0

زردچوبه؛ یک شگفتی زرد رنگ

زردچوبه؛ یک شگفتی زرد رنگ

زردچوبه؛ یک شگفتی زرد رنگ

زردچوبه که اغلب از آن به عنوان “ادویه طلایی” یاد می‌شود، پودری به رنگ زرد-نارنجی است که از ریشه گیاه Curcuma longa به دست می‌آید. زردچوبه به خاطر طعم گرم و فواید بی‌شماری که برای سلامتی انسان دارد، شناخته شده است و برای هزاران سال سنگ بنای طب سنتی و روش‌های مختلف آشپزی بوده است. در ادامه کاربردها و خواص کم‌نظیر آن را بررسی می‌کنیم.زردچوبه از خانواده زنجبیل به شمار می‌رود و حاوی کورکومین است، ترکیبی با فواید دارویی بسیار که از آن برای کمک به تسکین درد و کاهش التهابات استفاده می‌کنند.

زردچوبه؛ یک شگفتی زرد رنگ

زردچوبه؛ یک شگفتی زرد رنگ

زردچوبه در طب سنتی

زردچوبه ادویه‌ای بومی از جنوب شرقی آسیا است و بیش از 4000 سال است که کشت می‌شود. استفاده از آن در طب آیورودا و طب چینی به قرن‌ها قبل برمی گردد و مهم‌ترین خواص آن خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است که از دیرباز استفاده می‌شد.

از زردچوبه برای درمان بیماری‌های مختلف از جمله اختلالات پوستی، مشکلات گوارشی و بیماری‌های التهابی استفاده می‌شود. این ادویه علاوه بر مصارف دارویی، در بسیاری از آیین‌ها و مراسم جنوب آسیا اهمیت فرهنگی دارد و اغلب نماد پاکی و رفاه است. متون باستانی هند زردچوبه را نه تنها به عنوان یک ادویه، بلکه به عنوان یک گیاه مقدس و با اهمیت معنوی ستایش می‌کنند.

ترکیبات زردچوبه

قابل توجه ترین ماده فعال در زردچوبه کورکومین نام دارد، ترکیبی که مسئول رنگ متمایز آن است. همچنین بیشترین فواید موجود در زردچوبه برای سلامتی انسان، از کورکومین نشات می‌گیرد. کورکومین یک پلی فنول است که خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی از خود نشان می‌دهد. با این حال، میزان کورکومین در پودر زردچوبه نسبتا کم است (حدود 3 درصد وزنی). اما خبر خوب اینکه ترکیب زردچوبه با فلفل سیاه به لطف پیپرین موجود در فلفل سیاه، جذب کورکومین در بدن را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.

ارزش غذایی زردچوبه

زردچوبه آسیاب شده یکی از مواد تشکیل دهنده بسیاری از غذاها است و مردم آن را به انواع غذاها، سوپ‌ها، دمنوش و نوشیدنی‌های گرم اضافه می‌کنند.

1 قاشق غذاخوری پودر زردچوبه حاوی موارد زیر است:

29.3 کالری

0.91 گرم پروتئین

0.31 گرم چربی

6.31 گرم کربوهیدرات

2.1 گرم فیبر

0.3 گرم شکر

کاربردهای آن در آشپزی

طعم گرم و کمی تلخ زردچوبه، آن را به یک ماده همه کاره در غذاهای مختلف تبدیل کرده است. این ادویه در انواع غذاهای سرتاسر جهان و غذاهای بین‌المللی کاربرد فراوان دارد؛ بخصوص در آشپزی هندی. همانطور که می‌دانید در هند از ادویه بسیار استفاده می‌کنند و زردچوبه نیز از این قاعده مستثنی نیست.در دمنوش‌های مختلف نیز از آن استفاده می‌کنند؛ حتی دمنوش زردچوبه به تنهایی نیز قابل استفاده است و برای تسکین درد و خواب راحت، توسط پزشکان طب سنتی تجویز می‌گردد.

شب‌ها قبل از خواب دمنوش زردچوبه بنوشید تا خواب بهتری تجربه کنید!

زردچوبه؛ یک شگفتی زرد رنگ

زردچوبه؛ یک شگفتی زرد رنگ

فواید زردچوبه

خواص ضد التهابی:

ماده مهم و حیاتی موجود در زردچوبه که به نام کورکومین معروف است، ماده‌ای است که خاصیت اصلی آن کاهش التهاب در بدن است. کورکومین، زردچوبه را به ادویه‌ای درمانی تبدیل کرده که برای آرتریت و سایر بیماری‌های التهابی استفاده می‌شود.

تقویت کننده آنتی اکسیدان:

زردچوبه با خنثی کردن رادیکال‌های آزاد باعث می‌شود تا بدن برای مبارزه با استرس اکسیداتیو آماده شود و از سلول‌ها در برابر آسیب‌ها نیز محافظت می‌کند. این عمل ممکن است به پیشگیری از بیماری های مزمن مانند سرطان و بیماری قلبی کمک کند.

بهبود عملکرد مغز:

مطالعات نشان می‌دهند که زردچوبه می‌تواند فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) را تقویت کند، پروتئینی که باعث بهبود سلامت مغز و کاهش خطر بیماری‌های عصبی می‌شود.

سلامت دستگاه گوارش:

زردچوبه تولید صفرا را تحریک کرده و به هضم غذا کمک می‌کند؛ همچنین نفخ و گاز معده را نیز کاهش می‌دهد. در واقع این ماده سلامت کلی دستگاه گوارش را با تحریک تولید صفرا بهبود می‌بخشد.

بهبود خلق و خو:

برخی مطالعات نشان می‌دهد که کورکومین موجود در زردچوبه به کاهش علائم افسردگی نیز کمک کرده است.

بهبود تنفس:

زردچوبه که به طور سنتی برای عفونت‌های تنفسی استفاده می‌شود، می‌تواند باعث تسکین علائم سرماخوردگی شدید و آلرژی گردد. برخی افراد تا ماه‌ها بعد از بهبود سرماخوردگی خود همچنان با علائم آن درگیر هستند؛ زردچوبه به کاهش این علائم کمک می‌کند و با تسکین سریع‌تر آن می‌شود.مصرف چای زردچوبه علائم سرماخوردگی را کاهش داده و سیستم ایمنی را تقویت می‌کند.

سایر مصارف دارویی و درمانی

بهبود زخم:

خمیر زردچوبه را می‌توان روی بریدگی‌ها و کبودی‌ها برای بهبود سریع‌تر استفاده کرد.

سلامت پوست:

ماسک‌های زردچوبه برای کاهش آکنه و بهبود رنگ پوست بسیار محبوب هستند. حتی می‌توانید ماسک آن را در خانه نیز به راحتی درست کنید و از نتیجه آن شگفت‌زده شوید.

نحوه استفاده از زردچوبه

پودر: برای طعم و رنگ به انواع غذاها، سوپ‌ها یا برنج اضافه کنید.

ریشه تازه: برای طعمی قوی‌تر و تازه‌تر ریشه زردچوبه را همان لحظه رنده کنید و از آن استفاده کنید.

کپسول: گزینه‌ای مناسب برای کسانی که می‌خواهند نتیجه سریع‌تر و بهتری از این ماده بگیرند.

اقدامات احتیاطی و عوارض جانبی

اقدامات احتیاطی و عوارض جانبی

اقدامات احتیاطی و عوارض جانبی

در حالی که زردچوبه به طور کلی بی خطر است، مصرف بیش از حد آن می تواند منجر به مشکلات گوارشی یا واکنش های آلرژیک شود. زنان باردار و شیرده و همچنین افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می‌کنند، باید قبل از استفاده از مکمل‌های زردچوبه حتما با پزشک خود مشورت کنند.

دوز توصیه شده

دوز مناسب می‌تواند بر اساس شکل زردچوبه مورد استفاده، متفاوت باشد. برای مکمل‌های کورکومین، دوزها معمولاً از 500 میلی‌گرم تا 2000 میلی‌گرم در روز متغیر است، اما توصیه می‌شود قبل از شروع هر رژیم مکمل جدید با یک پزشک مشورت کنید.

نتیجه گیری

زردچوبه چیزی بیش از یک ادویه است؛ این ماده نماد سلامتی و سنت است. چه به عنوان یک ماده حیاتی برای آشپزی از آن استفاده کنید، چه به عنوان درمان‌های طبیعی،وجود آن در هر آشپزخانه ضروری است.با استفاده مداوم از زردچوبه، نه تنها به غذاهای خود طعم استثنائی می‌دهید، بلکه سفر خود را به سمت سلامتی بیشتر و بهتر نیز افزایش می‌دهید.

از مجموع:۰ نفر میانگین امتیاز داده شده ۰
spinner در حال ثبت رای

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید