0

علت های مختلف شرم از بدن + راه حل های درمانی

علت های مختلف شرم از بدن + راه حل های درمانی

اگر نسبت به بدن و ظاهر فیزیکی خود احساسات منفی و ناخوشایندی را تجربه می‌کنید، به احتمال زیاد شما به شرم از بدن مبتلا شده‌اید. استانداردهای زیبایی غیرواقعی، مقایسه با دیگران، تبعیض و تجربیات منفی گذشته از شایع‌ترین علت شرم از بدن هستند. پیادمدهای شرم از بدن یا بادی شیمینگ در قالب افسردگی، اضطراب، اختلال خوردن، کاهش اعتماد به نفس و پیامدهای جسمی افراد را درگیر می‌کند. نوجوانان، زنان و افراد دارای اضافه وزن نسبت به سایر افراد، مستعدترین گروه‌های در معرض خطر بادی شیمینگ هستند.پذیرش خود، تقویت عزت نفس، تغییر باورهای منفی نسبت به تصویر بدن خود و کمک گرفتن از متخصصان از موثرترین راه‌های مقابله با شرم از بدن هستند.

شرم از بدن چیست؟

شرم از بدن «Body Shaming» احساساتی منفی‌ست که نسبت به بدن و ظاهر فیزیکی تحت تاثیر استانداردهای زیبایی جامعه و رسانه‌های اجتماعی درباره بدن افراد به وجود می‌آید. این شرم شامل انتقادهای دیگران یا قضاوت‌های شخصی در مورد وزن، شکل بدن یا ظاهر کلی است. نتیجه این شرم معمولا کاهش اعتماد به نفس، اضطراب، افسردگی و حتی اختلالات خوردن و دیگر مشکلات روانی خواهد بود. افراد دچار شرم از بدن احساس بی‌ارزشی کرده و به‌طور مداوم بدن خود را مقایسه می‌کنند؛ این افکار منجر به گوشه‌گیری اجتماعی و مشکلات جسمی و روحی خواهد شد. مقابله با بادی شیمینگ یا تن شرمی نیاز به تغییر نگاه به بدن، پذیرش تفاوت‌ها و تمرکز بر سلامتی به جای زیبایی ظاهری دارد. بهترین راه برای مقابله با این عارضه، کمک گرفتن از متخصصان همچون دکتر روانپزشک یا روانشناس است.

چند نوع بادی شیمینگ وجود دارد؟

بادی شیمینگ یا شرم از بدن به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که هرکدام تاثیرات روانی و اجتماعی مخربی برجای می‌گذارد. این اثرگذاری منجر به احساسات منفی، اضطراب، اختلالات تغذیه‌ای و حتی افسردگی می‌شوند. در ادامه، به انواع رایج بادی شیمینگ پرداخته‌ایم:

چاق شیمینگ (Fat-Shaming)

شرم از چاقی به تحقیر یا انتقاد از افراد به دلیل وزن بیشتر آن‌ها اشاره دارد. این نوع شرم از بدن به شکل نظرات منفی درباره ظاهر فرد مانند “نباید این‌قدر بخوری” یا “چرا ورزش نمی‌کنی؟” بروز می‌کند. چاق شیمینگ عواقب جدی برای سلامت روان فرد همچون کاهش اعتماد به نفس، اضطراب، افسردگی و حتی ایجاد اختلالات تغذیه‌ای مانند بی‌اشتهایی عصبی و پرخوری عصبی به دنبال دارد. این رفتارها منجر به احساس شرم و نارضایتی از بدن شده و برخی افراد به رژیم‌های غذایی سخت و ورزش‌های طاقت‌فرسا روی می‌آورند که به مشکلات جسمانی و روانی بیشتری منجر خواهد شد. مطالعات نشان داده‌اند که این نوع بادی شیمینگ به دلیل پرخوری هیجانی ناشی از فشار روانی، افزایش وزن بیشتری هم در پی دارد.

لاغر ‌شیمینگ (Skinny-Shaming)

شرم از لاغری نوعی بادی شیمینگ است که افراد را به دلیل لاغری بیش از حد مورد انتقاد قرار می‌دهد. این نوع انتقادها شامل نظراتی مانند «چرا این‌قدر لاغری؟» یا «تو باید بیشتر بخوری» می‌شود. لاغر ‌شیمینگ هم مانند شرم از چاقی تاثیرات منفی جدی بر اعتماد به نفس و سلامت روان افراد برجای می‌گذارد. برخی از افراد لاغر به دلیل این نوع انتقادات دچار انواع اضطراب همچون اضطراب جنسی و نارضایتی از بدن خود شده و به دنبال روش‌های ناسالم برای افزایش وزن هستند. این نوع شرم از بدن نشان می‌دهد جامعه تنها چاقی را به عنوان یک مشکل نمی‌بیند؛ بلکه افراد لاغر هم به دلیل عدم انطباق با استانداردهای زیبایی مورد انتقاد قرار می‌گیرند.

شرم از مو بدن (Body Hair Shaming)

شرم از موی بدن به انتقاد از افرادی با موهای طبیعی بدن به‌ویژه زنان می‌پردازد. در بسیاری از جوامع، موهای بدن مردان به‌عنوان طبیعت آن‌ها پذیرفته شده؛ اما از زنان انتظار می‌رود بدن کاملا بی‌مو داشته باشند. نظراتی همچون «این لباس را نمی‌توانی بپوشی، مگر این‌که موی بدنت را اصلاح کنی» نمونه‌ای از این نوع شرم از بدن است. این رفتارها براساس استانداردهای نادرست زیبایی و بهداشت شکل گرفته‌اند. فشار برای حذف موهای بدن منجر به احساس خجالت و نارضایتی از بدن شده و حتی بر اعتماد به نفس فرد تاثیر منفی می‌گذارد.

شرم از بدن در مردان

شرم از بدن در مردان اغلب به انتظارات اجتماعی از مردانگی و ظاهر ایده‌آل مردانه مرتبط است. این فشارها، که از رسانه‌ها و تبلیغات تقویت می‌شوند، مردان را به دنبال دستیابی به بدنی مشخص همچون عضلات برجسته یا قد بلند سوق دهد. بسیاری از مردان که این استانداردها را ندارند، احساس نارضایتی از بدن خود پیدا کرده و به رفتارهای ناسالمی مثل رژیم‌های غذایی سخت، ورزش‌های مفرط یا استفاده از مکمل‌ها و داروهای افزایش عملکرد روی می‌آورند. بادی شیمینگ در مردان به صورت اختلال بدشکلی بدن هم ظاهر می‌شود.

شرم از بدن در زنان

شرم از بدن در زنان به احساسات منفی و ناراحتی‌هایی اشاره دارد که به دلیل عدم تطابق با استانداردهای زیبایی جامعه و رسانه‌ها ایجاد می‌شود. این شرم با فشارهای اجتماعی و فرهنگی همراه بوده که بدن زنانه باید لاغر، ظریف و بی‌عیب و نقص باشد. این فشارها منجر به اختلالات خوردن مانند بی‌اشتهایی عصبی، پرخوری عصبی و افسردگی خواهد شد.

زنان بیشتر از مردان نظارت بدنی مداوم و شرم از بدن را تجربه کرده و اغلب بدن خود را به عنوان یک شی برای تطابق با انتظارات دیگران می‌بینند. این فشارهای روانی با کاهش عزت‌نفس، اضطراب و حتی گاهی تفکرات خودکشی همراه است. در این شرایط صحبت با یک دکتر روانشناس بهترین گزینه است.

دکتر روانشناس یا مشاور روانشناس، متخصصی است که به تشخیص و درمان مشکلات عاطفی، رفتاری و شناختی افراد می‌پردازد و روابط انسانی را بهبود می‌بخشد. اینمتخصص با استفاده از روش‌های مختلفی همچون مشاهده، مصاحبه و تست‌های روانشناسی، به تحلیل وضعیت روانی افراد و شناسایی اختلالات آن‌ها دست می‌یابد.

اختلالات روانشناختی رایج مانند افسردگی، اسکیزوفرنی، اضطراب، وسواس، استرس، اختلالات شخصیت، اختلالات رفتاری و اعتیاد، از جمله مسائلی هستند که دکتر روانشناس با استفاده از روش‌های روان‌درمانی به درمان آن‌ها می‌پردازد. تخصص‌های مختلفی مانند روانشناسی بالینی، روانشناسی کودک و نوجوان، روانشناسی خانواده و روانشناسی صنعتی وجود دارند که هر کدام در موقعیت‌های خاصی به کار می‌آیند.

اگر به بهبود سلامت روان خود نیاز دارید، از خدمات مشاوره‌ای و درمانی یک دکتر روانشناس بهره‌مند شوید. همین حالا نوبت خود را از طریق سایت دکتردکتر رزرو کنید و به سمت آرامش و سلامت روان گام بردارید.

چگونه با شرم از بدن مقابله کنیم؟

برای مقابله با شرم از بدن چندین راهکار مؤثر وجود دارد که به بهبود سلامت روان و افزایش اعتماد به نفس کمک می‌کند. در ادامه، به موثرترین روش‌های مقابله با بادی شیمینگ براساس تحقیقات روانشناسی و روانپزشکی اشاره کرده‌ایم:

  • تغییر نگرش به بدن؛ به جای تمرکز بر نقص‌ها، به جنبه‌های مثبت و توانایی‌های بدن خود توجه کنید. این کار برای کاهش افکار منفی و افزایش عزت نفس بسیار موثر خواهد بود.
  • مدیریت زمان در شبکه‌های اجتماعی؛ شبکه‌های اجتماعی اغلب تصاویری از بدن‌های ایده‌آل و فیلتر شده ارائه می‌دهند که مقایسه‌های نادرستی را در ذهن کاربران آن ایجاد خواهد کرد. محدود کردن زمان حضور در این پلتفرم‌ها و دوری از محتوای مخرب به کاهش استرس و احساسات ناخوشایند ناشی از این مقایسه‌ها منجر می‌شود.
  • ترویج فرهنگ بدن‌پذیری (Body Positivity)؛ فرهنگ بدن‌پذیری به ما یادآوری می‌کند که همه‌ی بدن‌ها ارزشمند و زیبا هستند. حمایت از تنوع بدنی و مبارزه با استانداردهای غیرواقعی زیبایی از مهم‌ترین اصول این حرکت این فرهنگ است.
  • تمرکز بر کارکرد بدن؛ به جای تمرکز بر ظاهر، قدردان قابلیت‌های بدن خود باشید. برای مثال، به جای تمرکز روی اندازه، به کارکردهایی مانند توانایی راه رفتن یا نفس کشیدن توجه کنید.
  • افزایش عشق به خود؛ خودآگاهی و تمرین مهربانی با خود به کاهش شرم از بدن کمک می‌کند. در عین حال، مراقبت از سلامت روانی و جسمی در مقایسه با تطابق با استانداردهای زیبایی باید در اولویت باشد.

اگر شرم از بدن بر زندگی شما تاثیرات مخربی گذاشته است، صحبت با یک دکتر روانشناس راهی برای مقابله با این مشکل خواهد بود. همچنین، برخورداری از حمایت اجتماعی همچون صحبت کردن با دوستان و خانواده و به اشتراک گذاشتن احساساتتان بسیار موثر است.

برای مقابله با شرم از بدن باید به چه دکتری مراجعه کرد؟

برای مقابله با شرم از بدن باید به دکتر روانشناس یا دکتر روانپزشک مراجعه کنید. دکتر روانشناس به افراد برای مواجهه با مسائل عاطفی و روانی مرتبط با تصویر بدن و عزت نفس پایین کمک می‌کند. این متخصص برای مقابله با بادی شیمینگ، تکنیک‌های مختلفی مانند درمان شناختی-رفتاری را برای تغییر باورهای منفی و افزایش پذیرش خود به‌کار می‌گیرد. برای آشنایی بیشتر با تکنیک‌های درمانی روانشناسی باید بدانید تخصص روانشناسی چیست. از سوی دیگر، اگر شرم از بدن به اختلالات شدیدتری مانند افسردگی، اضطراب یا اختلالات خوردن منجر شده باشد، دکتر روانپزشک علاوه‌بر روان‌درمانی، داروهای مناسبی تجویز می‌کند. در هر دو حالت، کمک گرفتن از متخصصان و مداخلات حرفه‌ای آن‌ها در بهبود کیفیت زندگی و بازسازی اعتماد به نفس و تقویت عزت نفس نقش پررنگی برعهده خواهند داشت.

تخصص روانشناسی، به مطالعه ابعاد مختلف رفتار، افکار و احساسات انسانی می‌پردازد. دکتر روانشناس، برای تشخیص و درمان مشکلات روانی و اختلالات رفتاری انسان‌ها آموزش دیده است. مشکلاتی همچون اضطراب، اختلالات خوردن، اختلالات نقص توجه و بیش‌فعالی، مشکلات شخصیتی، اختلالات خواب و تعارضات ارتباطی و خانوادگی، از جمله مشکلات و بیماری‌هایی هستند که متخصص روانشناس به بررسی و درمانشان می‌پردازد.

برگرفته از مجله سلامت دکتردکتر(https://drdr.ir/mag/body-shaming/)

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید