مواد نگهدارنده شراب
شراب یکی از نوشیدنیهایی است که از قرنها پیش بخش ثابت بسیاری از محافل و جشنها بوده است. باستانشناسان بر این باورند که این نوشیدنی به طور تصادفی در گرجستان امروزی کشف شده است. در دین اسلام نوشیدن، تولید و فروش شراب حرام است، البته مصرف حرام از ابتدا حرام نبوده بلکه به مرور با مشخص شدن تاثیر بد این نوشیدنی بر بدن، ابتدا مکروه و سپس حرام اعلام شد. در حال حاضر این نوشیدنی در کشور ما تولید نمیشود و این موضوع سبب شده است که برخی از افراد این نوشیدنی را در خانه تهیه کنند. در تولید و نگهداری شراب خانگی، ممکن است شراب کپک بزند، در این مقاله سعی داریم به بررسی موادی که شراب را از کپک زدن و خراب شدن حفظ میکنند با شما عزیزان صحبت کنیم. با ما در سایت بانوی پارسی همراه باشید.
انواع کپک شراب
پیشتر در مقاله «چرا شراب کپک میزند» با شما عزیزان راجع به دلایل کپک زدن شراب و انواع آن صحبت کردیم. در این مقاله اشارهی کوتاهی به انواع کپکها و دلایل کپک زدن شراب خواهیم داشت. اطلاعات کاملتر را میتوانید در مقاله «چرا شراب کپک میزند» مطالعه کنید.
ممکن است عدهای علائم آغاز فرآیند تخمیر را با کپک شراب اشتباه بگیرند. کپک شراب سفید، ممتد و شبیه به کرک است اما وجود مواد کرم رنگ، چسبناک و به صورت رگه رگه روی سطح شراب، نشان از آغاز فرآیند تخمیر دارد. دلایل کپک زدن شراب عبارتند از:
آلوده بودن تجهیزات و ظروف
قرار دادن شراب در جای گرمت
مناسب نبودن قفل هوا
واشر نداشتن در بطری نگهدارنده شراب
برای اینکه شراب کپک نزند، مواد نگهدارنده طبیعی و شیمیایی وجود دارد که در این مقاله به معرفی این مواد میپردازیم.
مواد نگهدارنده شراب
برای جلوگیری از اکسیداسیون و فساد شراب از مواد نگهدارنده استفاده میشود تا فعالیتهای میکروبی را متوقف کند و کپک شراب را از بین ببرد. مواد مختلفی وجود دارد که میتواند از کپک زدن شراب جلوگیری کند. در ادامه این مواد را معرفی خواهیم کرد.
مواد نگهدارنده طبیعی
قند
قند به عنوان یک ماده نگهدارنده طبیعی برای حفظ شراب عمل میکند. قند با ایجاد کم آبی و خشکی در در مواد غذایی، از رشد باکتریها جلوگیری میکند.
الکل
الکل یکی دیگر از نگهدارندههای طبیعی است که از فاسد شدن شراب جلوگیری میکند. الکل موجود در شراب برای حفظ این نوشیدنی بسیار موثر است.
تاننها
تانن به مادهی شیمیایی که در چوب، آوند چوبی، پوست درخت، ساقه، پوست اکثر میوهها، شراب قرمز و … وجود دارد. به این ماده پلیفنل گفته میشود که در واقع همان اسید تانیک است. این ماده در شرابهای جوان طعم ناخوشایندی را ایجاد میکند اما حضور این ماده در شراب به عنوان یک آنتیاکسیدان به حفظ کیفیت شراب در طولانی مدت کمک میکند.
زمانیکه مولکولهای تانن تحت تاثیر پلیمریزاسیون قرار میگیرند، به مولکولهای بلندتری متصل میشوند این فرآیند آنها را به یه کلوئید محافظ تبدیل میکند از تشکیل بخار و فاسد شدن شراب جلوگیری میکند.
مواد نگهدارنده شیمیایی
اسید
یکی از نگهدارندههای شیمیایی اسیدها هستند. اسیدها مانند تاننها خاصیت آنتیاکسیدانی دارند. آنتیاکسیدانها به رادیکالهای آزاد مولکولهای اکسیژن متصل میشوند و از اتصال آنها به مولکولهای دیگر که ممکن است باعث آسیب به شراب شوند، جلوگیری میکنند.
دی اکسید گوگرد 〖SO〗_۲
اسیدها با تنظیم PH در مقابل باکتریها از شراب محافظت میکند. از دی اکسید گوگرد 〖SO〗_۲ برای حفظ کردن شراب از باکتریها و همچنین برای تعادل در طعم و رنگ شراب از آن استفاده میشود.
سوربات پتاسیم
یکی دیگر از نگهدارندههای اسیدی شراب، سوربات پتاسیم است. سوربات پتاسیم با متوقف کردن رشد کپکها، مخمر و قارچ، ماندگاری شراب را افزایش میدهد.
سولفیتها
سولفیتها یکی دیگر از نگهدارندههای اسیدی است که به عنوان نگهدارنده در بسیاری از مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرند. این ماده از فساد و تغییر رنگ مواد غذایی و شراب جلوگیری میکند.
متابی سولفیت سدیم
یکی از سولفیتهایی که برای جلوگیری از خراب شدن شراب حین فرآیند تخمیر به آن اضافه میشود، متابی سولفیت سدیم است.
متابی سولفیت پتاسیم
از این ماده برای ضدعفونی کردن تجهیزات استفاده میشود و در واقع به عنوان یک ماده برای پیشگیری از خرابی در مرحلهی ابتدایی تولید شراب از آن استفاده میشود.
بنزوات سدیم
بنزوات سدیم یکی دیگر از نگهدارندههای اسیدی است. این ماده برای جلوگیری از تخمیر شدن شراب مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده به دلیل داشتن خواص ضد میکروبی از رشد باکتریها نیز جلوگیری میکند و عمر شراب را زیادتر میکند.
موادی مانند بنزوئیک اسید، پارابنها، پیماریسین، اسید اسکوربیک و دی اتیل پیروکربنات سایر مواد شیمیایی هستند که به عنوان نگهدارنده از آنها استفاده میشود.
اسیدهای ضعیف
اسیدهای ضعیف به وسیلهی کند کردن چرخه رشد و تولید مثل میکرو ارگانیسمها، اثر گند زدایی دارد. اسیدهای ضعیف با جدا کردن پروتونها از سلولها، از رشد میکروبی جلوگیری میکند.
تارتاریک اسید
برای حفظ اسیدیته طبیعی در مناطق با آب و هوای گرم، اسید تارتاریک را به شراب اضافه میکند. این ماده از ترشیدگی شراب در دمای بالا جلوگیری میکند.
کلسیم کربنات
یکی دیگر از نگهدارندههای شیمیایی شراب کلسیم کربنات است. این ماده در نقطهی مقابل تارتاریک اسید قرار دارد. در واقع این ماده وظیفه دارد که در صورتی که شراب بیش از حد اسیدی شود برای پایین آوردن سطح آن وارد عمل شود.
جمعبندی
شراب یکی از نوشیدنیهایی است که برای قرنها در محافل مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. برای اینکه از خراب شدن این نوشیدنی جلوگیری شود از نگهدارندههای مختلف طبیعی و شیمیایی استفاده میشود. نگهدارندههای طبیعی مانند قند، الکل و تاننها و نگهدارندههای شیمیایی عبارتند از اسیدهایی مانند دی اکسید گوگرد، سوربات پتاسیم، سولفیتها و … هستند. شما میتوانید تجربیات خود را در این زمینه با سایر کاربران به اشتراک بگذارید. شما برای جلوگیری از کپک زدن شراب از چه موادی استفاده میکنید؟ این مواد چگونه از کپک زدن شراب جلوگیری میکند؟
این مقاله چقدر براتون مفید بود؟
از 1 تا 5 به این صفحه یه امتیاز بده

نظرات کاربران
سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.