راههای مقابله با آفت دهان چیست
به نوعی از زخمهای کوچک و سفید دهان، زبان یا لبها، آفت دهان یا زخم کانکر میگویند. استرس، کمبود ویتامین و مصرف غذاهای اسیدی یا آسیبهای جزئی داخل دهان میتوانند علت آفت دهان باشند. در بیشتر موارد نیاز به مصرف دارو یا درمان خاص دیگری نیست. آفت معمولاً در عرض ۲ هفته یا کمتر از بین میرود. این زخمهای کوچک سفید که گاهی حاشیههای قرمزی هم دارند، خطری به وجود نمیآورند و مسری نیستند. اگر برای درمان آفت دهان عجله دارید، باید از ژلها، پمادها و دهانشویههای آفت بدون نیاز به نسخه استفاده کنید. برخی از درمانهای خانگی هم در رفع آنها موثر هستند. هرچقدر که بیشتر به سلامت دهان و دندان و تغذیه مناسب اهمیت دهید، احتمال اینکه دچار مشکلاتی مانند آفت شوید هم کمتر میشود. کسانی که سیستم ایمنی ضعیف و آسیبپذیری دارند، بیشتر در معرض آفتزدن قرار میگیرند. بسیاری از بیماریهای گوارشی و دهان و دندان با کاهش استرس و سبک زندگی سالم از بین میروند.
آفت دهان چیست؟
آفت دهان زخم کوچک و کمعمقی است که در مخاط دهان ایجاد میشود. این زخم دهانی به رنگ سفید یا زرد با حاشیهای قرمز است که معمولاً اندازه بزرگی ندارد. زخمهای آفت کمتر از ۱ میلیمتر هستند و در زبان، لثه، سقف دهان، داخل لب یا زیر زبان دیده میشوند. گاهی اوقات هم دردناک هستند و نمیگذارند که راحت غذا بخورید یا صحبت کنید. قبل از اینکه آفت قابل مشاهده شود، برای چند ساعت احساس سوزنسوزن شدن یا سوزش ایجاد میکند. در ناحیه ظهور آفت هم حالت قرمر و متورمی ایجاد میشود. بعد هم کمی درد به وجود میآورد.
در عرض ۱ تا ۳ روز، تورم به یک نقطه سفید معمولی تبدیل میشود. در چند روز بعد هم درد از بین میرود و بعد از حدود ۱ هفته، آفت به طور کامل ناپدید میشود. آفتهای بزرگ میتوانند بیشتر و برای مدت طولانیتری روی پوست بمانند و شاید بهبودی آنها تا ۴ هفته طول بکشد.
علائم آفت دهان چیست؟
آفت دهان علائم ناخوشایندی ایجاد میکند. معمولاً ۱ یا چند زخم دردناک در داخل دهان جای میگیرند. این زخمها روی زبان، داخل لب و گونهها هم به وجود میآیند، شاید هم روی سقف دهان ظاهر شوند. زخمهای آفت کوچک و گرد و به رنگهای سفید، خاکستری یا زرد با حاشیه قرمز هستند. در موارد شدید، ممکن است موارد زیر را هم تجربه کنید:
- تب
- ضعف و سستی
- تورم غدههای لنفاوی
در صورت مشاهده این موارد به دکتر عمومی یا دکتر دندانپزشک مراجعه کنید.
علت ایجاد آفت دهان چیست؟
دانشمندان دقیقاً علت آفت دهان را نمیدانند و هنوز متوجه نشدهاند که چرا برخی از افراد، بیشتر از دیگران به این مشکل دچار میشوند. با این حال، به برخی از دلایل مشکوک هستند. دلایلی که معرفی میشوند، بسیار متنوع هستند و هنوز جای تحقیق زیادی برای نتیجهگیری قطعی درباره آنها وجود دارد.
مصرف غذاها و داروها
مصرف غذاهای اسیدی مانند مرکبات از عوامل آفتزدن است. استفاده از برخی داروها هم باعث میشود که دهان مستعد آفتزدن شود. برای مثال، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن موجب این مشکل میشوند. استفاده از وسایل دندانپزشکی، مانند بریس یا پروتزهای نامناسب هم احتمال ایجاد آفت را بالا میبرد.
ابتلا به برخی از بیماریها
امکان دارد که آفتهای پیچیده در افراد مبتلا به بیماریهای سیستم ایمنی به وجود بیایند. به طور کلی، زمانی که سیستم ایمنی بدن تضعیف میشود، در معرض مشکلات و بیماریهای مختلفی قرار میگیرد. از جمله بیماریهایی که زمینه بروز آفت را فراهم میکند، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- لوپوس
- بیماری بهجت
- بیماری سلیاک
- کولیت زخمی
- بیماری کرون
- ایدز
آفت در اثر کمبود مواد مغذی و ویتامین B-12، روی، اسید فولیک یا آهن هم ایجاد میشود. با رعایت تغذیه مناسب، تا حد زیادی میتوانید مانع از بروز آفت در ناحیه دهان خود شوید. آفت دهان کودکان هم در نتیجه برخی عفونتها یا عوامل مشابه ایجاد میشود. آفت دهان و بارداری هم تا حدی رابطه مستقیمی دارند. استرس، تغییرات هورمونی و کاهش سطح ایمنی بدن در این دوران، زمینه را برای آفتزدن دهان فراهم میکند.
آفت دهان چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشکان از آزمایش خون برای تشخیص علت آفت دهان استفاده میکنند. با این آزمایش مشخص میشود که آیا علت این زخمها کمبود ویتامین است یا نه. متخصصان با معاینه فیزیکی زخمها هم میتوانند درباره ماهیت آنها به نتیجهگیری برسند. گاهی اوقات، یک ضایعه سرطانی به صورت آفت ظاهر میشود. بنابراین، اگر شاهد چنین زخمی هستید و بعد از مدتی از بین نمیرود، باید برای پیگیری به پزشک مراجعه کنید.
تخصص روانشناسی، به مطالعه ابعاد مختلف رفتار، افکار و احساسات انسانی میپردازد. دکتر روانشناس، برای تشخیص و درمان مشکلات روانی و اختلالات رفتاری انسانها آموزش دیده است. مشکلاتی همچون اضطراب، اختلالات خوردن، اختلالات نقص توجه و بیشفعالی، مشکلات شخصیتی، اختلالات خواب و تعارضات ارتباطی و خانوادگی، از جمله مشکلات و بیماریهایی هستند که متخصص روانشناس به بررسی و درمانشان میپردازد.
پیشگیری از آفت دهان چگونه است؟
هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از آفت وجود ندارد. با این حال، توصیههایی هستند که با رعایت آنها، احتمال آفتزدن دهان را کم میکنید .نکات مهم دیگر برای پیشگیری از آفت دهان شامل توصیههای زیر میشود:
- آلرژیها: غذاهای حساسیتزا مصرف نکنید.
- کاهش استرس: تمرینات کاهش استرس مانند مدیتیشن انجام دهید.
- بهداشت دهان و دندان: مرتب مسواک بزنید و نخ دندان استفاده کنید.
در صورت تکرار یا شدیدشدن آفتها، حتماً با پزشک یا دندانپزشک مشورت کنید. استفاده از خوراکیهای مناسب، درمان خانگی آفت دهان است و به پیشگیری از این وضعیت هم کمک میکند.
برای درمان آفت دهان باید به چه دکتری مراجعه کرد؟
اگر دچار آفت دهان شدهاید، حتماً به متخصص دهان و دندان مراجعه کنید. پزشکی که میداند تخصص دندانپزشکی چیست و با وضعیت سلامت دهان آشنایی دارد، به شما در درمان آفت دهان کمک خواهد کرد. آسیبهای دهانی را جدی بگیرید و به آنها رسیدگی کنید. رعایت بهداشت دهان و دندان از اصلیترین شیوههای درمان است. شما میتوانید با داروهای موضعی مانند ژلها یا دهانشویهها و داروهای خوراکی، آفت را از بین ببرید. با رعایت تغذیه سالم و دوری از استرس هم موجب پیشگیری از آفت دهان شوید. مدیریت استرس از ابتلای به انواع بیماری خودایمنی که یک علت آفت دهان هست هم جلوگیری میکند.
برای مراجعه به بهترین دندانپزشک حتی در زمینه آفت دهان و بارداری یا آفت دهان کودکان، از سامانه دکتردکتر کمک بگیرید. در این پلتفرم آنلاین، نظرات بیماران قبلی هر متخصص را بخوانید و با بررسی آنها، از بهترین دکتر نوبت بگیرید. زخم دهان و درد، سوزش و التهاب آن ناخوشایند است؛ بنابراین، آن را به حال خود رها نکنید.
دکتر روانپزشک مسئول تشخیص، درمان و پیشگیری از اختلالات روانی، عاطفی و رفتاری است و وظیفه او شامل افزایش انگیزه و بهبود روحیه افراد نیز میشود. این متخصص با تمرکز بر درمان مشکلاتی مانند اختلالات عصبی، کاهش استرس و اضطراب و ارتقای سلامت روحی به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک میکند.برخی از رایجترین مشکلاتی که نیاز به مشاوره روانپزشکی دارند، شامل افسردگی، اضطراب، وسواس، اختلالات روانی در کودکان و نوجوانان و تاثیرات ناشی از اعتیاد است. دکتر اعصاب و روان با استفاده از روشهای مختلف درمانی و تلاش برای افزایش ارتباط بین بدن و ذهن، به بهبود وضعیت روانی بیماران میپردازد.
این متخصص با تحلیل روانشناسی دقیق بیماران و درک نقش داروها در درمان اختلالات روانی، علاوه بر رواندرمانی، دارو درمانی را نیز با استفاده از داروهای روانپزشکی تجویز میکند.برای استفاده از خدمات تخصصی روانپزشکی و اطلاع از نحوه نوبتدهی دکتر روانپزشک، میتوانید از طریق سامانه نوبت دهی دکتردکتر(https://drdr.ir/) اقدام کنید و از مشاورههای تخصصی بهرهمند شوید.
نظرات کاربران
سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.