آبجو یکی از نوشیدنی های بسیار قدیمی است که قدمتی به درازای تمدن بشری دارد. این نوشیدنی بعد از آب و چای یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در میان مردم سراسر دنیا است. در این مقاله تصمیم داریم درباره آبجو، شیوه های درست کردن آبجو در منزل ، چگونه آبجو شفاف درست کنیم؟ زلال کردن آبجو و راه های جلوگیری از کدر شدن آن با شما عزیزان صحبت کنیم. با ما در سایت بانوی پارسی همراه باشید.
آبجو چیست
آبجو یکی از پر مصرف ترین نوشیدنی ها در جهان است. این نوشیدنی از تخمیر نشاسته غلات مختلف مانند جو، گندم، ذرت و برنج به دست می آید. طعم تلخ این نوشیدنی به دلیل وجود یک نگهدارنده طبیعی به نام رازک است. آبجو تفاوت بسیار زیادی با شراب دارد که برخی آنها را در یک سطح می دانند.
مواد تشکیل دهنده آبجو
آبجو چهار جزء اصلی دارد. آب، جوانه جو، مخمر و رازک اجزای اصلی آبجو خالص را تشکیل میدهند. از آنجا که آب در نقاط مختلف دنیا سختی متفاوتی دارد؛ این موضوع منجر به تولید آبجو های مختلف می شود به عنوان مثال دوبلین آب سختی دارد که با آن آبجو استارت را تولید می کند. یا در انگلستان آب بارتون دارای سنگ گچ است که به وسیله آن آبجوی پل ایل را تولید می کنند.
همانطور که گفته شد منبع دیگر تولید آبجو، نشاسته غلات است که تامین کننده مواد مورد نیاز برای تخمیر و همچنین تعیین کننده طعم آبجو است. جو مالت شده، رایج ترین منبع نشاسته در آبجوسازی است. به منظور تهیه مالت جو، دانه های جو خیسانده می شوند؛ پس از اینکه دانه های جو جوانه زدند آنها را در کوره حرارت می دهند که حاصل آن در نهایت مالت است. دانه های جو در روند مالت شدن آنزیمی را تولید می کنند که نشاسته را به شکر مورد نیاز برای تخمیر تبدیل می کند. هر چقدر دانه های مالت تحت دما و حرارت بیشتری قرار گیرند، تیره تر می شوند و آبجوی تیره تری تولید خواهد شد.
جزء دیگری که برای تولید آبجو به آن نیاز داریم رازک است. همانطور که پیشتر گفتیم طعم تلخ آبجو به دلیل وجود این نگهدارنده طبیعی است. پس از این که آب را به مالت اضافه کردند رازک را نیز به آن اضافه می کنند.
تاریخچه آبجو
آبجو یکی از قدیمی ترین نوشیدنی های موجود در دنیا است. محققان بر این باورند که قدمت آن به درازای تمدن بشری می رسد؛ برخی از باستان شناسان بر این باورند که آبجو در شکل گیری تمدن های بشری تاثیر داشته است. از آنجایی که هر ماده ای که حاوی کربوهیدرات باشد به صورت طبیعی تخمیر می شود؛ احتمالاً در هر گوشه دنیا آبجو به صورت مستقل تولید شده و اینگونه نبوده که روش تولید آن ازکشوری به سایر کشورهای دیگر رسیده باشد. به عنوان مثال حدود ده هزار سال پیش در عراق کنونی این نوشیدنی تولید و مصرف می شده است. در اروپا سه هزار سال پیش از میلاد مسیح، این نوشیدنی وجود داشته و حدود ۴ هزار سال قبل از میلاد مسیح آبجو در مصر تولید و مصرف می شده است.
اکنون نیز این نوشیدنی در بسیاری از کشورها تولید و مصرف می شود اما از آنجا که تولید، مصرف و فروش آبجو الکلی در کشور ما ممنوع است؛ برخی از افراد مجبور به تهیه این نوشیدنی در خانه هستند، از اینرو روش تهیه آبجو خانگی را برای شما تشریح می کنیم تا در صورت نیاز بتوانید این نوشیدنی را تولید و مصرف کنید.
طرز تهیه آبجو خانگی
روش های متفاوتی برای تولید آبجو خانگی وجود دارد که در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم. در صورتی که تمایل دارید آبجو خانگی مصرف کنید بهتر است آن را خودتان تهیه کنید زیرا ممکن است در تهیه این نوشیدنی از مواد نامرغوب استفاده شده باشد و باعث مسمومیت شما شود.
طرز تهیه آبجو با دلستر
در این روش کافیست که یک دلستر ساده را با مقداری شکر و مخمر نان ترکیب کنید و آن را در ظرف تمیزی بریزید. ظرف را باید در یک جای گرم و خشک مانند کنار بخاری قرار دهید.
در ۲۴ ساعت اول محتویات درون بطری ها کف می کند و از ظرف بیرون می ریزد؛ شما باید ابتدا بطری را تمیز کنید و سپس در آن را باز کنید تا گاز درون بطری خارج شود. در هفته اول شما می بایست مرتباً این کار را انجام دهید و به خاطرداشته باشید که تنها به میزانی در بطری را باز کنید که گاز درون آن خارج شود چون نباید هوایی وارد بطری شود. ورود هوا به درون بطری سبب ترش شدن آبجو می شود.
پس از گذشت ۱۵ تا ۲۰ روز آبجو شما آماده است. در صورتی که طعم آبجو را دوست نداشتید، می توانید به آن یک قاشق غذاخوری شکر اضافه کنید و سپس آن را درون یخچال بگذارید. توجه داشته باشید که آبجو آماده شده اگر بیش از یک هفته در دمای اتاق قرار گیرد ممکن است که خراب شود؛ پس حتما آن را درون یخچال نگهداری کنید.
طرز تهیه آبجو با جو
ابتدا باید ۱۰۰ گرم جو با پوست را به خوبی با آب بشویید و اجازه دهید تا جو خوب در آب خیسانده شود؛ سپس جو خیس شده را بکوبید و به همراه یک لیتر آب در یک پارچه تمیز بریزید و اجازه دهید که شیره آن خارج شود. شیوه به دست آمده را به مدت یک ساعت روی حرارت بگذارید تا بجوشد و به خوبی پخته شود. آن را در جایی بگذارید تا سرد شده و سپس آن را مصرف کنید. در صورتی که دوست داشته باشید طعم آن تلخ شود می توانید به آبجو تولید شده مقداری رازک نیز اضافه کنید.
طرز تهیه آبجو خانگی با جو پوست کنده
برای تهیه آبجو با جوی پوست کنده کافیست ۱۰۰ گرم جو پوست کنده را با یک لیتر آب بجوشانید و اجازه دهید کاملاً پخته شده و دانه های جو کاملاً باز شوند. سپس آنها را از یک صافی پارچه ای بگذرانید و اصطلاحاً آنها را صاف کنید. در مرحله بعد مواد به دست آمده را در جایی قرار دهید تا کاملا خنک شوند. مایع را در یخچال قرار دهید. نوشیدنی که از این روش به دست می آید الکل ندارد و کاملا سالم است.
چرا آبجو کدر می شود؟ زلال کردن آبجو
دلیل کدر شدن ابجو خانگی چیست؟ ممکن است آبجو به دلایل مختلفی کدر شود. دلایل کدر شدن آبجو را می توان به دو دسته تقسیم بندی کرد: عوامل زیستی، عوامل غیر بیولوژیکی.
عوامل بیولوژیکی
عوامل زیستی یا بیولوژیکی ناشی از رسوب مخمر و یا تخمیر بالا است. زمانی که از طریق مخمرها، باکتری ها در آبجو رشد می کنند، طعم و بوی آبجو تغییر می کند. بسیار دشوار است که در این مرحله کاری برای آبجو انجام داد و معمولاً در این حالت دیگر آبجو قابل استفاده نیست.
عوامل غیر بیولوژیکی
عوامل غیر بیولوژیکی یا غیر زیستی به وسیله مالت، پوست گندم یا جو ایجاد می شوند. علاوه بر آن ممکن است عواملی مانند مقدار زیاد شکر (مانند لاکتوز)، تجزیه ناقص نشاسته و… باعث کدر شدن آبجو شوند. در صورتی که آبجو به این دلایل کدر شود میتوان آن را با استفاده از روش های زلال کردن آبجو که در ادامه خواهیم گفت، به آبجویی شفاف رسید.
این مقاله چقدر براتون مفید بود؟
از 1 تا 5 به این صفحه یه امتیاز بده
نظرات کاربران
سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.