0

علائم بیماری زونا | راه های تشخیص، پیشگیری و درمان آن

علائم بیماری زونا

ممکن است بخش اعظمی از ما در کودکی به بیماری آبله مرغان مبتلا شده باشیم. این بیماری در قرن‌های گذشته یک بیماری همه‌گیر و کشنده بود اما به لطف کشف واکسن، این بیماری به یک بیماری بی خطر برای انسان‌ها تبدیل شد و تنها در دوره‌ی ابتلا به این بیماری خارش، تهوع و سردرد بیماری را آزار می‌دهد.

بیماری زونا که برخی آن را آبله‌ی بزرگسالی می‌نامند و همان ویروس آبله‌ مرغان باعث بیماری زونا می‌شود. بیماری زونا نیز تهدیدی برای جان انسان‌ها نیست اما می‌تواند دوره‌ای دردناک برای شخص بیمار باشد. در این مقاله تصمیم داریم اطلاعات بیشتری درباره‌ی بیماری زونا، علائم بیماری زونا، راه‌های تشخیص، پیشگیری و درمان آن در اختیار شما قرار بدهیم. با ما در سایت بانوی پارسی همراه باشید.

بیماری زونا چیست؟

افرادی که در طول زندگی خود به بیماری آبله‌ مرغان مبتلا شده‌اند، پس از آنکه کاملا بهبود پیدا می‌کنند ویروس آبله مرغان در گره‌های عصبی آن‌ها برای سال‌های زیادی غیر فعال باقی می‌ماند و عواملی مانند ضعف سیستم ایمنی، استرس، افزایش سن و … ممکن است دوباره فعال شود و باعث به وجود آمدن بیماری زونا (Herpes zoster یا Shingles) شود. بیماری زونا یک بیماری پوستی است که موجب می‌شود تاول‌های گسترده روی پوست یا در نواحی خاص (بیشتر در ناحیه شکم، پشت، گردن و صورت) ایجاد شود. این تاول‌ها از آنجا که عصب را تحریک می‌کنند درد بسیاری را برای بیمار به همراه دارند. دوره‌ای این بیماری ممکن است بین ۲ – ۴ هفته طول بکشد.

علت بیماری زونا چیست

علت بیماری زونا وجود ویروس واریسلا است که در بدن افرادی وجود دارد که در طول عمر خود به بیماری آبله مرغان مبتلا شده‌اند. این ویروس بعد از اینکه فرد مبتلا به آبله مرغان کاملا بهبود می‌یابد، در بافت عصبی نزدیک نخاع و مغز فرد قرار می‌گیرد و غیر فعال است. سال‌ها بعد ممکن است این ویروس به دلایلی که پیشتر گفته شد، مجددا فعال شود و باعث شود فرد به بیماری زونا مبتلا شود.

علائم بیماری زونا چیست

بیماری زونا مانند سایر بیماری‌ها علائم خاص خود را دارد و شما زمانیکه این علائم را مشاهده کردید باید به پزشک خود مراجعه کنید. این علائم عبارتند از:

  • درد، سوزش، بی‌حسی یا گزگز از جمله علائم این بیماری هستند.
  • چند روز پس از آغاز درد، بثورات قرمزی رو پوست مشاهده می‌شود.
  • تاول‌های قرمز پر از مایع هستند، این تاول‌ها باز و سپس پوسته پوسته می‌شوند.
  • در محل تاول‌ها خارش و درد شدیدی ایجاد می‌شود.
  • شخص نسبت به لمس شدن حساسیت پیدا می‌کند.

برخی از افراد نیز ممکن است علائم بیماری زونا را بصورت زیر نیز تجربه کنند:

  • تب
  • سردرد
  • خستگی
  • حساسیت به نور

اولین نشانه‌ی بیماری‌ زونا همان درد است. گاهی اوقات ممکن است بسته به ناحیه‌ی درد با مشکلاتی نظیر بیماری‌های قلبی، ریوی یا کلیوی اشتباه گرفته شود. در برخی موارد ممکن است شخص درد زونا را تجربه کند بدون اینکه بثورات روی پوستش ظاهر شوند.

آیا بیماری زونا واگیردار است؟

فردی که به بیماری زونا مبتلا شده باشد می‌تواند در حالت‌های زیر ویروس واریسلا را به سایرین انتقال دهد:

  • فرد مبتلا به زونا می‌تواند ویروس را به شخصی که آبله مرغان گرفته یا واکسن آبله را دریافت نکرده است، انتقال دهد. در این صورت فرد به آبله مرغان دچار می‌شود نه به بیماری زونا.
  • تا زمانیکه تاول‌ها نمایان نشده‌اند، شخص بیمار می‌تواند به افراد مستعد، این ویروس را منتقل کند.
  • تماس فیزیکی شخص بیمار با افرادی که به آبله مرغان مبتلا نشده‌اند، می‌تواند باعث ابتلای این افراد به آبله مرغان شود.
  • تماس با بثورات پوستی و تاول‌ها می‌تواند سبب انتقال این بیماری به سایر افراد شود.

به طور کلی می‌توان گفت که شخصی که به بیماری زونا مبتلا شده است باعث ابتلای دیگر افراد به بیماری زونا نمی‌شود، اما می‌تواند کسانی را که به بیماری آبله مرغان مبتلا نشده‌اند یا واکسن آن را دریافت نکرده‌اند را به ویروس واریسلا مبتلا کند و در نهایت این افراد به بیماری آبله مرغان مبتلا خواهند شد.

بیماری زونا تا چه مدت واگیردار است

تا زمانیکه تاول‌ها روی پوست شخص بیمار وجود دارند، شخص بیمار می‌تواند این ویروس را به افرادی که آبله مرغان نگرفته‌اند، منتقل کنند. بهبود این تاول‌ها ممکن است ۲ تا ۴ هفته طول بکشد. شخص بیمار باید منتظر بماند تا این تاول‌ها کاملا خشک و پوسته پوسته شوند، پس از آن دیگر امکان انتقال ویروس وجود ندارد چون شخص بهبود یافته است.

آیا بیماری زونا کشنده است؟

این بیماری برای انسان تهدید جانی ندارد، اما برای شخص مبتلا به بیماری درد بسیاری را ایجاد می‌کند و همانطور که گفته شد دوره‌ی بیماری زونا ۲ تا ۴ هفته است.

آیا بیماری زونا واکسن دارد؟

پیش از نمایان شدن علائم بیماری زونا ، برای جلوگیری از ابتلا به بیماری زونا دو واکسن Zostavax و Shingrix. وجود دارد. در ادامه به معرفی این واکسن‌ها می‌پردازیم:

واکسن Zostavax

  • واکسن Zostavax در سال ۲۰۰۶ از سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تاییدیه دریافت کرده است.
  • واکسن Zostavax تا ۵ سال می‌تواند از شخص در برابر ابتلا به بیماری زونا جلوگیری کند
  • این واکسن تنها یک دوز دارد.
  • این واکسن برای افراد زیر ۶۰ سال توصیه نشده است.

واکسن Shingrix

  • واکسن Shingrix در سال ۲۰۱۷ از سازمان غذا و داروی آمریکا تاییدیه دریافت کرده است.
  • این واکسن بیش از ۵ سال می‌تواند از شخص در برابر ابتلا به بیماری زونا محافظت کند.
  • این واکسن دو دوز دارد که به فاصله ۲ تا ۶ ماه از هم تزریق می‌شود.
  • این واکسن را افراد ۵۰ سال و بالاتر می‌توانند دریافت کنند.

چگونه از بیماری زونا جلوگیری کنیم

همانطور که گفته شد برای پیشگیری از این بیماری واکسن‌هایی وجود دارد. بزرگسالانی که هرگز به آبله مرغان مبتلا نشده‌‌اند و افراد بالای ۶۰ سال بهتر است این واکسن‌ها را دریافت کنند.

برای درمان بیماری زونا به چه دکتری مراجعه کنیم

پس از مشاهده علائم بیماری زونا ، برای درمان این بیماری ابتدا باید به پزشک عمومی مراجعه کنید و در صورت نیاز می‌توانید به متخصص پوست و متخصص عفونی مراجعه کنید.

درمان بیماری زونا چقدر طول میکشد

تقریبا ۵ روز پس از فعال شدن ویروس، بثورات پوستی و تاول‌ها نمایان می‌شوند و علائم بیماری زونا از جمله درد و خارش شروع می‌شود. این تاول‌ها معمولا پس از یک تا دو هفته خشک و پوسته پوسته می‌شوند. اما اغلب دوره‌ی این بیماری بین ۲ تا ۴ هفته است، بسته به شرایط جسمی هر شخص می‌تواند متفاوت باشد.

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *