0

لیست کامل داروی ضد تشنج + راهنمای استفاده و عوارض آن ها

لیست کامل داروی ضد تشنج

لیست کامل داروی ضد تشنج + راهنمای استفاده و عوارض آن ها

با مصرف داروی ضد تشنج می‌توان حملات تشنج ناشی از شرایط و بیماری‌های مختلف را کنترل یا پیشگیری کرد. انواع داروهای ضد تشنج باتوجه به نوع تشنج، سن و شرایط بیمار، توسط دکتر مغز و اعصاب تجویز می‎شوند. لیست داروی ضد تشنج شامل اقلام متنوعی است که ازجمله آن‌ها می‌توان به کاربامازپین، لوتیراستام، فنوباربیتال، گاباپنتین، لاموتریژین، توپیرامات و والپروئیک اسید اشاره کرد. مصرف داروی ضد تشنج باید حتما زیر نظر پزشک متخصص انجام شود تا بتوان عوارض جانبی آن را کاهش داد. این متخصص با بررسی عوامل مختلف، می‌تواند بهترین داروی ضد تشنج را تجویز کند. هم‌چنین، او می‌تواند با ارائه دستورالعمل‌های مصرف صحیح انواع داروهای ضد تشنج، عوارض مصرف آنها را نیز کاهش دهد.

داروهای ضد تشنج چیست؟

داروهای ضد تشنج، که با عنوان داروهای ضد صرع نیز شناخته می‌شوند، به کنترل و پیشگیری از تشنج کمک می‌کنند. تشنج، به‌عنوان یک اختلال عصبی، می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله صرع، آسیب و تومور مغزی و اختلالات متابولیکی ایجاد شود. این داروها با کاهش فعالیت الکتریکی غیرطبیعی در مغز، علائم ناشی از تشنج را کاهش می‌دهند. هم‌چنین، ممکن است برای درمان شرایط دیگری مانند اضطراب و دردهای عصبی نیز تجویز شوند.

لیست کامل داروی ضد تشنج

لیست کامل داروی ضد تشنج

انواع داروهای ضد تشنج شامل چه مواردی است؟

انواع داروهای ضد تشنج درحدود 70% از افراد مبتلا به صرع درصورت مصرف منظم، می‌توانند منجر به زندگی عادی و بدون تشنج شوند. لیست داروهای ضد تشنج زیر شامل داروهای متداولی است که پزشک متخصص باتوجه به نوع و شدت تشنج، سن بیمار و سایر عوامل، آنها را تجویز می‌کند.

فنوباربیتال: یکی از قدیمی‌ترین و پرکاربردترین داروهای ضد تشنج

فنوباربیتال (Phenobarbital) یکی از قدیمی‌ترین داروهای ضد تشنج است که برای کنترل و کاهش شدت حملات تشنج استفاده می‌شود. هم‌چنین، به عنوان داروی ضد تشنج نوزادان به‌ویژه در موارد تشنج‌های ناشی از تب یا آسیب مغزی نیز شناخته می‌شود. فنوباربیتال به‌صورت قرص، کپسول و محلول تزریقی تولید می‌شود و تحت نام‌های تجاری مختلفی مانند لومینال در بازار موجود است. مکانیسم اثر فنوباربیتال با تأثیر بر گیرنده‌های خاص در مغز، از فعالیت‌های غیرطبیعی نورون‌ها جلوگیری می‌کند.

حتما فنوباربیتال را طبق دستور پزشک متخصص مصرف کنید. دوز و زمان مصرف این دارو به شرایط شما بستگی دارد و تغییر خودسرانه آن ممکن است عوارض جدی داشته باشد. بهتر است فنوباربیتال را همراه با غذا یا بلافاصله بعد از غذا مصرف کنید تا از ناراحتی معده جلوگیری شود.

کاربامازپین یکی از انواع داروهای ضد تشنج

کاربامازپین (Carbamazepine)، به‌طورگسترده برای کنترل تشنج در بیماران مبتلا به صرع استفاده می‌شود. این دارو با نام تجاری تگرتول (Tegretol) نیز شناخته می‌شود و به‌صورت قرص، کپسول و سوسپانسیون در داروخانه‌ها موجود است. علاوه‌بر درمان صرع، کاربامازپین در درمان برخی اختلالات روانی مانند اختلال دوقطبی نیز موثر است. به‌نظر می‌رسد، کاربامازپین با تاثیر بر کانال‌های سدیمی و پتاسیمی در نورون‌ها، فعالیت الکتریکی مغز را تنظیم و از تشنج جلوگیری می‌کند.

کاربامازپین معمولا دو بار در روز و همراه با غذا مصرف می‌شود تا از بروز عوارض گوارشی آن جلوگیری شود. این دارو باید به‌طور کامل بلعیده شود، بنابراین از خرد کردن یا جویدن آن خودداری کنید. کاربامازپین ممکن است با برخی داروهای دیگر تداخل داشته باشد، بنابراین قبل از شروع مصرف آن، حتما با پزشک خود مشورت کنید.

لیست کامل داروی ضد تشنج

لیست کامل داروی ضد تشنج

لوتیراستام: از انواع داروهای موثر در کنترل تشنج

داروی ضد تشنج لوبل یا لوتیراستام (Levetiracetam)، با نام تجاری کپرا (Keppra) شناخته می‌شود و به دو شکل قرص خوراکی و محلول تزریقی دردسترس است. این دارو با تاثیر بر فعالیت‌های الکتریکی مغز، از بروز تشنج جلوگیری می‌کند. علاوه‌بر درمان انواع مختلف صرع، لوتیراستام دربرخی‌موارد برای کنترل تشنج‌های همراه با سایر بیماری‌های عصبی نیز تجویز می‌شود. محلول تزریقی لوتیراستام معمولا در شرایط اضطراری یا زمانی که مصرف خوراکی دارو امکان‌پذیر نباشد، کاربرد دارد.

دقت داشته باشید که مصرف طولانی‌مدت و خودسرانه این دارو توصیه نمی‌شود و باید زیر نظر پزشک انجام شود. لوتیراستام نیز باید طبق دستور پزشک، بدون خرد کردن یا جویدن مصرف شود. از قطع ناگهانی یا تغییر دوز دارو خودداری کنید.

سدیم والپروات: داروی ضد تشنج موثر در درمان صرع

سدیم والپروات (Sodium Valproate)، برای کنترل تشنج در افراد مبتلا به صرع کاربرد زیادی دارد. این دارو با نام‌های تجاری مختلف شامل دپاکین، اپیلیم و اپی‌وال در بازار موجود است. داروی ضد تشنج دپاکین به اَشکال مختلفی مانند قرص، کپسول، شربت و محلول تزریقی تولید می‌شود. نحوه عملکرد این دارو شامل افزایش میزان برخی از انتقال‌دهنده‌های عصبی در مغز و تنظیم فعالیت نورون‌ها است.

دقت داشته باشید که مصرف سدیم والپروات در دوران بارداری و شیردهی به‌شدت ممنوع است، زیرا ممکن است عوارض جدی برای جنین و نوزاد ایجاد کند. هم‌چنین، زنانی که قصد بارداری دارند، باید قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنند. برای جلوگیری از تداخلات دارویی سدیم والپروات، قبل از شروع مصرف، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.

داروهای ضد تشنج چه کاربردی دارند؟

داروهای ضد تشنج برای کنترل و کاهش انواع تشنج‌ و درمان صرع استفاده می‌شوند. این داروها، به‌طور‌معمول برای کنترل تشنج‌های ناشی از بیماری صرع کاربرد دارند. اما دربرخی‌موارد خاص شامل تشنج تب‌دار یا تشنج ناشی از تب در کودکان نیز ممکن است توسط پزشک متخصص تجویز شوند. کاربردهای داروهای ضد تشنج شامل موارد زیر می‌شوند:

  • کنترل تشنج
  • جلوگیری از تشنج
  • کاهش اضطراب
  • درمان دردهای عصبی
  • پیشگیری از میگرن
  • تثبیت خلق

موارد بالا، اصلی‌ترین موارد استفاده از داروی ضد تشنج است.

مصرف داروهای ضد تشنج چه عوارضی دارد؟

هر کدام از انواع داروهای ضد تشنج، عوارض خود را دارند. عوارض کلی و شایع این داروها شامل موارد زیر است:

  • خواب‌آلودگی
  • سرگیجه
  • مشکلات گوارشی
  • تاری دید
  • تغییرات خلق و خو
  • افزایش یا کاهش وزن
  • بثورات پوستی

برای آگاهی از عوارض داروی ضد تشنج باید از متخصص مغز و اعصاب مشاوره بگیرید

تخصص مغز و اعصاب یا نورولوژی، شاخه‌ای از علوم پزشکی است. دکتر مغز و اعصاب به بررسی مغز، نخاع، اعصاب حسی و حرکتی و دیگر اجزای مرتبط با عملکرد عصبی را بررسی می‌کند. این تخصص، در درمان بیماری‌های مغز و اعصاب همچون صرع، افسردگی، مولتیپل اسکلروز، پارکینسون و آلزایمر نقش بسیار مهمی دارد.

موارد احتیاط مصرف داروهای ضد تشنج شامل چه مواردی است؟

مصرف انواع داروهای ضد تشنج نیازمند رعایت برخی نکات مهم است. موارد احتیاط استفاده از این داروها شامل موارد زیر می‌شود:

  • افراد با بیماری‌های خاص
  • افراد مبتلا به تومورهای مغزی
  • درصورت حساسیت به دارو
  • بیماران مبتلا به اختلالات کبدی و کلیوی
  • افراد با سابقه اختلالات روانی
  • تداخل دارویی

قطع ناگهانی، تغییر دوز و کنترل عوارض جانبی انواع داروهای ضد تشنج باید با مشورت متخصص مغز و اعصاب انجام شود.

انواع داروهای ضد تشنج را زیر نظر کدام متخصص باید مصرف کنیم؟

داروهای ضد تشنج با کاهش فعالیت الکتریکی غیرطبیعی مغز برای درمان انواع تشنج و صرع مورد استفاده قرار می‌گیرند. لیست داروی ضد تشنج شامل کاربامازپین، لوتیراستام، فنوباربیتال، گاباپنتین، لاموتریژین، توپیرامات، والپروئیک اسید، کلونازپام، لاکوزامید، و اتوسوکسیمید می‌شود. داروی ضد تشنج باید حتما زیر نظر دکتر مغز و اعصاب که متخصص در زمینه نورولوژی است، مصرف شود. انواع داروهای ضد تشنج هرکدام عوارضی دارند که با رعایت دستورالعمل‎‌های پزشک می‌توان آنها را کاهش داد.

دکتر مغز و اعصاب (نورولوژیست) تخصص در تشخیص و مدیریت اختلالات سیستم عصبی دارد. این متخصص در درمان بیماری‌هایی مانند سکته مغزی، آلزایمر، ام اس، پارکینسون، صرع و اختلالات خواب تخصص دارد. نورولوژیست‌ها با استفاده از معاینات بالینی و آزمایش‌های پیشرفته‌ای مانند ام‌آرآی، سی‌تی‌اسکن و الکتروانسفالوگرافی، به تشخیص دقیق مشکلات عصبی می‌پردازند.

تشخیص علائم نورولوژیک اهمیت بالایی در پیشگیری و مدیریت بیماری‌های مغز و اعصاب دارد. درمان این مشکلات می‌تواند شامل دارودرمانی، فیزیوتراپی یا حتی جراحی باشد. برای حفظ سلامت سیستم عصبی و پیشگیری از بیماری‌های عصبی، مشاوره‌های منظم با نورولوژیست بسیار مهم است.شما می‌توانید برای مراجعه به دکتر مغز و اعصاب به سامانه نوبت آنلاین دکتردکتر(https://drdr.ir/) مراجعه نمایید.

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید