید شکمی روبرو بودید که درمان های خانگی جوابگو نبوده.
- تب: یکی از علائم عفونت در بدن وجود تب است در صورت تب شدید در این دوران به پزشک مراجعه نمائید.
- علائم اختلالات خونی: خستگی، ضعف، بی اشتهایی و خواب آلودگی می تواند از اختلالات خونی نشات بگیرد.
- خونریزی بیش از ۷ روز: خونریزی بیش از ۷ روز می تواند ناشی از مشکلات و اختلالات تناسلی و هورمونی باشد.
نتیجه گیری:
پریود شدن چرخه ی طبیعی است که در بدن زنان رخ می دهد و بدن را آماده ی بارداری می کند. در صورتی که در این دوران تخمک با اسپرمی برخورد نداشته باشد دیواره ی رحم فرو ریخته و خونریزی واژن رخ می دهد. دوران قاعدگی با علائمی همراه است که می تواند در میان خانم ها با شدت و ضعف خود را نشان دهد و برای اینکه علائم را در این دوران کاهش دهید توصیه می شود که حتما مکمل های مناسب مانند کلسیم و آهن مصرف کنید تا هم درد شما کاهش یافته و هم اینکه به کم خونی دچار نشوید. توجه داشته باشید در صورت هر تغییر غیر معمول در دوران پریودی مثل، خونریزی شدید، درد شکمی شدید، عقب انداختن و پریودی های نامنظم و لکه بینی به پزشک زنان مراجعه نمائید.
سلام کاش در این مورد هم بگید که چرا کیست تخمدان درست میشه من واقعا هر ماهاذیتم و درد خیلی دارم
سلام به شما کاربر عزیز پرشین لیدی. کیست تخمدان یک حالت پر شدن مایع در داخل یا بر روی سطح تخمدان است که میتواند به دلیل عوامل مختلفی ایجاد شود. برخی از دلایل شایع ایجاد کیست تخمدان عبارتند از:
مشکلات هورمونی: تغییرات در سطوح هورمونی بدن میتواند منجر به ایجاد کیست تخمدان شود. برخی از مشکلات هورمونی شامل سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) و اختلال در تنظیم هورمونهای تخمدان میباشد. داروهای محرک تخمکگذاری: استفاده از برخی داروهایی که برای تنظیم یا افزایش فرآیند تخمکگذاری درمانی استفاده میشوند، ممکن است منجر به ایجاد کیست تخمدان شود. ابتلا به آندومتریوز: آندومتریوز یا التهاب رحم میتواند به ایجاد کیست تخمدان منجر شود. اختلالات غده تیروئید: مشکلات در عملکرد غده تیروئید میتواند عواملی برای ایجاد کیست تخمدان باشد.