0

همه چیز درباره کشیدن دندان + مراقبت های بعد از آن

همه چیز درباره کشیدن دندان + مراقبت های بعد از آن

همه چیز درباره کشیدن دندان + مراقبت های بعد از آن

خارج کردن دندان از حفره استخوانی آن را کشیدن دندان می‌گویند. علت کشیدن دندان شامل پوسیدگی شدید، عفونت، آسیب یا شکستگی غیرقابل‌ ترمیم، شلوغی دندان‌ها برای درمان ارتودنسی و مشکلات لثه‌ای است. در این شرایط، حفظ دندان امکان‌پذیر نیست و دندانپزشک به‌عنوان آخرین راه‌حل، کشیدن دندان را توصیه می‌کند. مراحل کشیدن دندان نیز شامل تزریق بی‌حسی موضعی به لثه، لق کردن دندان با حرکات ملایم، خارج کردن دندان با استفاده از ابزارهای مخصوص و در نهایت قرار دادن گاز استریل برای کنترل خونریزی می‌شود.

درصورتی‌که شدت آسیب و عفونت دندان زیاد باشد، دندانپزشک برای کشیدن آن، نیاز به ایجاد برش کوچکی در لثه دارد. کشیدن دندان ممکن است با عوارضی شامل خونریزی، عفونت، تورم، درد و در موارد نادر آسیب به عصب همراه باشد. مراجعه به دندانپزشک ماهر و رعایت مراقبت‌های بعد از کشیدن دندان می‌تواند تا‌ حد زیادی این عوارض جانبی را کاهش دهد.

همه چیز درباره کشیدن دندان + مراقبت های بعد از آن

همه چیز درباره کشیدن دندان + مراقبت های بعد از آن

کشیدن دندان چیست و چرا انجام می‌شود؟

کشیدن دندان یا اگزودنتیا به معنای خارج کردن آن از حفره استخوانی است. این عمل معمولا به‌عنوان آخرین راه‌حل برای درمان مشکلات دندانی مانند پوسیدگی شدید، عفونت، آسیب‌دیدگی یا مواردی که قابل‌ ترمیم نیستند، توسط دکتر دندانپزشک توصیه می‌شود. فرایند کشیدن دندان با بی‌حسی موضعی یا در صورت‌ نیاز با بی‌حسی عمومی آغاز می‌شود. بعد از اتمام مراحل این عمل، مراقبت‌های خاصی برای جلوگیری از عفونت و تسکین درد لازم است.

دلیل کشیدن دندان چیست؟

به‌دلایل مختلفی ممکن است مجبور به کشیدن دندان شویم. مهم‌ترین دلایل کشیدن دندان شامل موارد زیر است:

کشیدن دندان به دلیل آسیب، عفونت و پوسیدگی بیش‌ازحد

دندان‌های آسیب‌دیده، عفونی یا پوسیده به‌حدی‌که قابل‌ ترمیم نباشند، معمولا باید کشیده شوند. موارد زیر، رایج‌ترین دلایل کشیدن دندان به دلیل آسیب و عفونت زیاد است:

  • پوسیدگی شدید که به عصب دندان رسیده باشد.
  • شکستگی‌های شدید و گسترده دندان که تا زیر لثه ادامه پیدا کرده باشند.
  • عفونت‌ ریشه دندان که با درمان‌های دیگر قابل کنترل نباشد.
  • آسیب‌های شدید به دندان که باعث شده باشد دندان قابل ترمیم نباشد.

در همه موارد بالا، امکان‌پذیر نبودن ترمیم، مهم‌ترین علت کشیدن دندان است.

کشیدن دندان به دلیل آسیب، عفونت و پوسیدگی بیش‌ازحد

دندان‌های آسیب‌دیده، عفونی یا پوسیده به‌حدی‌که قابل‌ ترمیم نباشند، معمولا باید کشیده شوند. موارد زیر، رایج‌ترین دلایل کشیدن دندان به دلیل آسیب و عفونت زیاد است:

  • پوسیدگی شدید که به عصب دندان رسیده باشد.
  • شکستگی‌های شدید و گسترده دندان که تا زیر لثه ادامه پیدا کرده باشند.
  • عفونت‌ ریشه دندان که با درمان‌های دیگر قابل کنترل نباشد.
  • آسیب‌های شدید به دندان که باعث شده باشد دندان قابل ترمیم نباشد.

در همه موارد بالا، امکان‌پذیر نبودن ترمیم، مهم‌ترین علت کشیدن دندان است.

روش‌های کشیدن دندان شامل چه مواردی می‌شود؟

کشیدن دندان با روش‌های مختلفی شامل خارج کردن دندان ساده و جراحی انجام می‌شود. درادامه به توضیح این موارد می‌پردازیم:

کشیدن دندان بدون نیاز به جراحی

کشیدن ساده دندان زمانی انجام می‌شود که دندان به راحتی قابل مشاهده و در دسترس باشد. در این روش، دندانپزشک از ابزاری به نام فورسپس استفاده می‌کند تا دندان را محکم بگیرد. سپس با حرکات آرامی دندان را به‌جلو و عقب تکان می‌دهد تا ریشه‌های آن از استخوان جدا و دندان به راحتی از لثه خارج شود.

جراحی دندان یکی از روش‌های کشیدن دندان

جراحی دندان زمانی انجام می‌شود که دندان به‌راحتی قابل دسترسی نباشد. دندان عقل نهفته یا دندان‌هایی که به شدت شکسته‌اند، از نمونه‌های نیاز به جراحی است. دراین‌موارد، دندانپزشک ابتدا با ایجاد یک برش در لثه، به دندان دسترسی پیدا می‌کند. سپس ممکن است دندان را به قطعات کوچک‌تر تقسیم کند تا به راحتی از استخوان خارج شود. جراحی دندان نسبت به کشیدن ساده دندان پیچیده‌تر است و با بی‌حسی موضعی یا عمومی انجام می‌شود.

همه چیز درباره کشیدن دندان + مراقبت های بعد از آن

همه چیز درباره کشیدن دندان + مراقبت های بعد از آن

آیا کشیدن دندان عقل ضروری است؟

کشیدن دندان عقل تنها در‌صورتی ضروری است که این دندان به‌صورت کج یا نامرتب رشد کرده باشد و نتواند به‌طورکامل از لثه بیرون بیاید. دراین‌حالت، دندان عقل نه تنها باعث ایجاد درد و التهاب می‌شود، بلکه می‌تواند به دندان‌های مجاور فشار وارد کند و باعث نامرتبی آن‌ها شود. همچنین، دندان عقل نهفته می‌تواند محل تجمع باکتری‌ها و ایجاد عفونت باشد. بنابراین، برای تشخیص دقیق و تصمیم‌گیری درباره لزوم کشیدن دندان عقل، مراجعه به دندانپزشک اهمیت زیادی دارد. کشیدن دندان عقل بالا به دلیل ساختار فک و موقعیت دندان راحت تر از خارج کردن دندان عقل پایین است.

آیا کشیدن دندان در بارداری خطرناک است؟

کشیدن دندان در بارداری معمولا توصیه نمی‌شود، اما در موارد اورژانسی مانند عفونت شدید یا درد مداوم، ممکن است لازم باشد. بهترین زمان برای این کار سه‌ماهه دوم بارداری است. انتخاب دندانپزشک متخصص و رعایت دقیق دستورالعمل‌های بعد از عمل برای جلوگیری از عفونت بسیار مهم است. هرچند این عمل احتمال زایمان زودرس را کمی افزایش می‌دهد، اما با مشورت پزشک و مراقبت‌های لازم می‌توان این خطر را کاهش داد.

بعد از کشیدن دندان چه مراقبت‌هایی نیاز است؟

رعایت مراقبت بعد از کشیدن دندان، برای تسریع روند بهبودی و جلوگیری از عفونت اهمیت زیادی دارد. مهم‌ترین نکات و مراقبت‌های بعد از بعداز خارج کردن دندان شامل موارد زیر می‌شوند:

  • استفاده از کمپرس یخ به مدت 10 دقیقه، خطر تورم و عفونت دندان را کاهش می‌دهد.
  • افرادی که دندان خود را می‌کشند، به‌مدت 24 ساعت نباید فعالیت بدنی زیادی داشته باشند.
  • محیط دهان باید تمیز باشد. اما بهتر است تا 24 ساعت از شستشوی آن با آب و تف کردن آب دهان خودداری کنید.
  • 24 ساعت بعد از کشیدن دندان، می‌توانید دهان خود را با محلول آب نمک ولرم شستشو دهید.
  • پرهیز از غذاهای سفت در چند روز اول ضروری است. بنابراین، حداقل تا 48 ساعت اول، غذاهای نرم و آبکی بخورید.
  • سر خود را به مدت طولانی رو به پایین خم نکنید، این کار باعث تشدید خونریزی می‌شود.
  • رعایت بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن را می‌توانید مثل قبل ادامه دهید. اما، از مسواک و نخ دندان برای سمتی که دندان کشیده شده دارید، استفاده نکنید.
  • از باز و بسته کردن زیاد دهان و صحبت کردن بپرهیزید.
  • آب دهان خود را به‌صورت معمولی قورت دهید.
  • از نی استفاده نکنید، زیرا ممکن است باعث ایجاد فشار در محل دندان کشیده‌شده و خونریزی شود.
  • بعد از 24 تا 48 ساعت از کمپرس گرم استفاده کنید. گرما با افزایش گردش خون، باعث تسریع روند بهبودی می‌شود.

در صورت‌ نیاز می‌توانید برای دریافت راهنمایی در مورد مراقبت‌های بعد از کشیدن دندان، از پزشک متخصص مشاوره بگیرید. همچنین، هنگام مراجعه به پزشک، می‌توانید برای یافتن پاسخ سوال تخصص دندانپزشکی چیست نیز از او کمک بگیرید. با آگاهی از وظایف پزشک می‌توانید بهتر تصمیم بگیرید و با اطمینان بیش‌تری درمان خود را دنبال کنید.

بعد از کشیدن دندان چه بخوریم؟

بعد از کشیدن دندان، بدن شما به استراحت و تغذیه مناسب نیاز دارد تا بتواند سریع‌تر بهبود پیدا کند. در 24 تا 48 ساعت اول، بهتر است تنها غذاهای نرم و مایع مصرف کنید. آب، آبمیوه‌های طبیعی، سوپ‌های رقیق، اسموتی‌ها و شیر گزینه‌های مناسبی هستند. مصرف غذاهای نرم شامل پوره سیب‌زمینی، ماست، فرنی، تخم‌مرغ آب‌پز و موز له‌شده نیز مفید است. علاوه‌براین، دستورالعمل‌ها و توصیه‌های دندانپزشک خود را نیز به‌دقت رعایت کنید.

برای کشیدن دندان به چه دکتری باید مراجعه کنیم؟

درصورت شکستگی دندان، عفونت و پوسیدگی شدید، باید به دکتر کشیدن دندان مراجعه کنید. پزشک با بررسی و معاینه فیزیکی، نیاز به انجام این کار را بررسی می‌کند. علت کشیدن دندان شامل پوسیدگی شدید، بیماری‌های لثه، آسیب‌های دندان، مشکلات ناشی از دندان‌های نهفته و نیاز به درمان ارتودنسی می‌شود. مراحل کشیدن دندان نیز شامل بی‌حس کردن ناحیه موردنظر، شل کردن دندان با ابزارهای مخصوص، ایجاد فضای کافی در لثه و خارج کردن دندان از استخوان فک است. کشیدن دندان یک عمل تخصصی است، بنابراین مراجعه به متخصص دندانپزشک ماهر و با تجربه اهمیت زیادی دارد.

دکتر دندانپزشک متخصص تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان و همچنین بهبود زیبایی لبخند است. در این راستا، دندانپزشک خدمات متنوعی از جمله ترمیم و بازسازی دندان‌ها، پر کردن حفره‌های دندانی، تقویت و بازسازی استخوان‌های فک (استخوان‌گیری)، جرم‌گیری، ایمپلنت، ارتودنسی و عصب‌کشی ارائه می‌دهد.این متخصص با معاینه دقیق وضعیت دهان و دندان‌ها و ارائه مشاوره‌های لازم، بیماران خود را از اهمیت مراقبت‌های بهداشتی روزمره و پاکسازی دندان‌ها آگاه می‌سازد. این اقدامات نه تنها به حفظ سلامت دهان کمک می‌کنند، بلکه از بروز مشکلات جدی در آینده جلوگیری می‌کنند.

اگر به خدمات دندانپزشکی نیاز دارید، می‌توانید از طریق سامانه نوبت‌دهی سایت دکتردکتر به راحتی نوبت دکتر دندانپزشک خود را رزرو کنید و از مشاوره‌های تخصصی بهره‌مند شوید. مراجعه منظم به دندانپزشک و انجام معاینات دوره‌ای می‌تواند از مشکلات جدی دندانی در آینده پیشگیری کند و به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کند.

برگرفته از مجله سلامت دکتردکتر(https://drdr.ir/mag/tooth-extraction/)

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید