4

چگونه با دندان درد در بارداری مقابله کنیم؟

درمان دندان درد در بارداری

درمان دندان درد در بارداری

بیماری های دندانی در زنان باردار زیاد رخ می دهد، بنابراین این سوال مطرح می شود که زنان باردار با دندان درد چه دارویی مصرف کنند؟ بر این اساس، استفاده از داروها برای درمان در زنان باردار می تواند بر جنین تأثیر بگذارد.

بنابراین مطمئن ترین و موثرترین راه حل برای مقابله با دندان درد و بیماری های دهان در زنان باردار مراجعه به مراکز درمانی برای معاینه، تشخیص و درمان دقیق است. اکثر داروهای رایج مانند تمیز کردن دندان، برای مادر و نوزاد متولد نشده بی خطر هستند.

بیشتر داروها برای سنجش فواید و خطرات استفاده در زنان باردار مورد استفاده قرار می گیرند. آنتی بیوتیک های موثر در درمان دندان درد مانند تتراسیلین، داکسی سیلین، مترونیدازول… برای استفاده در زنان باردار منع مصرف دارند.

مسکن مورد استفاده در دندان درد زنان باردار پاراستامول است. اما استفاده از داروها در درمان دندان درد و بیماری های دهان در زنان باردار نیاز به تجویز و راهنمایی پزشک دارد. بیماران مطلقاً نباید بدون رضایت پزشک از دارو به تنهایی استفاده کنند. در این مقاله از مجله تخصصی بانوان سایت پرشین لیدی با ما همراه باشید تا به این پرسش متداول” برای دندان درد در بارداری چه دارویی بخوریم” پاسخ دهیم. 

داروهای مجاز برای دندان درد در بارداری

انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) تایید می کند که ویزیت های دندانپزشکی در دوران بارداری، از جمله اکثر روش های دندانپزشکی، اشعه ایکس (با احتیاط های مناسب) و استفاده از بی حس کننده های موضعی، بی خطر هستند. با این حال، توصیه می شود که اگر نیاز به درمان دندان دارید، بهتر است در صورت امکان برای سه ماهه دوم خود صبر کنید.

در دوران بارداری، مصرف برخی از داروها می تواند برای جنین مضر باشد. بنابراین، مهم است که قبل از مصرف هر گونه دارویی با پزشک خود مشورت کنید. داروهای زیر برای دندان درد در بارداری بی خطر یا کم خطر در نظر گرفته می شوند:

استامینوفن (پاراستامول):

استامینوفن یک گزینه ایمن و معمول برای تسکین درد در زنان باردار است. این دارو به عنوان یک مسکن غیراستروئیدی (NSAID) معرفی نمی‌شود و اغلب به عنوان انتخاب اول برای درمان درد دندان در بارداری توصیه می‌شود. این دارو به طور کلی برای زنان باردار بی خطر است، اما مصرف بیش از حد آن می تواند باعث آسیب کبدی شود.

داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs):

NSAIDs مانند ایبوپروفن و ناپروکسن به عنوان داروهای مسکن و ضدالتهاب استفاده می‌شوند. اما در بارداری، مصرف آنها تنها با توصیه پزشک و تا مدت زمان معینی مجاز است. مصرف طولانی‌مدت NSAIDs در دوران باردار با مشکلات مثل مشکلات گوارشی و مشکلات کلیوی ممکن است همراه باشد.

آسپرین:

آسپرین نیز یک NSAID است و در دوران بارداری معمولاً با مصرف استامینوفن جایگزین نمی‌شود. استفاده از آسپرین در دوران باردار نیاز به نظر پزشک دارد، زیرا در بعضی موارد ممکن است مشکلات مرتبط با خونریزی و لخته‌ای را افزایش دهد.

داروهای مسکن اپیوئیدی:

داروهای مسکن اپیوئیدی مانند کدئین و هیدروکودون در دوران بارداری باید با احتیاط مصرف شوند و تنها توسط پزشک تجویز شوند. این داروها به دلیل خطر اعتیاد و اثرات جانبی جدی در مادر و نوزاد ممکن است به‌طور معمول انتخاب نشوند.

سایر داروهای ممکن:

در موارد نادر، ممکن است پزشک داروهای دیگری را برای دندان درد در بارداری تجویز کند. این داروها شامل موارد زیر است:

  • داروهای موضعی: داروهای موضعی مانند ژل ها و دهانشویه ها می توانند به تسکین درد دندان کمک کنند.
  • تزریقات: تزریقات موضعی یا داخل وریدی می توانند به تسکین درد دندان شدید کمک کنند.

نکات مهم:

  • حتماً قبل از مصرف هر گونه دارویی با پزشک خود مشورت کنید.
  • داروهای مسکن را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
  • اگر درد دندان شما شدید است یا بهبود نمی یابد، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

درمان سنتی دندان درد در بارداری

ترکیباتی که در درمان سنتی دندان درد در بارداری مورد استفاده قرار می‌گیرند، معمولاً از منابع طبیعی هستند و برای کاهش درد و تسکین علائم دندان درد ممکن است مفید باشند. با این حال، همچنان نیاز به توصیه پزشک دارید و باید با احتیاط مصرف شوند.

همچنین، مواردی که در ادامه ذکر می‌شود، تنها به عنوان گزینه‌های اضافی برای تسکین درد دندان در دوران بارداری معرفی می‌شوند و نباید به جای مشوره و تجویز پزشک استفاده شوند.

شستشو با آب نمک

چرخاندن آب گرم و نمک (1 قاشق چایخوری نمک اضافه شده به یک فنجان آب گرم) در اطراف دهان می تواند به کاهش التهاب کمک کند، که ممکن است کمی تسکین دهد. قبل از تف کردن، مخلوط را چند بار بچرخانید.

آب نمک همچنین یک عامل ضد باکتری طبیعی است، بنابراین می تواند باکتری هایی که باعث دندان درد شما می شوند را از بین ببرد. برای بهترین نتیجه برای تسکین موقت درد، از آب گرم برای شستشو با آب نمک استفاده کنید.

آلوئه ورا

گیاهی با خواص ضد باکتریایی، ضد قارچی و کاهش رشد باکتری ها، کاهش تورم لثه در زنان باردار. خانم‌های باردار می‌توانند از ژل آلوئه ورا برای استفاده در ناحیه دردناک استفاده کنند و برای کمک به تسکین دندان درد، چند دقیقه ماساژ دهند.

درمان دندان درد در بارداری

درمان دندان درد در بارداری

شیر

این ماده غذایی حاوی مقدار زیادی کلسیم و ویتامین K است، بنابراین برای سلامت لثه بسیار مفید است. بنابراین، زنان باردار باید حدود 2 بار در روز شیر بنوشند تا به کاهش التهاب و خونریزی لثه کمک کند.

با این حال، زنان باردار همچنین باید عادت مسواک زدن دندان های خود را دو بار در روز حفظ کنند زیرا شیر خطر تشکیل پلاک را افزایش می دهد.

آب انار

روشی برای کمک به پیشگیری و مبارزه با خطر عفونت های دهان و تجمع پلاک. زنان باردار در صورت دندان درد باید آب میوه شیرین نشده بنوشند.

درمان دندان درد در بارداری

درمان دندان درد در بارداری

سیر

استفاده مستقیم از سیر در ناحیه دردناک دندان به کاهش درد به میزان قابل توجهی کمک می کند، زیرا در ترکیب سیر حاوی آلیسین است – یک آنتی بیوتیک طبیعی که به کشتن باکتری های اطراف ناحیه ملتهب کمک می کند.

برش یک حبه سیر را تهیه کنید. آن را به دقت روی دندان دردناک بگذارید و بگذارید برای چند دقیقه در آنجا بماند. پس از اینکه درد کاهش یافت، سیر را با دقت خارج کنید و دهان خود را با آب بشویید.

درمان دندان درد در بارداری

درمان دندان درد در بارداری

میخک

یک ضد عفونی کننده طبیعی، روغن میخک یا میخک را می توان برای تسکین سریع به طور مستقیم روی دندان آسیب دیده استفاده کرد.

درمان دندان درد در بارداری

درمان دندان درد در بارداری

کمپرس گرم و کمپرس یخ

استفاده از کمپرس گرم و یخ به عنوان یک اقدام اولیه برای تسکین درد دندان معمولی است. این روش‌ها می‌توانند به موقتی در کاهش درد کمک کنند. اما باید با احتیاط و برای مدت زمان معقولی استفاده شوند.

برای کمپرس گرم، یک دستمال تمیز را در آب گرم بخیسانید، آب را خوب تازه کنید و روی دندان دردناک بگذارید. برای کمپرس یخ، یک دستمال یا کیسه یخ را در یخچال یخ بگیرید و سپس آن را بر روی دندان دردناک بگذارید. هر کدام از این کمپرس‌ها را برای چند دقیقه (تا 15 دقیقه) روی دندان قرار دهید. اگر درد بیشتر شد، ترکیب را تا کاهش درد استفاده کنید.

درمان دندان درد در بارداری

درمان دندان درد در بارداری

پیاز

برخی افراد از پیاز به عنوان یک ترکیب خانگی برای درمان درد دندان استفاده می‌کنند. اما باید توجه داشته باشید که برخی از افراد ممکن است حساسیت به پیاز داشته باشند و استفاده از آن ممکن است مشکلات گوارشی ایجاد کند.

یک قطعه کوچک از پیاز را برش کنید. پیاز برش‌دار را روی دندان دردناک قرار دهید و به آرامی چمباتمه کنید. پس از چند دقیقه، پیاز را از دهانتان خارج کنید و دهان خود را با آب بشویید.

جوش شیرین و برگ‌های درخت چریش

برخی از مردم از این ترکیبات به عنوان درمان‌های خانگی برای درد دندان استفاده می‌کنند. با این حال، تأثیرات این ترکیبات در دوران بارداری ممکن است متغیر باشند و باید با پزشک مشورت شود. این ماده به خنثی کردن اسیدها برای جلوگیری از پوسیدگی و باکتری ها کمک می کند. با این حال، از مسواک زدن بیش از حد با جوش شیرین خودداری کنید زیرا می تواند مینای دندان شما را از بین ببرد.

زردچوبه و انار

هر دو این مواد دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی هستند. اما مصرف آنها نیاز به مشورت با پزشک دارد، زیرا ممکن است در برخی موارد مشکلات ناخواسته ایجاد کنند.

یک قاشق چایخوری از زردچوبه را با یک قاشق چایخوری از آب انار ترکیب کرده و به دقت روی دندان دردناک بمالید. این ترکیب را به مدت چند دقیقه در دهان خود نگه دارید و سپس با آب بشویید. مصرف زردچوبه و انار باید معتدل باشد و باید با پزشک مشورت کنید.

تا چند ماهگی استفاده از این ترکیبات و درمان‌های خانگی در دوران بارداری معمولاً تا حدودی ایمن است، اما همچنان توصیه می‌شود که در هر صورت با پزشک خود مشورت کنید.

در بعضی موارد، مصرف برخی از مواد ممکن است باعث تحریک شدید یا مشکلات دیگر در دوران بارداری شود. همچنین، بهتر است از مواد در دسترس و مطمئن و مصرف شده با مشورت پزشک استفاده کنید تا از مشکلات ناخواسته جلوگیری شود. در نهایت، همیشه به پزشک خود اطلاع دهید که درد دندان دارید تا او بتواند به شما توصیه‌های دقیقتری بدهد. توصیه می‌شود که هر کدام از این ترکیبات را با دقت و با مشورت پزشک مصرف کنید.

استفاده از ژل مسکن دندان درد

ژل مسکن دندان درد در بارداری یک داروی موضعی است که برای تسکین درد دندان استفاده می شود. این ژل حاوی یک داروی بی حس کننده موضعی مانند لیدوکائین یا بنزوکائین است که درد را با مسدود کردن سیگنال های درد از دندان به مغز کاهش می دهد.

ژل مسکن دندان درد در بارداری به طور کلی بی خطر تلقی می شود. با این حال، توصیه می شود که قبل از استفاده از هر گونه دارو در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید.

در اینجا نکاتی برای استفاده ایمن از ژل مسکن دندان درد در بارداری آورده شده است:

  • فقط از ژل هایی استفاده کنید که مخصوص زنان باردار ساخته شده اند.
  • ژل را فقط در ناحیه اطراف دندان درد بمالید.
  • از بلعیدن ژل خودداری کنید.
  • اگر درد دندان شما شدید است یا بهبود نمی یابد، به پزشک مراجعه کنید.

در موارد نادر، ژل مسکن دندان درد در بارداری ممکن است باعث عوارض جانبی مانند بی حسی موضعی، خارش یا سوزش شود. اگر هر گونه عارضه جانبی را تجربه کردید، مصرف ژل را متوقف کرده و با پزشک خود مشورت کنید.

در اینجا برخی از ژل های مسکن دندان درد در بارداری که بی خطر تلقی می شوند آورده شده است:

  • Orabase with Lidocaine
  • Orajel
  • Anbesol
  • Camilia

توجه داشته باشید که این محصولات فقط برای تسکین درد دندان خفیف تا متوسط ​​مناسب هستند. اگر درد دندان شما شدید است، باید به پزشک مراجعه کنید.

پیشگیری از دندان درد در دوران بارداری

ایجاد چند تغییر ساده در روال روزانه مراقبت از دهان و توجه ویژه به سلامت دهان و دندان می تواند به جلوگیری از پوسیدگی و درد دندان کمک کند.

  • دو بار در روز با خمیر دندانی که مخصوصاً برای تسکین درد ناشی از حساسیت دندان و لثه مانند Crest Pro-Health ساخته شده است، مسواک بزنید و از مینای دندان محافظت کنید.
  • از یک مسواک نرم استفاده کنید تا به آرامی تجمع پلاک را پاک کنید یا برای تمیز کردن موثرتر به مسواک برقی با حالت حساسیت تغییر دهید.
  • با دهانشویه ای بشویید که برای کاهش علائم اولیه بیماری لثه مانند Crest Gum Care طراحی شده است تا خونریزی لثه را کاهش دهد.
  • حتماً حداقل یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید تا باکتری های مضر و تجمع پلاک را بهتر از بین ببرید.
  • یک رژیم غذایی سالم متشکل از سبزیجات، میوه ها، لبنیات و غلات کامل داشته باشید. از غذاهایی که باعث افزایش باکتری های پلاک می شوند مانند آب نبات، کیک و میوه های خشک خودداری کنید.
  • علائم غیرطبیعی دهانی را کنترل کنید التهاب لثه بارداری با علائم لثه های قرمز و متورم، درد سوزش معمولاً از ماه چهارم تا هشتم بارداری رخ می دهد، گاهی اوقات می تواند تا چندین ماه پس از تولد ادامه یابد.

بنابراین، زنان باردار باید سلامت دهان و دندان خود را تحت نظر داشته باشند و در صورت بروز علائم غیرطبیعی به مراکز درمانی مراجعه کنند.

معاینه دوره ای دندانپزشکی در دوران بارداری زنان باردار برای محافظت و تشخیص زودهنگام بیماری های احتمالی دهان و دندان باید در دوران بارداری به طور منظم معاینات و معاینات دندانپزشکی را انجام دهند. تشخیص زودهنگام روش های درمانی مناسبی خواهد داشت و بازده درمانی بالایی را به همراه خواهد داشت.

درمان دندان درد در بارداری

درمان دندان درد در بارداری

نتیجه گیری

بیماری‌های دندانی در زنان باردار به نسبت بیشتری رخ می‌دهند. از این رو، چگونگی درمان دندان درد در زنان باردار یک موضوع حائز اهمیتی است. باید مواردی مهم مد نظر داشت: اولاً، استفاده از داروها برای درمان دندان درد در زنان باردار ممکن است بر جنین تأثیر بگذارد.

بهترین راه حل، مشاوره و درمان توسط پزشک متخصص در این زمینه است. برای اکثر افراد، به شستشوی دندان‌ها و مراجعه به دندانپزشک معتمد می‌تواند توصیه شود. در صورت نیاز به داروها، پزشک می‌تواند داروهای مناسب و ایمن را تجویز کند. در هر صورت، مصرف داروها باید تحت نظر پزشک باشد. 

سوالات متداول برای درمان دندان درد در بارداری بدون خطر

1. چگونه می توان از شر دندان درد در دوران بارداری خلاص شد؟

بهترین راه برای درمان دندان درد در دوران بارداری، دریافت درمان مناسب از دندانپزشک است. با این حال، می‌توانید داروهای خانگی، از جمله شستشوی آب نمک، استفاده از روغن میخک روی دندان آسیب‌دیده را برای تسکین درد انتخاب کنید.

2. وقتی در دوران بارداری دندان های شما درد می کند به چه معناست؟

به طور عمده، عدم تعادل هورمونی باعث دندان درد در دوران بارداری می شود. با این حال، اگر در دوران بارداری با سلامت دهان و دندان خود ناراحت هستید، برای جلوگیری از عوارض بیشتر، در اسرع وقت با دندانپزشک خود مشورت کنید.

3. آیا می توانم در دوران بارداری دندان پر کنم؟

اکثر روش های دندانپزشکی مانند کشیدن یا پر کردن دندان، تمیز کردن دندان برای انجام در دوران بارداری بی خطر هستند. اما، برنامه ریزی و مشاوره قبل از عمل بسیار توصیه می شود.

4. آیا دندان درد می‌تواند به علائم بیماری‌های دیگر در دوران بارداری اشاره دهد؟

بله، در برخی موارد دندان درد ممکن است علامتی از مشکلات دیگری مثل عفونت‌ها یا التهاب‌های دیگر در دهان یا حتی از عوارض دندانی ناشی از تغییرات هورمونی در دوران بارداری باشد. بنابراین، مشکلات دندانی را به پزشک دندانپزشک یا متخصص دهان و دندان معرفی کنید.

5. آیا کشیدن دخانیات در دوران بارداری به پوسیدگی دندان‌ها آسیب می‌زند؟

بله، کشیدن دخانیات در دوران بارداری می‌تواند عوارض جدی بر روی دندان‌ها و لثه‌ها داشته باشد و به پوسیدگی دندان‌ها منجر شود.

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. khanoom گفت:

    آیا دندان درد در بارداری و جنسیت جنین بهم ربط دارند؟

    1. مرضیه خزائی گفت:

      سلام کاربر عزیز پرشین لیدی. خیر، دندان درد در بارداری و جنسیت جنین هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند. این یک باور غلط رایج است که دندان درد در بارداری نشان دهنده داشتن فرزند پسر است. با این حال، هیچ مدرک علمی برای حمایت از این ادعا وجود ندارد.
      دندان درد در بارداری می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله:
      تغییرات هورمونی
      کمبود کلسیم
      بیماری لثه
      مشکلات مربوط به دندانپزشکی
      اگر در دوران بارداری دچار دندان درد شدید، مهم است که به دندانپزشک مراجعه کنید. دندان درد می تواند باعث ناراحتی و درد شدید شود و همچنین می تواند بر سلامت دندان ها و لثه های شما تأثیر بگذارد.
      در اینجا چند نکته برای کمک به جلوگیری از دندان درد در دوران بارداری وجود دارد:
      به طور منظم مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
      به اندازه کافی کلسیم و ویتامین D مصرف کنید.
      از خوردن غذاهای شیرین و چسبنده خودداری کنید.
      در صورت داشتن هر گونه مشکل دندانپزشکی، به دندانپزشک مراجعه کنید.

  2. rooz گفت:

    سلام. میخوام بدونم آیا عفونت دندان می توانه به جنین من آسیب برسونه؟ سه ماهه اول بارداری ام دندونم عفونت داره وچون نمیتونم هر دارویی بخورم نگران این موضوع شدم لطفا راهنماییم کنین.

    1. مرضیه خزائی گفت:

      سلام به شما بانوی پارسی. بنابر توصیه پزشکان، سه ماهه اول بارداری جنین در حال رشد و شکل گیری است از اینرو نباید از مواد بی حسی و برخی داروها استفاده شود. عصب کشی و کشیدن دندان نیز در این سه ماهه تجویز نمی شود. در صورتی که عفونت دندان دارید، حتما به پزشک مراجعه نمائید تا داروهای جایگزین و مناسب برای شما تجویز کند. برخی از داروها و داروهای جایگزین را در متن ذکر کرده ایم با مشورت پزشک میتوانید اقدام به استفاده از این موارد نمائید.