کاربرد پاپریکا در صنایع غذایی
طعم غذا برای همهی انسانها اهمیت دارد. ادویهها اصلیترین ماده برای طعم دادن به غذاها هستند. قرنها است که ادویهها بخش مهمی از غذاهای روزانهی انسانها را تشکیل میدهند؛ در واقع بدون ادویه بعضی از ادویهجات در تمام نقاط دنیا مورد استفاده قرار میگیرند و برخی از آنها مخصوص مناطق خاصی هستن. یکی از ادویههایی که در سالهای اخیر اسم آن زیاد به گوش میرسد و در غذاهای ایرانی مورد استفاده قرار میگیرد، پاپریکا است. در این مقاله تصمیم داریم درباره پاپریکا، خواص، مضرات و موارد استفادهی آن با شما عزیزان صحبت کنیم. با ما در سایت بانوی پارسی همراه باشید.
پاپریکا چیست
در برخی از زبانهای اروپایی، پاپریکا به خود کلمهی فلفل اطلاق میشود اما منظور ما از پاپریکا نوع خاصی از فلفل است که از آسیاب کردن چند نوع فلفل خشک به دست میآید. این نوع فلفل علاوه بر اینکه طعم خوبی به غذا میدهد، روی رنگ غذا نیز میتواند اثرگذار باشد. رنگ فلفل پاپریکا میتواند از قرمز روشن تا قهوهای باشد. این فلفل طعمهای مختلفی دارد که بسته به ذائقهی مردم هر کشور و منطقه میتواند متفاوت باشد. از آنجا که فلفل پاپریکا دارای منابع متنوعی از ویتامینهاست جزوی از افزودنیهای ارزشمند در تمامی جهان شناخته میشود.
آیا پاپریکا همان فلفل قرمز است
همانطور که گفته شد پاپریکا از آسیاب کردن برخی از فلفلهای خشک شده به دست میآید. این فلفل از آسیاب کردن فلفل دلمهای قرمز و در بعضی موارد فلفل قرمز هم به پودر پاپریکا اضافه میشود. بیشتر انواع فلفل پاپریکا در کشورهای مجارستان و اسپانیا، با طعمهای مختلف تهیه میشود.
طعم پاپریکا چیست
همانطور که گفتیم پاپریکا دارای طعمهای مختلفی است. طعم فلفل پاپریکا میتواند شیرین، تند یا دودی باشد. شما با توجه به ذائقهی خود میتوانید طعم مورد نظرتان را انتخاب کنید. توجه به این نکته ضروری است که منظور از شیرین بودن فلفل پاپریکا این نیست که طعم شیرینی به غذا میدهد، منظور این است که این فلفل تند نیست و طعم تندی به غذای شما نمیدهد. در صورتیکه به دنبال طعم تند هستید باید پاپریکای تند تهیه کنید.
طبع پاپریکا
یکی از سوالاتی که برای برخی کاربران پیش آمده این است که پاپریکا چیست و چه طبعی دارد؟ پاپریکا دارای طبعی گرم و خشک است که برای بدن خواص بسیاری دارد که در ادامه به برخی از خواص این فلفل اشاره خواهیم کرد.
خواص پاپریکا
پاپریکا به عنوان یکی از طمعدهندههای غذا دارای خواص گوناگونی است. برخی از این خواص عبارتند از:
• کاهش دهنده التهاب
پاپریکای تند حاوی کپساسین است. این ماده به کاهش ورمهای ناشی از آرتروز و آرتریت منجر میشود و همچنین درد ناشی از این بیماریها را نیز التیام میبخشد.
• خاصیت ضد باکتریایی
پاپریکا به دلیل داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی، بدن را از آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکند و علاوه بر آن خاصیت ضد باکتریایی نیز دارد.
• کمک به تقویت بینایی
در پاپریکا مواد مانند بتاکاروتن، لوتئین و ویتامین E وجود دارد که به تقویت و سلامت چشم کمک میکند. همچنین وجود لوتئین و زاکسانتین میتواند از آسیبهای چشم جلوگیری کند. استفاده از پاپریکا در غذاهای مختلف خطر ابتلا به آب مروارید را کمتر میکند.
• پاپریکا اثر ضد سرطانی دارد
بتاکاروتن، لوتئین و زاگزانتین اثرات ضد سرطانی دارند و از بدن در مقابل سرطان محافظت میکنند. همچنین وجود کسپایسین در پاپریکا با تاثیری که بر چند ژن میگذارد، رشد و بقای سلولهای سرطانی را مهار میکند.
• بهبود بخشیدن به سطح کلسترول
وجود کاروتنوئید در پاپریکا میتواند سطح کلسترول خوب (HDL) را افزایش و سطح کلسترول بد (LDL) را افزایش میدهد؛ این مسئله موجب میشود که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و مغزی را کاهش پیدا کند.
• کمک به کنترل سطح قند خون
کپسایسین موجود در پاپریکا میتواند روی ژنهایی که در کنترل قند خون اثرگذار هستند، تاثیر بگذارد و سطح قندخون را کنترل کند. همچنین پاپریکا ممکن است حساسیت به انسولین را کمتر کند.
• کمک به سلامت خون
وجود آهن و ویتامین E زیاد در پاپریکا به سلامت خون کمک میکنند. آهن بخشی از هموگلوبین است که به حمل اکسیژن در بدن کمک میکند. ویتامین E برای ایجاد غشای سالم برای گلبولهای قرمز لازم است. وجود این دو ماده در پاپریکا کمک میکند که خون سالمی داشته باشیم.
• کمک به انعقاد خون
پودر پاپریکا دارای ویتامین K است. این ویتامین به رفع خونریزی و انعقاد خون کمک میکند.
• درمان سرماخوردگی
فلفل پاپریکا به دلیل اینکه سرشار از ویتامین C است به درمان سرماخوردگی کمک میکند. اگر در زمان سرماخوردگی این ماده را در رژیم غذایی خود داشته باشیم به کاهش دورهی بیماری کمک میکند.
• بهبود عملکرد دستگاه گوارش
از آنجا که این ادویه دارای فیبر فراوانی است به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند؛ همچنین پاپریکا با تحریک ترشحات معده سبب از بین رفتن سوء هاضمه میشود. از آنجا که پاپریکا منبع ویتامین K است موجب رشد و تکثیر باکتریهای مفید روده میشود که این موضوع منجر به جلوگیری از خونریزی داخلی معده و روده خواهد شد.
مضرات پاپریکا
برای پاپریکا مضرات خاصی گزارش نشده است اما میتوان در برخی موارد، که در ادامه به آن اشاره خواهد شد، در مصرف آن احتیاط کرد. این موارد عبارتند از:
• پاپریکا ممکن است حساسیتهای آلژیک شود. در صورتیکه با مصرف پاپریکا دچار آلرژی شدید بهتر است از این ادویه در غذاهای خود استفاده نکنید.
• بهتر است کسانی که طبع گرم دارند در مصرف این ادویه احتیاط کنند.
طرز تهیه پودر پاپریکا در منزل
شما میتوانید پودر پاپریکا را در منزل تهیه کنید. طرز تهیه پودر پاپریکا به این صورت است که به چند فلفل دلمهای قرمز و تازه نیاز دارید. مراحل تهیهی این فلفل به شرح زیر است:
• فلفل دلمهایها را از وسط برش دهید و دانههای اضافی آن را خارج کنید.
• فلفل را به صورت خلالهای نازک برش دهید و در یک سینی بچینید.
• برای خشک کردن فلفلها میتوانید به مدت ۲ تا ۵ روز زیر نور خورشید قرار دهید یا از فر برای خشک کردن فلفل دلمهها استفاده کنید. برای خشک کردن با فر کافی است به مدت ۴۵ دقیقه فلفلهای خلال شده را در فر با حرارت کم قرار دهید.
• بعد از خشک کردن فلفلها کافی است آن را در آسیاب بریزیم و پودر کنیم.
• سپس پودر تهیه شده را در ظرف در دار بریزید تا از رطوبت محیط در امان بماند.
نظرات کاربران
سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.