49

روش های رفع موهای زائد در خانم ها و آقایان

رفع موهای زائد

چه بخواهیم چه نخواهیم موها همچنان رشد خواهند کرد؛ البته اگر روی سرمان باشد بسیار هم خوشحال می شویم ؛ اما اگر در نواحی دیگر مثل بالای لب ، چانه ، گونه ، پشت ، پاها، انگشتان دست یا پا باشد اصلا خوشحال نمی شویم که هیچ ، بلکه کلافه هم می شویم.
به هر حال راههای مختلفی برای نجات از دست موهای زاید وجود دارد که بهتر است با آنها آشنا شوید، البته هیچکدام از آنها ۱۰۰ درصد دایمی عمل نمی کنند.
رشد موهای زاید علل مختلفی دارد. ممکن است به دلایل ژنتیکی باشد یا بر اثر مصرف داروهای خاصی مثل هورمون ها یا استروئیدها باشد. گاهی ناهنجاری های پزشکی مثل بالابودن هورمون مردانه آندروژن یا وجود تخمدان های پلی کیستیک باعث بروز این اتفاق می شود.

طرز برخورد با مهمان ناخوانده
موهای زاید در زنان مشکل نسبتا شایعی است که گهگاه عوارض روانی هم به دنبال دارد
‌‌‌‌‌‌دکتر هانیه زایر رضایی
حتماً شما نیز در میان اطرافیانتان با خانم‌هائی که در صورتشان موهای ضخیم وسیاه رنگ وجود دارد، رو به رو شده‌اید .اصلا شاید خود شما یکی از کسانی باشید که با این مشکل مواجه هستند.اگر این طور است باید به اطلاعتان برسانم که شما تنها نیستید، چون خانم‌های زیادی وجود دارند که با این مشکل مواجهند و تعداد آنها به طور شگفت انگیزی رو به افزایش است .
اکثرخانم‌هائی که با این مشکل مواجهند، چون از ظاهرشان ناراضی هستند، قبل از اینکه علت اصلی ایجاد این وضعیت را پیدا کنند، به انواع و اقسام داروها و روش‌های درمانی دردناک و غیر دردناک متوسل می‌شوند. اما چون در بسیاری از موارد علت اصلی برطرف نشده، پس از مدت کوتاهی همه چیز به حالت اول باز می‌گردد.

هیرسوتیسم چیست؟
به رشد بیش از اندازه مو در مکان‌های خاصی از صورت و بدن خانم‌ها هیرسوتیسم یا پر مویی گفته می شود. موهای صورت یک خانم به طور طبیعی باید کمرنگ و نازک بوده و به آسانی قابل دیدن نباشند. اگر در صورتتان موهای ضخیم و سیاه با الگوی مردانه (خصوصاً در محل ریش و سبیل) رشد کرده، یا اگر در مدت زمان کوتاهی رشد سریع مو در بدنتان داشتید حتماً به پزشک مراجعه کنید و توجه داشته باشید که این مشکل علاوه براینکه روی ظاهرتان اثر می‌گذارد، ممکن است مشکلات درونی فراوانی را برایتان ایجاد کند، پس آن را دست کم نگیرید. قبل از گذاشتن تشخیص هیرسوتیسم باید به این نکته توجه داشته باشید که الگوی طبیعی رشد مو بر اساس زمینه نژادی بسیار متفاوت است. مثلاً سفید پوستان موهای صورتی بیشتری نسبت به سیاه پوستان و نژاد زرد دارند و زنان مدیترانه ای به طور طبیعی موهای بیشتری نسبت به زنان شمال اروپا دارند.
علت ایجاد این بیماری در خانم‌ها این است که پیازهای مو توسط تستوسترون یا سایر آندروژن‌ها (هورمون‌های مردانه) دچار تحریک بیش از حد می شوند. آندروژن‌ها برجسته‌ترین هورمون جنسی در مردان هستندو درخانم‌ها به طور طبیعی معمولاً سطح کمی از این هورمون‌های مردانه وجوددارد اما گاهی به عللی این هورمون‌ها به طور غیر طبیعی افزایش می‌یابند و منجر به ازدیاد رشد مو می‌شوند. هیرسوتیسم گاهی در حضور سطح طبیعیِ هورمون‌ها نیز رخ می دهد که در این مورد معمولاًحساسیت گیرنده‌های پوست آن نواحی، نسبت به تستوسترون افزایش یافته است.

کی به بالا رفتن هورمون‌های مردانه شک کنیم؟
در صورت ایجاد هر یک از علائم زیر حتی در صورت عدم وجود هیر‌سوتیسم به بالا رفتن هورمون‌های مردانه در بدنتان شک کرده و با پزشک مشورت کنید:
‌‌‌‌ قاعدگی های کم، نامنظم یا قطع شده
جوش‌های مقاوم به درمان
خشونت صدا
عقب رفتن خط رویش موهای سر
کاهش اندازه پستان‌ها یا بزرگ شدن کلیتوریس
نشانه‌های زیر ممکن است مطرح کننده علت زمینه‌ای برای هیرسوتیسم در تخمدان‌ها، غدد فوق کلیوی یا هیپوفیز باشند :
چاقی به طور شایعی در نشانگان تخمدان پر کیست که یک علت شایع برای افزایش هورمون مردانه است دیده می شود.
پوست تیره و ضخیم شده در چاله آرنج، کشاله ران یا گردن
کبودی سریع، اضافه وزن در ناحیه میانی یا ضعف
ترشح شیر یا سایر مایعات از پستان در زمانی که کودک شیرخوار ندارید
فشار خون بالا،قند خون بالا و مشکلات کلسترول
هیرسوتیسم پیش از بلوغ یا هیرسوتیسمی که به طور ناگهانی رخ می‌دهد.
از آنجا که برخی مشکلات پزشکی که باعث پر مویی می شوند، شکل خانوادگی دارند حتی اگر پرمویی در بین اعضای خانواده شما رایج است، با پزشک مشورت کنید.

هورمون های مردانه چگونه ایجاد می‌شوند؟
محل اصلی تولید هورمون‌های مردانه در بیضه است.اما همانطور که می‌دانید خانم‌ها بیضه ندارند، پس منشاً این هورمو‌ن‌ها در خانم‌ها کجاست؟ افزایش تولید هورمون‌ مردانه در یک خانم می‌تواند از اختلالی در تخمدان‌ها، غدد فوق کلیوی یا غده هیپوفیز در مغز ناشی شود. مثلاً نشانگان <تخمدان پر کیست> یکی از بیماری‌های تخمدان است که می‌تواند باعث پرموئی شود .
علت دیگر داروها هستند. برخی داروها مانند پروژسترون‌های استفاده شده در بعضی مدل‌های قرص‌های پیشگیری از بارداری یا داروهای فشار خون یا استروییدهای تسکینی که حاوی هورمون مردانه هستند و اثراتی مشابه هورمون‌های مردانه دارندنیز باعث ایجاد هورمو‌ن‌های اضافی می‌شوند. داروهای دیگری نیز وجود دارند که به طور غیرمستقیم باعث ساخته شدن تستوسترون می شوند.از این دسته می‌توان به داروهایی برای درمان تهوع، اسکیزوفرنی، پرخاشگری، صرع، سردردهای میگرنی، و داروهای درمان اختلالات دو قطبی اشاره کرد. گاهی بعضی از موارد رشد زیاد مو با رشد موی مردانه تناسب ندارد (مانند رشد مو در میان چشم‌ها، پیشانی، شقیقه‌ها، بالای چانه و صورت.) این نحوه رشد مو می تواند از مشکلات تیروییدی ‌یا ‌بیماری بی‌اشتهایی عصبی ناشی شود.
همچنین این مشکل می‌تواند از استفاده طولانی مدت از داروهای خاص مانند داروهای ‌استروییدی‌: سیکلوسپورین فنی‌تویین، مینوکسیدیل، پنی‌سیلامین و داروهای پوستی که با درمان‌های ضد‌آفتاب‌ترکیب می‌شوند، ناشی شده باشد.

نشانه ها و تشخیص
برای پیدا کردن علت هیرسوتیسم باید به سن ایجاد، سرعت پیشرفت رشد مو و نشانه همراه آن توجه کنیم.اگر چرخه های قاعدگی به هم خورده باشد به احتمال زیاد مشکل از تخمدان است (مثلاً تخمدان پر کیست) وربطی به غده فوق کلیه ندارد، اما اگر ترشح شیر از پستان، فشار خون بالا، سهولت کبود شدن، افزایش وزن قسمت‌های مرکزی مثل شکم و ضعف وجود داشته باشد به مشکلات غده فوق کلیه فکر می کنیم.
اگر قاعدگی شکل طبیعی دارد، ممکن است هیرسوتیسم ژنتیکی باشد. هیرسوتیسم دارای درجات مختلفی است.زنی با هیرسوتیسم خفیف ممکن است علائم رویش موی تیره در روی لب فوقانی، چانه، اطراف پستان‌ها یا روی شکم داشته باشد. هیرسوتیسم پیشرفته تر منجر به رشد مو در پشت، شانه ها، جناغ سینه و بالای شکم می شود. این نوع هیرسوتیسم بیشتر اوقات در هنگام بلوغ ایجاد می‌شود وعلت آن تغییرات هورمونی شدیدی است که در این دوران ایجاد می شود.
برای تشخیص حتماً به یک پزشک مراجعه کنید. پزشک شما ممکن است سوالاتی در مورد تاریخچه پزشکی با توجه خاص به چرخه‌های قاعدگی‌تان بپرسد و ممکن است معاینه تان کند.
در مورد کسانی که هیرسوتیسم و به هم خوردن چرخه های قاعدگی جدیداً اتفاق افتاده ، ممکن است نیاز به بررسی در مورد مشکلات بالقوه خطرناکتری مانند تومور تخمدان‌ها، غدد فوق کلیوی یا هیپوفیز باشد.

نشانگان تخمدان پرکیست
نشانگان تخمدان پر کیست وضعیتی است که اغلب با قاعدگی نامنظم (که شایع‌ترین یافته است)، افزایش رشد موهای زائد ( هیرسوتیسم) و چاقی مشخص می‌شود. اما می‌تواند زنان را به اشکال متفاوت مبتلا کند. قاعدگی نامنظم به معنای داشتن چرخه های قاعدگی است که در فواصل طولانی تر از ۵۳ روز یا کمتر از ۸ بار در سال اتفاق می‌افتد. نشانگان تخمدان پرکیست امکان دارد در زمانی که خانمی برای باردار شدن مشکل دارد بارز شود.
علائم و نشانه‌های نشانگان تخمدان پر کیست از اختلال در چرخه تولید مثل منشاء می‌گیرد. که بصورت طبیعی هر ماه با آزاد شدن یک تخمک از تخمدان ( تخمک گذاری ) تکمیل می‌شود. نام این وضعیت از ظاهر تخمدان‌ها، در زنانی که این اختلال را دارند گرفته شده است. ( تخمدان بزرگ و پر از کیست است) این کیست‌ها فولیکول‌هایی هستند که از کیسه مایع حاوی تخمک‌های نابالغ پر شده‌اند. تشخیص زود هنگام و درمان تخمدان پرکیست می‌تواند خطر عوارض طولانی مدت مانند دیابت و بیماری قلبی را کم کند .

راه تشخیص
حضور کیست‌های تخمدانی که در سونوگرافی توسط پزشک تشخیص داده می‌شود، می‌توانند علا‌مت نشانگان تخمدان پرکیست باشند. زنی ممکن است تخمدان پرکیستی داشته باشد ولی نشانگان تخمدان پر کیست نداشته باشد . از سوی دیگر زنی با نشانگان تخمدان پر کیست ممکن است تخمدان‌هائی با ظاهر طبیعی داشته باشد. بسیاری از زنان مبتلا به نشانگان تخمدان پر کیست چاق هستند. به نظر می رسد توزیع چربی بر شدت علائم اثر می‌گذارد. یک مطالعه نشان داد زنانی که چاقی مرکزی دارند ( وجود چربی در قسمت میانی بدن یا تنه ) هورمون مردانه و سطح قند و چربی بالاتری نسبت به زنانی که چاقی آنها در اندم‌ها ست دارند.

درمان هیرسوتیسم
بسیاری از علل هیرسوتیسم تمایل به رشد زیاد مو در کل دوره زندگی دارند. اما بیشتر زنان به درمان پزشکی در صورتی‌که چند ماه یا بیشتر ادامه یابد، پاسخ می دهند.
برای همه زنان درمان زیبایی و داروهائی که اثر هورمون‌های مردانه را بر پیازهای مو کم می‌کنند کمک کننده است، اما باید توجه داشته باشید که از بین بردن ظاهری موها، علت اصلی ودرونی هیرسوتیسم را از بین نخواهد برد.پس تا‡کید می‌کنیم که حتما‡ با مراجعه به پزشک علت را پیدا کنید. در صورتی‌که علت مشخصی برای هیرسوتیسم شناسایی شود، پزشک درمان مناسب آن مورد را پیشنهاد می کند و در این صورت است که بیشتر موارد هیرسوتیسم می تواند با موفقیت، با درمان دارویی و زیبایی برطرف شود.
در زنانی که اضافه وزن دارند، از دست دادن وزن می‌تواند سطوح آندروژن را کم کرده و هیرسوتیسم را بهبود ببخشد. برخی علل هیرسوتیسم مانند تومورهایی که آندروژن تولید می کنند یا تومورهای غده هیپوفیز می‌توانند از طریق جراحی، اشعه درمانی یا هر‌دو درمان شوند. پزشک ممکن است برای تعدیل اثرات ناشی از افزایش ‌هورمون، داروهایی‌ را ‌تجویز ‌کند.

رفع موهای زائد

 

داروهای ضد مردانه
داروهایی وجود دارند که تاثیر هورمون‌های مردانه را در بدن کاهش می‌دهند. البته ۳ تا ۶ ماه طول می‌کشد تا این داروها اثر کنند. ضمن این که این داروها در کاهش رشد موهای زاید جدیدتان موثرند. یعنی برای رفع موهای زاید قبلی‌تان، نمی‌توانند کار چندانی انجام بدهند. داروی خاصی نیز وجود دارد که مشخصا برای کم کردن رشد موهای زاید صورت ساخته شده است. این دارو به شکل کرم عرضه شده و روی صورت و چانه مالیده می‌شود. این کرم بین ۴ تا ۸ هفته پس از مصرف اثر می‌کند، هر چند که گه گاه ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد. دو داروی خوراکی هم داریم که هر دو جلوی تاثیر هورمون‌های مردانه را می گیرند. اسپیرنولاکتون اثر هورمون مردانه را از بین برده و تولید هورمون جدید ‌مردانه ‌را‌ متوقف می‌کند. اسپیرنولاکتون یکی از داروهای دفع کننده آب است و ممکن است باعث شود بیش از روزهای دیگر ادرار کنید. عوارض جانبی دیگر آن‌، خشکی پوست، سوزش سردل‌، سردرد و خستگی است. دیگر داروهای ضدهورمون مردانه فیناسترید و فلوتامید هستند اما این داروها گرانتر از اسپیرنولاکتون هستند و عوارض جانبی بیشتری دارند. از مصرف این داروها بدون تجویز پزشک خودداری کنید.

۲- تراشیدن مو

 

قدیمی‌ترین، ارزان‌ترین و بی‌خطرترین راه برای خلاص شدن از شر موهای زاید، همین راه است. اما دیگر انتظار نداشته باشید که بگوییم موثرترین شیوه هم همین شیوه است؛ نه، اصلا! تراشیدن مو تقریبا همیشه مقداری از مو را بر روی صورت یا بدنتان باقی می‌گذارد مگر این که هر روز، دوباره و دوباره این کار را تکرار کنید که البته این تکرار و تکرار هم چندان بی‌خطر نیست. چون ممکن است تحریک پذیری پوستتان زیاد شود. به هرحال، اگر چنین اتفاقی برایتان افتاد، کرم هیدروکورتیزون یک درصد را فراموش نکنید. واقعا موثر است. البته از این کرم باید برای مدتی به طور مرتب استفاده کنید تا خوب اثر کند.‌ یک نکته دیگر درباره تراشیدن مو این که،‌ بر خلاف نظر عامه مردم، تراشیدن مو هیچ تاثیری بر روی سرعت رشد مو ندارد. و آخرین نکته هم این که، آمارها نشان می‌دهد اغلب خانم‌ها در نقاط مختلف دنیا از این روش، چندان استقبال نمی‌کنند چرا که معمولا استفاده مکرر از این روش، اثر روحی مطلوبی در پی ندارد.
۳- موبر
درباره نوع کرم موبری که تهیه می کنید بسیار محتاط باشید. همه این کرمها مثل هم نیستند؛ به عنوان مثال کرم موبری که برای برطرف کردن موهای نواحی تناسلی به کار می رود برای صورت قابل استفاده نیست.
این مواد شیمیایی ساقه مو را حل می کنند و باعث می شوند رشد موهای بعدی با تاخیر صورت گیرد. ممکن است این مواد باعث بروز سوختگی های سطحی شوند.
اگر شما سابقه واکنش آلرژیک دارید، قبل از استفاده از این کرمهای موبر با پزشک متخصص پوست ، مشورت کنید.
۴- چسب‌ سفیدکننده
چسب سفیدکننده را به پوستتان بچسبانید و بگذارید ۱۰ دقیقه در محل باقی بماند. سپس آن را در جهتی که روی بسته نشان داده شده، از پوستتان جدا کنید. البته این نوع چسب‌ها هم ممکن است پوست شما را تحریک کنند.
۵ – استفاده از موم‌
موم گرم: این کار را می توانید یا در منزل به وسیله یک فرد حرفه ای در سالن های زیبایی انجام دهید. موم گرم ممکن است به طور کلی موها را از میان نبرد و بعضی از آنها را تنها از ساقه قطع کند.
یکی از عوارض این روش ، بروز عفونت است که باید به آن توجه کرد تا محل مورد نظر قبل از انجام کار خوب تمیز شده باشد.

این دو روش هم البته پوست را تحریک می‌کنند، ضمن این که باعث می‌شوند سرعت رشد مو بیشتر شود چرا که بند انداختن و استفاده از موم، هر دو موجب افزایش جریان خون فولیکول‌های مو می‌شوند. خلاصه این که‌این دو روش به دلیل این که منجر به واکنش حساسیتی شدید و افزایش سرعت رشد مو می‌شوند، چندان توصیه نمی‌شوند.

 

۶- بند انداختن

۷- الکترولیز

این روش، گران تمام می‌شود و وقت‌گیر است. اگرچه به نظر می‌رسد الکترولیز، تنها روش رفع موهای زاید به طور دایم است ولی فقط ۱۵ تا ۵۰ درصد، احتمال اثر بخشی در هر جلسه درمان وجود دارد. ضمن این‌که هر از گاهی هم منجر به عوارض ناخوشایندی نظیر زخم‌های زشت و مقاوم به درمان می شود. البته در بسیاری از مواقع با الکترولیز می‌شود برای همیشه از شر موهای زاید خلاص شد. در این روش، از طریق یک سوزن، جریان برق مختصری به فولیکول مو وارد می‌شود. به هر حال، اگر شما قصد انجام این کار را دارید، قبل از هر چیز مطمئن شوید که تکنسین مربوطه از تجربه و مهارت کافی برخوردار است و بعدش هم پرس و جو کنید و ببینید که آیا مجوز لازم را دارد یا نه. دستگاه‌های الکترولیز خانگی و موچین‌های الکترونیکی کارایی چندانی ندارند و زیاد توصیه نمی‌شوند. سال گذشته، کارشناس غدد و متابولیک وزارت بهداشت، ضمن هشدار نسبت به انجام الکترولیز برای درمان موهای زاید از سوی برخی سالن‌های آرایش تاکید کرد که انجام الکترولیز در این سالن‌ها مورد تایید وزارت بهداشت نیست. دکتر شهین یاراحمدی در این خصوص گفت: <الکترولیز و لیزر به دلیل تخصصی بودن باید حتما از سوی پزشکان مجرب و یا افرادی با مدرک پیراپزشکی صورت گیرد ولی متاسفانه در برخی مواقع، این درمان‌ها در سالن‌های آرایشی و زیبایی انجام می شود که به هیچ وجه مورد تایید وزارت بهداشت نیست.>

۸- لیزر
در این روش با استفاده از لیزر، فولیکول موهای زاید کاملا تخریب می‌شود و امکان رشد موهای زاید در آن ناحیه خاص از بین می‌رود. این درمان در چند مرحله و طی چند هفته انجام می‌شود. نتیجه حاصل از این روش در اغلب مواقع، موفقیت‌آمیز و دایمی است. مشکل اصلی لیزر این است که هزینه زیادی به بیمار تحمیل می‌کند و فقط پزشکان متخصص قادر به انجام آن هستند. از جمله عوارض جانبی این روش هم باید به قرمزی پوست و همچنین تیرگی، براق شدن و حتی زخم شدن پوست اشاره کرد. لیزر، آخرین و جدیدترین راه برای درمان موهای زاید است. ولی در هر حال باید انتظار شما از این روش درمانی هم معقول و واقع‌گرایانه باشد. پزشکان معتقدند اثر بخشی لیزر به اثبات رسیده است. پس از لیزر، برخی موها فورا می‌افتند ولی اغلب موها در عرض ۲ هفته از بین می‌روند. ‌ در حال حاضر، هیچ روش قاطعی برای درمان کامل و دایمی موهای زاید وجود ندارد ولی در بین روش‌های موجود، لیزر از همه موثرتر و دایمی‌تر است. البته این حرف به آن مفهوم نیست که همه موهای زاید در اثر لیزر به صورت دایمی از بدن می‌روند. به هر حال، حتی اگر پس از لیزر هم موها مجددا رشد کنند، اولا به تعداد کم رشد می‌کنند و بیرون می‌آیند. ثانیا، در اکثر موارد، این موها کرکی و نرم هستند. سال‌هاست که از لیزر برای رفع موهای زاید استفاده می‌شود و این کار مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا هم قرار گرفته است. متخصصان پوست می‌گویند: هر چقدر پوست بیمار روشن تر و موهای زایدش تیره‌تر باشند، احتمال اثر بخشی لیزر بیشتر می‌شود. 

لیزری‌ها بدانند که…

۱) هر گونه بیماری پوستی یا غیرپوستی و حساسیت‌های احتمالی که در گذشته داشته‌اید یا در حال حاضر تحت درمان هستید، باید حتما به پزشکتان اطلاع بدهید.

‌۲) اگر سابقه تبخال یا عفونت‌های مکرر پوستی در محل تحت درمان با لیزر دارید، باید به پزشکتان بگویید. ‌

‌۳) اگر دارویی را به طور مرتب استفاده می‌کنید، حتی اگر آن دارو قرص سردرد معمولی یا قرص جلوگیری از بارداری باشد، باید پزشکتان را در جریان قرار بدهید.

۴) همه آزمایش های هورمونی و غیر هورمونی‌تان را پزشکتان باید ببیند. اختلالات هورمونی شما حتما باید پیش از درمان با لیزر، تحت بررسی و درمان قرر بگیرد.‌

‌۵) کندن موها با موم و موچین و اپیلاسیون و الکترولیز تا ۶ هفته قبل از لیزر و نیز در فواصل جلسات لیزر اکیدا ممنوع است اما تراشیدن موها با تیغ مانعی ندارد. البته از یک هفته پیش از لیزر، تراشیدن موها و استفاده از موم هم ممنوع می‌شود.‌

‌۶) استفاده از کرم موبر اگر چه مانعی ندارد ولی به دلیل احتمال بروز واکنش های حساسیتی، بهتر است از استفاده‌اش پرهیز کنید.

‌۷) از یک ماه پیش از شروع لیزر و نیز در فواصل جلسات لیزر باید اکیدا از آفتاب پرهیز کنید و کرم ضد آفتاب بزنید. استفاده از فراورده‌های اتوبرنزه، قبل از شروع لیزر و در فواصل جلسات لیزر ممنوع است.

‌۸) در صورت وجود آفتاب سوختگی در محل تحت درمان با لیزر، احتمال بروز عوارض جانبی نظیر زخم و تاول پوستی بیشتر می شود و احتمال اثربخشی لیزر کمتر می‌شود. معمولا اگر منطقه مورد نظر دچار آفتاب سوختگی باشد، اصلا لیزر انجام نمی‌گیرد. ‌

‌۹) اگر پوست شما خیلی تیره است، می‌توانید با نظر پزشک معالجتان پیش از انجام لیزر، از ترکیبات بیرنگ کننده و لایه بردار پوست مثل هیدروکینون و تره‌تینوئین استفاده کنید. ‌

‌۱۰) روز انجام لیزر، هر گونه آرایش کردن و کرم زدن ممنوع است. منطقه مورد درمان باید کاملا شسته و تمیز باشد.

‌۱ـ‌ می‌گویند ماشین از آن چیزهایی است که هم داشتنش مصیبت است، هم نداشتنش. مو هم مثل ماشین است. نبودنش دردسر دارد، بودنش هم آدم را به دردسر می‌اندازد. باید همیشه به اندازه باشد و به اندازه رشد کند. جالب است که با این همه پیشرفت و دانش ، هنوز روش قطعی و بی دردسر برای از بین بردن همیشگی موهای زاید پیدا نشده است.‌
‌۲ـ آقایان بیشتر از کم پشت شدن و ریزش موهایشان گله می‌کنند و خانم‌ها از زیادی موهایشان. موی زاید بیشتر مشکل خانم‌هاست تا آقایان،‌ هرچند که آقایان هم گه‌گاه به این مشکل دچار می شوند. موهای زاید، مهمان‌های ناخوانده‌ای هستند که بی‌دعوت و بدموقع می‌آیند اما به هر حال برای دک کردن سرسخت‌ترین مهمان‌های ناخوانده هم روش‌هایی وجود دارد. دلتان نمی‌خواهد با این روش‌ها آشنا شوید؟

شما تنها نیستید، خانم!‌
مشکل پرمویی یا موی زاید، همان‌طور که از اسمش برمی‌آید، یعنی رشد زیادی موها یا وجود موهای زاید. مشکل نادری هم نیست. حتی می‌شود گفت نسبتا شایع است. مثلا در کشوری مانند انگلستان ۱۸ درصد از خانم‌ها از رشد موهای زاید در ناحیه سینه شکایت دارند. ۲۸ درصد از خانم‌های انگلیسی از پرمویی در صورت می‌نالند و ۳۵ درصدشان از پرمویی در شکم. نزیک به۷۰ درصدشان هم از وجود موهای زاید در پاهایشان رنج می برند.

به هر مویی نگویید زاید
موهای زاید، همیشه و همه جا رشد نمی‌کنند. در نواحی خاصی به وجود می‌آیند، می‌مانند و در همان نواحی هم رشد می‌کنند. کدام نواحی؟ نواحی خاصی که معمولا انتطار می‌رود آقایان در آن جاها مو داشته باشند، نه خانم‌ها. مثلا کجاها؟ چانه، روی لب بالایی، گونه‌ها، سینه‌ها، شکم و ران پا. اما به هر مویی که در این نواحی ببینید، نمی‌توانید بگویید موی زاید. موهای زاید، تیره و ضخیم‌اند و با آن موهای نازک و ظریفی که ممکن است در سر تا سر بدن پخش باشند، فرق دارند. این موهای نازک و ظریف را در خیلی از خانم‌ها ممکن است ببینید، در بعضی‌ها بیشتر و در بعضی‌ها کمتر، و البته هیچ ربطی هم به موهای زاید ندارند. ‌

از کجا می‌آید این موی ضخیم؟
موی زاید در تمام خانم‌ها یک علت اصلی و اساسی دارد: افزایش سطح هورمون‌های مردانه! لابد می‌پرسید پس چرا بعضی‌ خانم‌ها موی زاید دارند و بعضی‌ها ندارند؟ جوابش ساده است: <خانم‌هایی که موی زاید دارند، هورمون‌های مردانه‌شان بیشتر است.> حالا احتمالا می‌پرسید: <خب، چرا هورمون‌های مردانه در خون بعضی از خانم‌ها بیشتر است؟> این هم جوابش ساده است:<افزایش هورمون‌های مردانه در خانم‌ها معمولا در برخی بیماریها اتفاق می‌افتد، مثلا ‌بیماری تخمدان پر از کیست یا همان ‌پس.سی.اوتومور تخمدان،‌ تومور غدد فوق کلیوی. ‌> اما خانم‌هایی هم هستند که وقتی آزمایش خون می‌دهند، پزشکشان به آنها می‌گوید که اصلا سطح هورمون‌های مردانه در خونشان طبیعی است. پس این خانم‌ها چرا باید موهای زاید داشته باشند؟ معمولا به این علت که حساسیت پوستشان نسبت به هورمون‌های مردانه، زیادتر از حد طبیعی است. ‌ داروهایی هم وجود دارند که منجر به پدید آمدن موهای زاید می‌شوند. قرص های جلوگیری از بارداری،‌ کورتون‌ها و هورمون‌ها جزو همین داروها هستند. ژنتیک ، مطابق معمول، در این بیماری هم بی‌تاثیر نیست. اغلب پزشکان، ریشه‌های وراثتی را هم در بروز این مشکل، موثر می‌دانند. اگر جستجو کنید، می‌بینید که معمولا مادر، خواهر، عمه و یا خاله بیمار هم از همین مشکل رنج می‌برند. البته سن خانم‌ها هم هر چه بالاتر می‌رود، ‌احتمال ایجاد موهای زاید در بدنشان بیشتر می‌شود. ‌

سلام، دکتر!‌

هر وقت که احساس کردید در صورت یا بدن‌تان با افزایش ناگهانی و چشمگیر رشد موها مواجه شده‌اید، حتما به دنبال علت بگردید و از پزشکتان کمک بخواهید. اگر به هر دلیلی نظم عادت‌های ماهانه‌تان به هم خورد، یا اگر احساس کردید که صدایتان دارد هر روز بم‌تر و بم‌تر می‌شود، حتما به پزشک مراجعه کنید. ممکن است ریشه همه این مشکلات، یک چیز باشد.‌

تو را از ریشه خواهم کند، آری!‌
قبل از هر کار دیگری، اگر اضافه وزن دارید، حتما وزن کم کنید. با کاهش وزن، میزان هورمون‌های مردانه در خونتان پایین می‌آید و جلوی رشد موهای زایدتان گرفته می‌شود. اما از این حرف‌ها که بگذریم، با این مهمان‌های ‌ناخوانده به شیوه‌های دیگری هم می‌شود برخورد کرد: ‌
اگر پرمویی شما از نوع خفیف است و پزشکتان هم این اطمینان را به شما داده که با هیچ مشکل هورمونی جدی مواجه نیستید، می‌توانید کلا از درمان صرف‌نظر کنید چرا که هیچ خطری شما را تهدید نمی‌کند. ولی اگر از به خطر افتادن زیبایی‌تان ترس دارید، می‌توانید بروید سراغ درمان‌های موضعی. اگر درمان‌های موضعی هم چندان موثر نبود، از داروها کمک بگیرید. ‌ مهم‌ترین داروهایی که در دارودرمانی استفاده می‌شوند، عبارتند از: سیپروترون استات و اسپیرونالاکتون. مهم‌ترین روش‌های درمان موضعی هم عبارتند از: تراشیدن مو، استفاده از موبر، چسب‌های سفیدکننده، بند انداختن و استفاده از موم، الکترولیز و لیزر

به نقل از هفته نامه سلامت
یک نکته:
رشد مو روی آلت تناسلی طبیعی نیست ولی یک عارضه بد یا ناشایع نیست بهترین درمان آن لیزر است

بهترین روش از بین بردن موهای ریزی که روی بینی وجود دارد لیزر می باشد.

با دیدگاه های زیبای خود مارا در بهتر شدن روند سایت یاری نمایید.

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید

  1. دنیا گفت:

    سلام خسته نباشید. یه مدته گاهی اوقات از کلیتوریس ناحیه تناسلیم مو بیرون میاد…غیر طبیعه.مشکل چیه؟باید جیکار کنم ؟خیلی میترسم

  2. هلن گفت:

    سلام.ببخشید برای از بین بردن موهای پا باید چی کار کرد.که هم بریزه و هم اگر دوباره درآمد تعداتش کمتر شود.
    راه حلی هست
    ممنون

    1. بانوی پارسی گفت:

      درود، بهترین روش استفاده از لیزر است.

  3. betty گفت:

    سلام.من خیلی وقته داخل واژنم موی زاعد دراورده رو ناحیه
    تناسلیم نیست ک بگم طبیعیه داخل واژنمه دست ک میزنم درد میکنه مشکل چیه؟خیلی میترسم

    1. بانوی پارسی گفت:

      سلام ، حتما به متخصص زنان یا غدد مراجعه کنید . احتمالا نیاز به آزمایش های تیروئید و هورمونی داشته باشید.
      تندرست باشید.

  4. مهرداد گفت:

    سلام.من چندبار تا الان از تیغ و پودر موبر برای پاهام استفاده کردم ک موهام الان ضخیم شدن خیلی اذیتم میکنن باید چکار کنم ک از دستشون راحت بشم یا حداقل نازک بشن لطفا راهنمایی ام کنید ممنون

    1. بانوی پارسی گفت:

      بهترین روش برای نازکتر شدن و تاخیر در رویش مجدد مو، استفاده از موم یا مومک است. اگر موهای ضخیمی دارید و تحمل درد رو ندارید بهتره یک ساعت قبل از استفاده از پماد زیلا پی استفاده کنید.

  5. fatima گفت:

    تو رو خدا جواب بدید.من هم بی نظمی قاعدگی دارم هم خیلی موی زائد درناحیه تناسلی.حتی در معقد.چنین چیزیم هست مگه؟اگه هست اونم با لیزر ازبین میره؟اول باید چه دکتری برم؟

    1. بانوی پارسی گفت:

      سلام ممکنه مشکل هورمون داشته باشید. به متخصص غدد مراجعه کنید.

  6. نسترن گفت:

    سلام ، میخواستم بدونم کسی که کیست تخمدان داره میتونه بیکینی رو لیزر کنه؟

    1. بانوی پارسی گفت:

      سلام، حتما با متخصص غدد مشورت کنید.

  7. هاست رایگان php گفت:

    واقعا خوبه سایتتون مرسی , اگر نیاز به هاست رایگان داشتید به سایت ما هم سر بزنید !

  8. محمد گفت:

    سلام چه کنم که از دست ریش و سبیل خلاص شوم

  9. مژگان گفت:

    بهترین الکترولیزکار در کرمان خ بهمنیار خانم حسینی باشماره 09136180373.خیلی راضی بوده ام

  10. تور کیش گفت:

    سلام
    واقعا سایتتون عالی و بی نظیر هست.
    خسته نباشید

  11. سارا گفت:

    مو اطراف مقعد خانم ها طبیعیه؟اگر به طور دایم از بین برن اشکالی داره؟

  12. شیرین گفت:

    یعنی چی که رشد مو در نواحی الت تناسلی طبیعی نیست؟همه دارن این مشکلو.کجاش طبیعی نیس؟

  13. اشکان گفت:

    اره همه جا رو دارد اصلاح کنی

  14. amir گفت:

    سلام
    چون پوست بدنم سفیده می خواستم زیر آفتاب برنزه کنم
    آیا باید موهای بدنم مثل پا ها رو هم بزنم؟

  15. parisa گفت:

    سلام می خواستم بدونم استفاده از چسب سفید کننده تمام موهای زائد رو از بین می بره؟ ضرر که نداره؟ راه حل خوبی برای از بردن موهای زائده؟یعنی تا حالا به خوبی جواب داده؟

    1. بانوی پارسی گفت:

      سلام
      چسب سفید رو تاحالا نشنیدم اگه دوستان اطلاعاتی دارن به پریسا جون راهنمایی بدید.
      با تشکر از توجهتون

  16. گردشگری گفت:

    برای پسری که میخواهد بندی فول شیو داشته باشد.
    از نظر باسن و ناحیه تناسلی و پاها چه روشی پیشنهاد میکنید؟

  17. سم گفت:

    من برای موهای زاید به چه دکتری برم که درمونش شروع کنم؟؟؟3=1+

  18. Moghan safi گفت:

    به نظر مي رسد كه بسياري از خانم ها با ديدن اندكي مو در صورت شان بسيار ناراحت ميشوند و حتا بد بين خود ميشود و خود را از دست ميدهند اما هيچ فكر نميكنند كه تنها او ني بلكه ١٠فيصد زنان جهان به اين مشكل دمار هستند

  19. مهراوه گفت:

    سلام از وبلاگ خوبتون ممنونم
    من مشکل پرمویی دارم،البته به دکتر مراجعه کردم اختلال هورمون داشتم وتخمدانم پر کیست بوده ،مدتی تحته درمان بودم از داروهای اسپیرونالاکتون وداروی تنظیم کننده دوره قاعدگی استفاده کردم،لیزر هم انجام دادم 5 جلسه ولی به خاظر اختلال هورمونم ادامه ندادم وترجیح دادم اول اختلال هورمون رو درستش کنم بعد لیزر انجام بدم،از طرفی موهای چانه رو که لیزر کردم هم دوباره رشد کردن هم جاهایی دیگه از صورتم که موهاش سیاه وضمخت نبود سیاه وضمخت شدن ،موهای تمام بدنم سیاه وضمخت شده دستا وپاهام هم همینطور مشکل بدتر از اون اینه که موهای سر ران ودستم زبر وسیاه ووخشنن دور سینه ووسط سینه هام هم همینطور وموهای دست وپامو هر جور که میگیرمشون جوش میزنم وتمام دست وپام لکه لکه شده ناامید وخسته شدم افسرده شدم آرزویی یه بدن تمیز وکم مو به دلم مونده برداشتن موها خودش یه عذاب از جهنمه برام ورشد دوبارشون عذابی دیگه تمام وقت پوست دستو پام دونه های قرمز میزنه وبه شدت میخاره راهنمایی کنید که چکار کنم یه راه درمان پیشنهاد کنید منو از این اوضاع اسفبار نجات بدین لطفا…

  20. azin گفت:

    aval ba moochin bekaneshoon badesh ye kam roghane moorche bezan roosh azizam

  21. amir گفت:

    من موهای ساق پایم را باتیغ تراشیدم ورشد آن چند برابر شد برای این که به رشد طبیعی بر گردد چه کنم؟

  22. عنایت الله حیات گفت:

    یعنی هیچ درمانی به جز لیزر وجود نداره؟
    مثلا یه داروی گیاهی؟

  23. عنایت الله حیات گفت:

    درمان موی صورت خانما امکان دارد ؟ اگر دارد لطف نموده شرح نماید

    1. الهام گفت:

      سلام ایا استفاده از موم ماهی یکبار برای الت تناسلی. باعث کاهش میل جنسی میشود ? و تحریک غدد لنفاوی در ان ناحیه چه مضراتی خواهد داشت? سپاسگزارم از وقتی که گذلشتید …

  24. سعيد گفت:

    سلام مدتي است كه بر روي تنه ي الت تناسليم مو در مي ايد لطفا براي از بين بردن اين مو ها به من دارويي معرفي كنيد

  25. شهناز گفت:

    سلام. روغن مورچه در صورتی اثر داره که شما اول موهای زائد رو مثلا بند انداخته باشید طوری که منافذ پوست باز شده باشن و بعد از استعمال، روغن مورچه داخل منافذ بشه. من استفاده کردم و بعد از چند دفعه نتیجه واقعا خوبی داشت به شرطی که دستورالعمل ها رو موبه مو اجرا کنید. فقط صبر و حوصله میخواد

  26. بهشت گفت:

    من یک بار از روغن مورچه استفاده کردم ولی تاثیر خاص نکرد ، ایا با استفاده چندید بار میتواند از بین برود یا خیر؟؟

    1. بانوی پارسی گفت:

      سلام
      روغن مورچه تاثیر چندانی ندارد فکر نمیکنم با استفاده مکرر نتیجه بگیرید. بهترین راه لیزر است.

  27. ناردق گفت:

    خویک راه کم هزینه ومناسب پیشنهاد کنید لطفا

  28. ناردق گفت:

    آخرش نفهمیدم از چی بهتره که استفاده کنم:-(

  29. حجت گفت:

    سلام خسته نباشید مدتیه که از محلول ماینوکسیدل 5٪ استفاده میکنم حدود 3ماه ولی متاسفانه از گونه هام به شدت مو دراومده وخیلی به چشم میاد . چطوری اونارو ازبین ببرم که بعدا زیاد نشه و موهای گونم ضخیم تر نشن؟؟

  30. سولماز گفت:

    با سلام
    راهنمایی در مورد نحوه استفاده کرم هیدرو کورتیزون درخواست داشتم.
    با تشکر

  31. علي گفت:

    راستي ادمين چرا از طرح هام استفاده نشد؟

    1. بانوی پارسی گفت:

      این هدر سایت رو علی آقا زحمت کشیدن برامون درست کردن. دست مریزاد علی آقا

  32. علي گفت:

    سلام
    من از يكي از دوستام شنيدم كه جاي ليزر بعد از رشد دوباره عين لكه لكه مو در مياره!
    در مورد گياهي سوال كردين بعضي گياها هستن كه ميتونن كمي كمك كنن ولي اونطوري نيست كه كلا موبرباشه! ولي يه ماده بي خطر و بي عوارض به نام روغن مورچه هست كه تو عطاري ها دارن!

  33. بانوی ایرانی گفت:

    سلام. متشکرم ازاطلاعات خوب و مفیدتون. لطفا اطلاعاتی در مورد خواص گیاهان دارویی برای انواع مشکلات پوستی و همینطور جنسی ما خانومها هم بذارید. سپاسگذار.

  34. pariya گفت:

    همیشه بعد اصلاح شدیدا جوش میزنم واسه همونم اصلاح نمیکنم و صورتم پر مو میشه ایا راهی هست که بعد اصلاح جوش نزنم؟

    1. بانوی پارسی گفت:

      مشکلمون مشترکه !
      یه ژل هایی هستن که مخصوص بعد از اصلاحه میتونید استفاده کنید . اما یه نکاتی هست موقه اصلاح کردن.قبل از اصلاح پوستتون رو از آلودگی تمیز کنید و با آب سرد بشویید تا منافذ پوست بسته بشه، بندی که میخواید باهاش اصلاح کنید رو از قبل در الکل قرار بدید تا ضدعفونی بشه ، بند رو محکم روی پوست نکشید ، بعد از اصلاح تا چند ساعت آب به صورتت نزن یا اگه زدی آب سرد بزن.
      ولی کلا با این راه هایی که وجود داره من میترسم که بازم جوش بزنم واسه همین از کرم های موبر مخصوص صورت استفاده میکنم. البته فقط برای گونه ها و چانه که متاسفانه این کرم ها فقط سطحی مو رو برمیدارن

  35. مريم گفت:

    خيلي سايت خوبي دارين !واقعا لذت بردم…خيلي به دردم خورد ازتون ممنونم وخسته نباشين ..

    1. حسن گفت:

      سلام اره واسه خانم هاکه عالی است.

  36. مینا گفت:

    یعنی هیچ درمانی به جز لیزر وجود نداره؟
    مثلا یه داروی گیاهی؟

    1. بانوی پارسی گفت:

      همونطور که در بحث اشاره شد بهترین راهی که هم اکنون وجود داره لیزر هست.