2

جدیدترین شیوه های صحیح تربیت کودکان به زبان ساده ۲۰۲۳

تربیت کودک

برای تربیت کودکان چه باید کرد؟

تربیت کودک چگونه است؟ تربیت کودک از جمله مهمترین وظایف و مسئولیت هایی است که والدین با آن مواجهند. شناخت دقیق و درست از راه های تربیت فرزند می تواند کمک کند تا فرزندانی باهوش، خلاق، با ادب، پر انرژی و با شخصیت پرورش بدهیم. روش های تربیت کودک بسیار برای نیل به اهداف تربیتی با اهمیت است. استفاده از نظرات علمی، کتاب های روانشناسی، مشاوره های درست و اصولی و همزبان بودن پدر و مادر می تواند موفقیتشان را تضمین کند. با ما همراه باشید  تا در این مقاله از مجله ی تخصصی بانوان، سایت پرشین لیدی، شیوه های تربیت کودک را مورد بررسی قرار دهیم.

تربیت کودک را از چه سنی شروع کنیم

تربیت کودک از چه سنی شروع میشود؟ بسیاری از والدین به دنبال راه های تربیت کودکان هستند ولی نمی دانند از چه سنی باید از این روش ها و راه حل ها کمک بگیرند تا کودک خود را به درستی تربیت کنند. از نظر علم روانشناسی تربیت کودک باید از سن ۲ سالگی آغاز شود یعنی زمانی که کودک نوپا است و دست به کارهایی مثل بهم ریختن اسباب بازی ها و حتی وسایل شما مانند لباس هایتان می زند چون در حال کشف دنیای اطراف است از روش درستی برای تربیت کودکتان استفاده کنید و او را متوجه کارهایش کنید.

همه چیز درباره تربیت بچه

آموزش تربیت کودکان از بدو تولد

تربیت کودک یک مسئله ی بسیار مهم و سخت است که باید والدین با آگاهی کامل و با تمرین، این فرآیند را انجام داده تا نتیجه ی مطلوب خود را دریافت کنند. سوالی که حتماً برای خیلی از والدین پیش آمده این است که آیا می توان از بدو تولدی فرزند را تربیت کرد یا خیر؟ از نظر علم روانشناسی ذکر کردیم که تربیت کودک از سن ۲ سالگی که کودک نوپا شده و در حال شناخت خود و اطرافیانش است مناسب است ولی از بدو تولید نیز می تواند تربیت کودک را آغاز کرد ولی نه آن تربیتی که مدنظر شماست که با بکن و نکن باشد، خیر. از بدو تولد می توان با صحبت کردن، در آغوش گرفتن، لمس و نوازش کردن نوزاد، محبت را به او آموخت. به تمیزی کودک اهمیت دادن در بدو تولد خیلی مهم است چرا که آرامش کودک را به همراه دارد و نوزاد متوجه این موضوع می شود. تماس چشمی با نوزاد برقرار کردن و با محبت با نوزاد حرف زدن بسیار در تربیت عاطفی کودک موثر است. استفاده از اسباب بازی های مخصوص نوزادان، در دست گرفتن آنها می تواند هوش نوزاد را بیشتر کند. خواب کافی نوزاد در تربیت او می تواند بسیار موثر باشد چرا که داشتن خواب منظم و کافی به هوش و توانایی جسمی نوزاد کمک می کند.

چرا تربیت فرزند مهم است

مسئله ی تربیت فرزند بسیار مهم و حائز اهمیت است چرا که نه تنها آثار فردی بر جای می گذارد که آثار اجتماعی، معنوی و خانوادگی نیز دارد. اهمیت تربیت کودک را می توان در حدیثی از امام سجاد (ع) خلاصه کرد که می فرمایند: “بزرگترین روز برای انسان، روزی است که از مادر متولد می شود.” خود تولد که از اهمیت بالایی برخوردار است تربیت آن به مراتب بالاتر است چرا که تربیت در جهت رشد و توسعه ی شخصی باید صورت گیرد تا کودک هم از لحاظ اجتماعی، هم از لحاظ فرهنگی و هم از لحاظ معنوی به رشد و کمال برسد. در صورت تربیت درست، کودک می تواند استعدادهایی که خداوند درون او قرار داده بشناسد و در صدد شکوفا کردن آنها برآید.

تربیت روانی کودک

به همان میزان که اهمیت دادن به سلامت جسمانی کودک در مرکز توجه پدران و مادران قرار دارد، سلامت روانی کودک نیز باید مهم بوده و مورد توجه قرار گیرد چه آنکه تربیت روانی کودک تاثیر بسزایی در سلامتی جسمانی فرزند می گذارد. سلامتی روحی و روانی کودک بدین معنا است که فرزند بتواند احساسات خود را بروز داده، ابراز محبت کند، در کنار پدر و مادر احساس آرامش کند، کودکی شاد و پرانرژی باشد، با اعتماد به نفس و با عزت نفس بوده و مسئولیت پذیر باشد و بسیاری خصوصیاتی دیگر که در صورت تربیت روانی درست، می توان شاهد آن بود.

تربیت دینی کودک چیست

تربیت دینی به این معنا است که کودک را از نظر مذهبی و معنوی آنگونه که باعث شناخت درست او از خداوند و فطرت الهی و جهان هستی می شود آشنا کنیم. اول از همه باید در نظر گرفت که تربیت کودک یک امر مستمر و فرآیندی هدفمند است از اینرو با بی حوصلگی و خستگی نمی توان به این مهم دست یافت. روش های تربیتی دینی نیز باید با صبر و حوصله انجام گیرد. ایجاد میل و رغبت در کودک به سمت مسائل دینی، اعتدال در برخورد با اعمال و تشویق کودک می تواند از روش های موثر در تربیت دینی کودک باشد.

انواع الگوهای تربیتی کودکان

الگوهای تربیتی که والدین برای کودکان خود در نظر می گیرند با هم متفاوت بوده و نتایج متفاوتی نیز از این تربیت حاصل می شود. حتماً شاهد خانواده های زیادی با الگوی تربیتی متفاوت بوده اید و حتی خود شما نیز ممکن است الگوی تربیتی والدینتان نسبت به خانواده ی همسرتان متفاوت باشد.

یک خانواده ممکن است در محبت به کودک آنقدر افراط کنند که دیگر نتواند به او نه بگویند و از اینرو با مشکلات بسیاری مواجه شوند، عده ایی دیگر از خانواده ها ممکن است الگوی تربیتی مستبدانه را در پیش بگیرند که کودک حتی قدرت یک درخواست کوچک را نداشته و در صورت درخواست با تنبیه مواجه شود. در جامعه الگوهای تربیتی بسیاری وجود دارد که نتایج متفاوتی نیز به دنبال دارد.

از جمله الگوهای تربیتی کودکان می توان به این موارد اشاره کرد:

  • الگوی کنترل شونده
  • والدین بیش از حد با محبت
  • الگوی تربیتی بی تفاوت
  • الگوی آشفته
  • الگوی عدم قاطعیت و عدم محبت
  • خانواده های مستبد
  • الگوی خانواده های مقتدر

مشکلات تربیتی کودکان

از جمله مهم ترین وظایف والدین تربیت کودک است. برخی از والدین برای اینکه بتوانند کودک خود را درست تربیت کنند به این دلیل که راه های تربیت کودکان را نمی دانند با فرزند خود به مشکل می خورند و کلافه می شوند. از جمله مشکلات تربیتی کودکان که والدین با آنها درست و پنحه نرم می کنند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زورگو بودن فرزند
  • حرف گوش کن نبودن
  • دروغگو بودن
  • زدن دیگران
  • حرف زدن بین صحبت با دیگران
  • فحش دادن و بد دهانی کردن
  • بی تفاوت بودن نسبت به تنبیه
  • لجبازی کردن
  • غذا نخوردن
  • نق زدن و ناله کردن
  • بد اخلاقی و پرخاشگری

اینها برخی از مواردی و مشکلاتی است که در کودکان وجود دارد و باعث خستگی و اذیت مادران و پدران می شود. برای اینکه بتوان بر این مشکلات غلبه کرد باید با استفاده از راه حل های تربیت کودکان، پیش رفته و اقدام کرد. به عنوان مثال، فرزندی که زورگویی می کند باید روی رفتارهای درست و مثبتی که انجام داده تمرکز کرد و البته اولین قدم این است که به رفتارهای خود با فرزندتان یه نگاهی بیاندازید اگر شما از تنبیه بدنی برای فرزندتان استفاده کرده اید این حس در کودک ایجاد شده که هر چه بزرگتر، قوی تر، از اینرو به دیگران زور می گوید و قلدری می کند پس در ابتدا سعی بر اصلاح رفتار خود با کودکتان داشته باشید.

راه های تربیت کودکان

بر اساس علم روانشناسی روش های تربیت کودک بسیارند و عمل به این راه حل ها می تواند بسیار نتیجه بخش باشد.

یکی از راه هایی که برای تربیت کودک در نظر گرفته می شود این است که بسیار محترمانه با کودک خود رفتار کنید و حس ارزشمند بودن و عزت نفس داشتن را درون او تقویت کنید. زمانی که کودک این حس را دریافت کند، عزت نفس او تقویت می شود و افزایش می یابد و احساس لیاقت می کند و شما یک کودک با اعتماد به نفس خواهید داشت.

یکی از روش هایی که والدین فکر می کنند از روش های اصولی برای تربیت کودک است تنبیه بدنی است که به شدت تفکر اشتباهی است و تاثیر معکوسی دارد. تنبیه بدنی باعث ایجاد ترس و استرس در کودک شده و فرزند را سرخورده می کند و دیگر فرزند در کنار پدر و مادر احساس آرامش نمی کند و تنها چیزی که از این کتک زدن می آموزد این است که در مقابلِ کوچکتر از خودش از قدرت زور استفاده کند. پس تنبیه بدنی را فراموش کنید و سعی کنید در لحظه ایی که کودکتان اعصابتان را بهم ریخته است خود را کنترل کنید و در زمان عصبانیت تصمیم نگیرید.

یکی از راه حل های تربیت فرزند تشویق کردن کودک می باشد. زمانی که شاهدید کودکتان مشغول جمع کردن اسباب بازیهایش است و یا در حال خوردن غذای سالم است او را تشویق کنید تا بداند که به او توجه می کنید.

اگر قصد دارید به کودکتان بیاموزید که مثلا دست زدن به چاقو قدغن است، سر حرفتان بمانید و یک روز آن را منع و روز دیگر آزاد نکنید تا کودک به قولی از شما حساب ببرد. اگر اصرار به انجام کاری داشت که او را منع کرده اید تنها به او بگوئید نه مجاز نیستی و سریعاً حواس او را با دیدن یه کارتون و یا انجام یک بازی پرت کنید.

به هیچ عنوان فرزندتان را با دیگران مقایسه نکنید این تربیت غلط باعث گرفتن اعتماد به نفس در کودک شده و احساس خشم و نفرت او نسبت به همسالانش در او تقویت می شود.

در صورتی که کودکتان اسباب بازی خود را از دست هم بازی خود گرفت به هیچ عنوان او را مجبور نکنید که اسباب بازیش را به او بدهد و با گفتن جملاتی مانند بهش بده، خسیس نباش او را مجبور به انجام کاری که دوست ندارد نکنید چرا که کودک شما احساس مالکیت نسبت به وسایل خود دارد و با این رفتار حس مالکیت را از او می گیرید و اعتماد به نفس او را نیز تضعیف می کنید.

از همان اوان کودکی فرزند خود را با فرهنگ کتابخوانی آشنا کنید، کتاب های داستان، افسانه، علمی و تخیلی برای او بخوانید تا ذهن کودک باز شده و شکوفا شود و کودکی علاقمند به کتابخوانی شود.

همیشه به کودک خود ابراز علاقه کنید و به او بگویید چقدر دوستش دارید و به داشتنش افتخار می کنید و در صورتی که رفتار بدی از او سر زد رفتارش را بد بدانید و بگویید رفتار نادرست تو را دوست نداشتم.
سعی کنید محیط آرامی را برای فرزندتان در نظر بگیرید با آرامش صحبت کنید و هرگز داد نزنید تا سلامت روان کودکتان تضمین شود.

کودک را در بحث های مالی خود وارد نکنید.

حس استقلال و مسئولیت پذیری را در کودک خود زنده کنید با انجام دادن کارهای کوچک، مانند برداشتن بشقاب غذا و یا حتی دادن قاشق به شما این حس در کودک به وجود می آید.

سعی کنید همبازی کودکتان باشید و برای با او بودن وقت بگذارید و در آن لحظه همانند فرزندتان، کودک شوید. وقت گذاشتن با کودکان تنها مربوط به مادران نیست بلکه هر اقدامی جهت تربیت کودک باید با حضور و هماهنگی پدر و مادر انجام گیرد تا نتیجه بخش باشد.

بعضی از والدین محبت کردن و ابراز علاقه کردن به همدیگر را در حضور فرزندشان نمی پسندند در صورتی که یکی از تاثیرگذارترین روش های تربیتی کودک از لحاظ عاطفی این است که پدر و مادر در حضور فرزند به همدیگر ابراز علاقه کنند و همدیگر را در آغوش بگیرند.

وظایف والدین در تربیت کودکان

والدین در تربیت کودکان حقوق و تکالیفی دارند یکی از این وظایف و مسئولیت ها، تربیت کودکان است. وظایف والدین برای تربیت کودکان این است که محیطی مناسب برای کودک خود ایجاد کنند تا هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روحی و روانی تأمین شوند. چرا که آینده متعلق به فرزندان است از اینرو باید جهت تربیت صحیح کودکان، پدر و مادر هر دو با همدیگر همکاری کرده تا فرزندی با تربیت، با اخلاق، با فرهنگ، با هوش و اجتماعی به جامعه تحویل دهند.

نتیجه گیری

روش های تربیت کودک به چه نحو است؟ تربیت کودک، موضوعی بسیار حساس، مهم و دشوار است که در صورت آگاهی و علم می توان شاهد نتایج موفقیت آمیزی بود. تربیت کودک در خانواده های مختلف متفاوت است چرا که با الگوهای رفتاری متفاوتی روبرو هستیم. برای اینکه بتوان کودکی با تربیت، با هوش و اجتماعی تربیت کرد باید از الگوی رفتاری مقتدارنه استفاده کرد که در عین احترام به درخواستهای کودکشان گوش می دهند و در صورتی که خواسته ایی معقول بود آن را فراهم کرده و در غیر اینصورت قاطعانه به او نه می گویند ولی در عین حال بسیار نسبت به فرزندشان با محبت هستند و حس با ارزش بودن، عزت نفس داشتن و لایق بودن را به کودکشان منتقل می کنند و بالطبع، فرزند نیز این احترام و ارزش را درک کرده و رفتار درستی از خود نشان می دهد. بنابراین برای اینکه بتوانید کودک را به درستی تربیت کنید از روانشناسی کودک کمک بگیرید و پدر و مادر همراه و هماهنگ با هم رفتار کنید تا نتیجه ی دلخواهتان را به دست آورید.

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. رضا محمدینژاد گفت:

    سلام به دوستان خوب سایت پرشین لیدی.تربیت کودک یکی از مهم‌ترین و پیچیده‌ترین وظایف والدین است که باید با مسئولیت و عشق و عنایت انجام شود. در ادامه چند نکته مهم در مورد تربیت کودک آورده شده است:

    تشویق و قدردانی: وقتی که کودک شما رفتار خوبی داشت، باید او را تشویق کنید و او را قدردانی کنید. این روش به کودک انگیزه می‌دهد تا رفتار خوب خود را تکرار کند.

    ایجاد ارتباط: ایجاد ارتباط با کودک شما بسیار مهم است. شما باید به کودک خود زمان و توجه کافی بدهید و با او ارتباط برقرار کنید تا بهتر بفهمید که او چه می‌خواهد و احساسات او را درک کنید.

    انعطاف پذیری: در هر مرحله‌ای از رشد کودک شما، شما باید انعطاف پذیر باشید و به تغییرات و توسعه او پاسخ دهید. شما باید با توجه به نیازهای کودکتان، روش‌های تربیتی خود را تغییر دهید.

    احترام به کودک: شما باید به کودک خود احترام بگذارید و به او نشان دهید که شما به او احترام می‌گذارید. این کمک می‌کند که او با اعتماد به نفس و به دنبال اهداف خود برود.

    ایجاد روابط سالم: شما باید به کودک خود آموزش دهید که چگونه با دیگران روابط سالم برقرار کند. برای مثال، به کودک خود آموزش دهید که چگونه با دیگران احترام گذاشته و با آنها در مورد مشکلات خود صحبت کند.

  2. سوره گفت:

    سلام خیلی خوب و روون توضیح دادید👌در مورد تربیت دینی فرزند توضیه میدید بچم نوجوونه میخوام پایبند بمونه ی روز نماز میخونه ی روز نه چطور باید باش رفتار کنم