مردمان کرد، قدیمیترین اقوام ایرانی هستند که علاوهبر حفظ زبان و فرهنگهای ایران باستان، نوع پوشش دیرینه خود را هم حفظ کردهاند. لباسهای کوردی، در ظرافت، رنگ و اصالت زبانزد هستند و حتی یک روز را در یونسکو به روز جهانی لباس کُردی اختصاص دادهاند. در این مطلب، با هم به دنیای رنگها و تنوع لباسهای مردان و زنان کرد سفر میکنیم و با اجزای این پوشش زیبا و باوقار آشنا میشویم؛ این لباسها آنقدر جذابیت دارند که بسیاری از گردشگران آن را بهعنوان سوغات کردستان از شهرهای مختلف، ازجمله بازار بانه تهیه میکنند.
تاریخچه لباس کردی
شما میتوانید با رزرو هتل بانه و اقامتی چندروزه، به شهرهای سقز، دیواندره یا بوکان بروید یا اینکه با خرید بلیط قطار سنندج، از جاذبههای شهرهای دیگر این استان لذت ببرید. تاریخ پوشش و لباس هر قوم میتواند سندی برای قدمت آن قوم باشد. به کردستان که سفر کنید؛ پزشک، شهردار، فرماندار، استاد دانشگاه، بازاری، جوان، پیر، کودک و نوجوان را با لباس کوردی خواهید دید. مردمان کرد در کنار پوشیدن لباسهای رسمی، ملی و بینالمللی، با حفظ پوشش اصیل خود و افتخار پوشیدن آنها در هر سن و پایگاه اجتماعی، تلاشی مصرانه بر حفظ سنتهای خود داشتهاند.
لباس کُردی یا به رسمالخط کردها، (کوردی) قدمتی به درازای زندگی کوردها دارد و سند این ادعا در حکاکیها و نقشبرجستههای تاریخی ازجمله تخت جمشید در شیراز و طاقبستان در کرمانشاه قابل مشاهده است. برای مثال، در حجاریهای ورودی کاخ آپادانا، میان کسانی که برای پادشاه پیشکشی آوردهاند، بهوضوح میتوان نقش لباس کردی را مشاهده کرد و این میتواند سندی معتبر بر پیشینه طولانی لباسهای کردی باشد.
روز جهانی لباس کوردی
10 مارس مصادف با 20 اسفند، بهعنوان روز جهانی لباس کردی در یونسکو بهثبت رسیده است. وقتی به کردستان ایران، اقلیم کردستان و شهرهای کردستان در سوریه سفر کنید، پوشش زیبا و بااصالت کردی را بر تن مردان و زنان این دیار مشاهده خواهید کرد. مردان و زنان کورد در روز جهانی لباس کوردی، با لباسهای اصیل خود در مدارس، ادارات، دانشگاهها، بازارها و … حضور پیدا میکنند و این روز را گرامی میدارند.
در شهر اربیل (ههولیر به کوردی)، پایتخت اقلیم کردستان و همچنین شهر قامشلی در کردستان غربی یعنی سوریه، هرساله جشنی به مناسب روز جهانی لباس کردی برگزار میشود.
لباس کردی؛ طراحیشده مطابق با جغرافیا
یکی دیگر از جذابیتهای لباسهای کوردی علاوهبر ظرافت و تنوع رنگ آن، تطابق اجزای مختلف آن با شرایط آبوهوایی و موقعیت جغرافیایی این سرزمین است. این لباسها بهدلیل کوهستانیبودن مناطق کوردنشین، اغلب گشاد هستند و بهاینترتیب تردد در میان کوهها، بهویژه در زمانهای گذشته که جاده و وسایل نقلیه نبود را برایشان آسان میکرد.
دمای هوای مناطق کوهستانی در زمستان بسیار کم میشود و مردم این سرزمین تقریبا نیمی از سال را با سرما و یخبندان مواجه هستند. سرما در گذشته شدت بیشتری داشت و وسایل گرمایشی مثل امروزه فراوان و پیشرفته نبود؛ برهمیناساس، اجزای مختلف این لباسها بهصورت سربند، کمربند، پاپوش و ساقبند (پوزوانه) علاوهبر زیبایی، خاصیت گرمکنندگی هم داشتند. کمربند کلیهها را گرم نگه میداشت؛ سربند از سر و پوزوانه از ساق پا مراقبت میکرد. جالب است بدانید کوردها پوزوانه را به دور ساق پا میبندند تا در مناطق صعبالعبور، قسمت گشاد شلوار مزاحمتی برای راهرفتنشان ایجاد نکند.
جنس پارچههای لباس کردی مردانه و زنانه
جنس پارچه لباسهای کوردی نیز براساس فصلهای مختلف انتخاب میشود. در فصل تابستان و هنگام گرمشدن هوا، پارچههای نازکتر مثل پارچه مَرَز برای لباس مردانه، کاربرد بیشتری دارد. علاوهبراین، گیوه بهعنوان نوعی پاپوش سبک و خنک، رایجترین کفشهای مورداستفاده مردمان کرد در فصلهای گرم است.
مدلها و اجزای لباس کوردی زنانه و مردانه
لباس زنانه کردی مدلهای بسیار متنوعی دارد که رایجترین آنها سورانی، سقزی، کواشور و شکاکی هستند. هر کدام از این مدلها اجزای مختلفی دارند. اصلیترین جزو تمامی لباسهای کردی زنانه، کراس است. کراس پیراهنی با دوختی ساده و اغلب با پارچههای نفیس و گرانبها است که روی آن چندین تکه دیگر پوشیده میشود. کراس در قسمت پایینتنه کاملا گشاد است.
لباس کردی سورانی یک پیراهن با آستینهای بلند دنبالهدار بههمراه سیخمه است و در لباس سقزی پیراهن چیندار بههمراه کمربند پوشیده میشود. در لباس سقزی از سیخمه یا دستمال (لچک) برای تکمیل لباس استفاده میکنند. مدل کواشور نیز شامل پیراهن بلند بههمراه روپیراهنی است و در لباس کردی مدل شکاک، پیراهن چیندار بدون کمربند بههمراه جلیقه یا سیخمه مورد استفاده قرار میگیرد.
مدلها و اجزای لباسهای کردی مردانه
تنوع لباس مردانه کردی، نسبت به لباسهای زنانه کمتر است و اکثر مدلها نیز در شلوار تفاوت چندانی ندارند؛ اما بلوزهای آن با مدلهای مختلفی دوخته میشود. لباسهای مردانه کردی نیز از اجزای مختلفی همچون سربند، پیراهن، کت، پستک یا جلیقه، شلوار و شال (کمربند) تشکیل میشوند.
در هر دو مورد لباس کردی مردانه و زنانه، صدها طرح و مدل دوخت وجود دارد. اگر سری به بازارهای کردستان ازجمله بازار پارچه سقز، بانه یا مریوان بزنید، پارچههای بسیار متنوع و رنگانگی را خواهید دید که این لباسهای جذاب و اصیل را با آنها میدوزند. در سفر به کردستان، میتوانید در یکی از چندین هتل بانه اقامت داشته باشید و چند روزی را به دیدن جاذبههای این استان اختصاص دهید.
قیمت لباس کردی زنانه و مردانه
لباسهای کوردی علاوهبر تنوع بینظیر در طرح، رنگ و مدل، ازلحاظ قیمت نیز بسیار متفاوت هستند. پارچههایی که برای لباسهای زنانه مورد استفاده قرار میگیرند از 200 هزار تومان تا 20 میلیون تومان قیمت دارند. دستمالها، سیخمهها و کمربندها نیز براساس مدل، جنس پارچه و طرح آن، با قیمتهای مختلفی بهفروش میرسند. برای کمربندهایی که به پشم اصل فرانسه موسوماند، برای هر ست لباس کوردی باید 6 میلیون تومان پرداخت شود و البته کمربندهای ارزانقیمت 500 هزار تومانی نیز وجود دارد. سیخمهها و دستمالها نیز از 300 هزار تا 2 میلیون متغیر هستند.
درحالحاضر، ارزانترین لباس کردی زنانه با هزینه دوخت، حدود 5 میلیون تومان و گرانترین لباس کردی زنانه با هزینه دوخت، حدودا 30 میلیون تومان قیمت دارند. قیمت تمامشده لباسهای مردانه نیز با هزینه دوخت، حدود 5 میلیون تا 10 میلیون تومان است.
فلای تودی؛ همراه همیشگی سفرهای شما
لباسهای کردی بهعنوان یکی از اصیلترین پوششهای ایرانیان، فرهنگ، تاریخ و تمدن این سرزمین را بهرخ میکشند. اگر قصد سفر به کردستان را دارید، فلای تودی همراه شماست تا با امکان رزرو هتل در شهرهای مختلف این استان ازجمله هتل بانه، شرایط سفر را برای شما آسان کند. شما میتوانید برای استعلام قیمت بلیط قطار و نرخ هتل ها، رزرو قطار و هواپیما و سایر اقدامات سفر، از خدمات فلای تودی بهره ببرید.
نظرات کاربران
سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.