0

چگونه وابستگی کودک به گوشی را کم کنیم

چگونه وابستگی کودک به گوشی را کم کنیم

برخی از عادت‌ها و رفتارهای مداوم کودکان باعث آزار و اذیت والدین می‌شود. اعتیاد به گوشی، تلویزیون و کامپیوتر جز این عادت‌های انرژی گیر محسوب می‌شود. در این شرایط نوع رفتار و رویکرد سنجیده پدر و مادر تا حدی زیادی مشکل به وجود آمده را برطرف می‌کند. با توجه به اهمیت این موضوع تصمیم داریم به مسئله «چگونه وابستگی کودک به گوشی را کم کنیم» بپردازیم. خبر خوب اینکه راه‌حل های مناسبی برای این مشکل وجود دارد.

 در نظر داشته باشید که اعتیاد به گوشی یک شبه به وجود نیامده، پس به یکباره نیز مسئله حل نخواهد شد. غلبه کردن بر این موضوع نیازمند زمان، صبر و کار بلند مدت است. بنابراین رعایت کردن این گزینه‌ها در رسیدن به هدف مورد نظر مفید واقع خواهد شد. در ادامه مطالب امروز نشانه‌های وابستگی کودک به گوشی را مورد بررسی قرار می‌دهیم. پس از آن راه‌کارهایی را ارائه می‌دهیم تا با استفاده از آن بر این نوع مشکلات غلبه کنید. پس تا پایان مطالب امروز ما را همراهی نمایید.

نشانه‌های وابستگی کودک به گوشی

با توجه به پیشرفت تکنولوژی و استفاده کودکان از گوشی‌های موبایل بهتر است از وابستگی‌‌های فرزندان به گوشی اطلاعات بیشتری در اختیار داشته باشید. نشانه‌های اعتیاد کودک به گوشی شامل:

  • استفاده کودک از گوشی در حالت خستگی و خواب: تجربه نشان داده کودکانی که معتاد به گوشی هستند حتی در زمان استراحت نیز آن را از خود جدا نمی‌کنند. آنها در ساعاتی که به خواب نیاز دارند باز هم وقت گذرانی با این وسیله را به زمان استراحت ترجیح می‌دهند. به عبارتی زمان مشخصی برای خواب خود نخواهند داشت.
  • استفاده از گوشی در شرایط حساس: شاید شما نیز با این صحنه مواجه شده‌اید که کودکی در زمان رد شدن از خیابان گوشی در دست دارد. این دسته از کودکان در مکان‌های تفریحی مانند پارک و یا حتی سالن‌های ورزشی نیز موبایل را از خود جدا نمی‌کنند. داشتن این علائم نشانه اعتیاد شدید کودک به گوشی می‌باشد.
  • ارتباط با دوستان و همسالان تنها از طریق گوشی: در شرایط عادی یک کودک نرمال باید زمانی را به صورت حضوری با دوستان خود بگذراند. اما در کودکان معتاد به گوشی این مسئله دیده نخواهد شد. آنها ترجیح می‌دهند تمام وقت خود را در طول شبانه روز به گوشی اختصاص داده و چت دوستانه را به دیدار حضوری ترجیح می‌دهند. گاها نیز کودک به جای حل مسائل خود با همسالان از طریق گوشی به مشاجره می‌پردازد. در بخش‌های بعد مفصلا به سوال «چگونه وابستگی کودک به گوشی را کم کنیم» پاسخ می‌دهیم.
  • کاهش علاقمندی‌ها و فعالیت‌ها: معمولا تمامی کودکانی که به گوشی وابسته هستند، دیگر به فعالیت‌های گذشته خود علاقه‌ای نشان نمی‌دهند. این فعالیت‌ها شامل ورزش، کارهای هنری، بازی با دوستان و بسیاری دیگر است. حتی در مواردی پیشرفته‌تر این گروه از کودکان با فت تحصیلی مواجه شده و علاقه‌ای به انجام تکالیف مدرسه و درس و مشق نخواهند داشت.

نشانه های وابستگی کودک به گوشی موبایل

دلایل وابستگی کودک به گوشی

اگر فرزندتان به گوشی موبایل وابسته شده باید علت‌های آن را ریشه یابی کنید. در ادامه برای آگاهی بیشتر، دلایلی را به اختصار بیان می‌کنیم:

داشتن یک گوشی شخصی

 از دلایل مهم و اصلی این نوع وابستگی در ارتباط با این موضوع است. پدران و مادرانی که در سنین پایین یک گوشی جداگانه برای کودک خود خریداری می‌کنند، شاهد مشکلات زیادی در آینده خواهند بود. معمولا کودکان این وسیله شخصی را مانند وسایل بازی خود قلمداد کرده و به آن وابسته می‌شوند.

عدم گذاشتن وقت کافی برای کودک توسط والدین

 برای گوش دادن به حرف‌های کودک وقت بگذارید. گاهی پیدا کردن یک وقت مناسب برای کودک و گذراندن زمانی با او از ضروریات است. پس باز نگه داشتن یک پل ارتباطی میان والدین و فرزندان فوق العاده مهم است. کودکانی که با عدم حضور والدین مواجه هستند، کمبودهای درونی خود را با وسایلی مانند تلویزیون، موبایل و یا کامپیوتر جبران می‌کنند‌. بنابراین می‌توان گفت که کودکانی که زمان لازم را با پدر و مادر خود نمی‌گردانند بیشتر به گوشی وابسته خواهند شد.

الگو‌ برداری از والدین

 رفتار خوب در کودکان از خانه شروع می‌شود. در صورتی که فرزند شما الگوی مناسبی نداشته باشد، به سرعت از آن تقلید خواهد کرد. بنابراین نگاه منصفانه‌ای به خود داشته و به کارهای خود دقت نمایید. بهتر است که در رابطه با موضوع وابستگی کودک به گوشی، از خود بپرسید آیا خودتان نیز اینگونه هستید یا نه! اگر خود شما هم به گوشی وابسته بوده و یا مدام در شبکه‌های اجتماعی پرسه می‌زنید، حرفی برای گفتن باقی نخواهد ماند.

عدم مدیریت زمان

 در این بخش به ارتباط مدیریت زمان با سوال «چگونه وابستگی کودک به گوشی را کم کنیم» پی خواهید برد. چرا که عدم نظارت کافی و تعیین زمانی مشخص برای کودک در رابطه با گوشی، او را معتاد خواهد کرد. والدینی که  مدیریت زمان نداشته و بدون هیچ ساعتی و برنامه‌ای کودک را به حال خود رها می‌کنند، به گوشی وابسته می‌شوند. در نظر داشته باشید که مدیریت زمان شامل فرآیندی پیچیده و زمانبر است. بنابراین والدین باید در این زمینه اطلاعات کافی و مناسبی را به دست آورند.

راهکارهای مقابله با وابستگی کودک به گوشی

یکی از دغدغه‌های والدینی که فرزندشان به گوشی اعتیاد دارد، یافتن راه حلی برای این موضوع است. معمولا والدین عاصی راهی جز گرفتن گوشی یا محروم کردن دائمی آن پیدا نمی‌کنند. خبر خوب اینکه با انجام مراحلی که بیان می‌شود شما می‌توانید کودک خود را از این وابستگی رها کنید. برای رسیدن به عدم وابستگی راه‌کارهای زیر را انجام دهید:

راهکارهای مقابله با وابستگی کودک به گوشی

از پیش برنامه‌ریزی کنید

سعی کنید علاوه بر اینکه گوشی به دست گرفتن کودک را کنترل می‌کنید، گوشی به دست گرفتن خود را نیز تنظیم کنید. اگر کارهایی غیر از تماس‌های ضروری دارید، که آنها نیز واجب هستند بهتر است دور از چشم فرزند صورت گیرد. کودکان به راحتی از والدین خود الگو برداری می‌کنند‌ به محض بیدار شدن از خواب گوشی به دست نگیرید. در زمان خوابیدن نیز یک ساعت قبل از خواب گوشی را کنار گذاشته و با خواندن کتاب با مطالعه به خواب بروید. اگر شما فردی باشید که بی‌هدف گوشی را به دست گرفته و در فضاهای مجازی پرسه بزنید، او نیز چنین خواهد کرد.

جایگزین‌های دیگری ارائه دهید

از گوشی موبایل و تلویزیون به عنوان وسیله‌ای برای سرگرمی کودک استفاده نکنید. برخی از والدین برای آرام و مهار کردن فرزندشان از گوشی کمک می‌گیرند. این کار از اساس اشتباه بوده و تنها کودک وادار به عادت‌های نادرست خواهد کرد. بنابراین مطمئن شوید که کودک فعالیت‌های لذت بخش دیگری نیز دارد که او را شاد و در عین حال سرگرم نگه می‌دارد. پس دقت کنید تا گوشی را در زمان‌های تعیین شده و برای فعالیت‌های مفید در اختیار کودک قرار دهید.

از گوشی به عنوان پاداش استفاده کنید

اگر کودک شما علاقه زیادی به گوشی دارد، این علاقه را می‌توانید به عنوان یک تقویت کننده برای رفتارهای مطلوب او استفاده کنید. به عنوان مثال به کودک خود بگویید: « اگر تکالیفت رو درست انجام بدهی، اجازه داری نیم ساعت گوشی را استفاده کنی. » یا اینکه بعد از یک بازی فکری یا خواندن کتاب اجازه داشتن گوشی را خواهی داشت.

زمانی که در منزل نیستید، گوشی را از دسترس کودک خارج کنید

کنترل گوشی توسط والدین چه در منزل باشند و با نباشند باید اجرا شود. گاهی برای اجرای دقیق برنامه، یکبار یادآوری کفایت می‌کند اما گاهی نیز نمی‌توان به فرزند اعتماد کرد. بنابراین اگر مطمئن نیستید می‌توانید در زمان‌هایی که حضور ندارید گوشی را با خود برده و با در جایی پنهان کنید.

کودک را در هنگام استفاده از گوشی همراهی نمایید

هر زمان که می‌توانید با فرزند خود همراه شوید تا در مورد بازی‌های گوشی یا برنامه‌های دیگر با او گفتگو کنید. ابن همراهی نتایج مثبتی را به دنبال خواهد داشت. از اثرات مثبت این همراهی می‌توان به ایجاد ارتباط صمیمانه، افزایش اعتماد به نفس کودک و کنترل بر کارهای کودک اشاره داشت. موضوع مورد بحث فرزند می‌تواند در مورد اهداف یک بازی که در گوشی نصب شده باشد. یا اینکه درباره احساسات کودک که با تماشای یک کارتون در گوشی چه احساسی به او دست می‌دهد. به طور کلی به کودک خود یاد بدهید که چطور آموزش ببیند یا نتیجه گیری کند.

سخن پایانی

در این پست آموزشی تمام تلاش خود را بکار گرفتیم تا برای سوال « چگونه بچه را از گوشی موبایل ترک دهیم » پاسخی جامع و کامل ارائه دهیم. در نظر داشته باشید که والدین باید واقع بین باشند چرا که گوشی در عصر امروز یکی از وسایل بسیار جذاب و سرگرم کننده محسوب می‌شود. اگر قصد خرید یک گوشی مستقل برای فرزند خود را دارید، ضروریست تا پیش از انجام هر اقدامی اطلاعات مناسبی را در این زمینه به دست آورید.

 پس از آن با رعایت قوانین مشخص شده و اجرای دقیق مقررات به کودک اجازه دهید تا از گوشی استفاده کند. لازم به ذکر است که اگر فرزند شما می‌خواهد به قیمت انجام ندادن کارهای دیگر به گوشی دسترسی داشته باشد، باید راه‌حل‌های ارائه شده در بالا را بکار گیرید. گاهی نیز مدارا کردن با کودک نتیجه‌ای مثبت به دنبال نخواهد داشت. بنابراین می‌توان کودک را از پی‌آمدهای منفی رفتارش آگاه کرده و تنبیهی آگاهانه برایش در نظر گرفت. در پایان خوشحال می‌شویم که تجربیات خود در این زمینه را در بخش کامنت های این پست آموزشی با دیگران به اشتراک بگذارید.

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید