خلاصه و مفید بخوانید :
کاشت سبزه عید از رسوم زیبای نوروز است که نماد سبزی و طراوت در سال جدید به شمار میرود. این کار با بذرهایی مانند گندم، عدس، ماش، شاهی و قره ماش انجام میشود. برای سبز کردن گندم، 12 روز قبل از عید آن را خیس کرده، جوانهدار کنید و در ظرفی با لایهای از پنبه بگذارید. برای عدس، حدود 15 روز قبل آن را خیس کرده، جوانه بزنید و در ظرف مناسب قرار دهید. قره ماش نیز پس از خیس کردن و جوانهدار شدن، در ظرفی با لایهای از پنبه کاشته میشود. سبزه کوزهای نیز با بذرهایی مانند شاهی و کوزهای پر از آب قابل تهیه است.
نکات مهم شامل استفاده از ظروف سفالی، بستر نازک و آبیاری غبارپاشی است. از آب ولرم و نور کافی استفاده کنید و محیط را مرطوب نگه دارید. اضافه کردن کودهای مناسب نیز رشد سبزه را بهبود میبخشد. بهترین زمان برای سبز کردن 10 تا 15 روز پیش از عید است. با رعایت این نکات میتوانید سبزهای زیبا و سالم برای عید نوروز داشته باشید و با افتخار از آن لذت ببرید.
کاشت سبزه عید قبل از سال،نشاني از سبزينگي براي سال جديد است و بدون سبزه، بساط هفت سين صفايي ندارد…
شايد خريد يک سبزه، بسيار راحتتر از سبز کردن آن باشد اما لذت سبز کردن سبزه نوروز به کمي زحمت ميارزد.
براي کاشت سبزه از انواع مختلف بذر، مانند گندم، عدس، قره ماش، شاهي و ترهتيزک ميتوان استفاده کرد.
– برای سبز کردن سبزه، گندم ،جو ،ماش و عدس هر کدام را که خواستیم خیس کرده یکی دوشب . چند بار آبش را عوض می کنیم تا ترش نشود بعد از اینکه کمی جوانه بسیار کوچک در آورد داخل دستمال نخی مرطوب نگهداری می کنیم تا جوانه در آمده و نوک آن کمی سبز شود .مرتب دستمال را بااسپری نم دار می کنیم .بعد کف ظرف مورد نظر را ماسه تمیز و شسته ریخته و جوانه ها را به ظرف منتقل می کنیم روزی ۱-۲ بار روی سبزه اسپری میزنیم مواظب باشید که آنقدر اب ندهید که اگر ظرف رو کج نگه داریم اب کنار ظرف جمع شود.
طرز سبز کردن گندم
12 روز مانده به عید، یک لیوان گندم درون کاسه ای ریخته و به اندازه 2 تا 3 بند انگشت روی آن آب بریزید و تا 2 روز صبر نمایید و طی این مدت 2 بار آب آن را عوض کنید .وقتی گندم ها شروع به جوانه زدن کردند، آب کاسه را خالی کرده و گندم ها را درون یک دستمال نخی بریزید . دستمال را همواره مرطوب نگه دارید. وقتی گندم ها شروع به ریشه زدن کردند آن ها را به آرامی از درون دستمال خارج کنید.
کف ظرف مورد نظر را با لایه ای از پنبه پوشانده و گندم ریشه زده را درون آن ریخته و پخش نمایید. روی گندم ها را پارچه ای نخی انداخته و هر روز روی آن ها کمی آب اسپری کنید تا ساقه پیدا کند.
وقتی ساقه نقره ای رنگ شد پارچه را از روی آن برداشته وظرف را در زیر نور و جای خنک قرار داده، هر روز مقدار کمی آب در حدی که مرطوب بماند روی آن ها اسپری نمایید.
طرز سبز کردن عدس
حدوداً 15-18 روز قبل از عید داخل کاسه مقداری عدس ریخته و با آب پر کنید و چند روز بگذارید در دمای اتاق بماند. عدس معمولا آب را به خود جذب می کند. هر گاهی دیدید که آب عدس کشیده شده بود باز هم به آن آب اضافه نمایید و بگذارید تا عدس ها جوانه بزنند . بعد از آن که عدس هایتان کمی جوانه زدند آنها را آبکش کرده و در ظرفهای مورد نظر ریخته و روی آنها را با دستمالی پوشانده و روی آن ها آب بپاشید و کنار پنجره جای که نه سرد و نه زیاد گرم هست بگذاریم تا رشد کنند. همیشه دستمال رویی را مرطوب نگهدارید. هیچوقت عدس هایتان را به صورت لایه نازک در ظرفتان نریزید. بهتر هست که کمی به صورت گنبدی شکل در آورید. بعد از آن که جوانه ها مقداری رشد کرده و کمی سبز شد ، دستمال روی آن ها را برداشته و به آب دادن عدس ها ادامه دهید و مطمئن باشین که نور طبیعی به آنها بخورد و حتما ظرفتان را گاهی بچرخانید تا سبزه ها به صورت کج به طرف نور رشد نکنند.
طرز سبز کردن قره ماش
دو لیوان قره ماش را درون کاسه ای ریخته و تا 2 بند انگشت آب روی آن ، آب بریزید . پس از 4 روز که ماش ها سفید شدند آن ها را درون دستمالی نخی بریزید . پس از سه روز که ماش ها جوانه زدند آن ها را درون ظرف مورد نظری که از قبل ته آن لایه ای از پنبه گذاشته اید ، بریزید و روی آن ها را با دستمال خیسب پوشانید. پس از سه روز دستمال را از روی قره ماش ها بردارید و در حدی که فقط مرطوب بمانند روی آن ها، آب اسپری کنید و آن ها را در آفتاب قراردهید . این دانه ها طی 2 هفته به شکل زیبایی رشد خواهند کرد .
طرز سبزه های کوزه ای
ابتدا کوزه را از آب پر کنید و برای مدت یک شبانه روز آن را پر از آب نگه دارید تا جدار کوزه کاملاً خیس شود. سپس یک جوراب نایلونی روی کوزه بکشید. بذر شاهی را که قبلاً برای مدت بیست و چهار ساعت در آب خیس کرده اید را به آرامی با دست روی نایلون بکشید، طوری که بذرها که حالا دیگر بعد از خیس شدن کاملاً ژله ای شده اند به طور یکنواخت همه جا پخش شوند. بذر شاهی به آسانی به سطح جوراب نایلونی می چسبد. کوزه را همواره پر از آب نگه دارید. چون هر روز مقداری از آب کوزه تبخیر می شود باید به طور مرتب در آن آب بریزید . آب از داخل کوزه به جداره آن راه یافته و به بیرون تراوش نموده جوراب را مرطوب می کند به این ترتیب بذر شاهی جوانه زده و ریشه ها به سطح بیرونی کوزه می چسبند. کوزه را در محل پر نور قرار دهید و هر از گاهی آن را بچرخانید تا نور به همه جای آن برسد. بعد از چند روز کوزه سبز می شود .
نکاتی برای تهیه سبزه عید
استفاده از ظروف سفالی و چینی نسبت به ظروف پلاستیکی نتیجه بهتری خواهد داشت.
هر قدر قطر بستر کمتر باشد عمر سبزه بیشتر می شود.
آبی که در طی مراحل کشت سبزه عید استفاده می کنید آب ولرم باشد.
اگر در محیط گرم و خشک زندگی می کنید تا مرحله ای که جوانه ها هنوز به یک سانت نرسیده اند از پارچه مرطوب استفاده کنید.
برای بهتر سبز شدن .
از ظروف فلزی برای سبز کردن سبزه استفاده نکنید.
استفاده از ظروف سفالی و در درجه دوم چینی نتیجه بهتری خواهد داشت تا ظروف پلاستیکی(ولی سفال یه چیز دیگست)
از هر بذری که میخواین استفاده کنید ۲۴ ساعت قبل در آب خیسش کنید(کاملا غوطه ور)
هرچقدر قطر بستر کمتر باشه عمر سبزه بیشتر میشه (البته به میزان تراکم دلخواه شما هم بستگی داره.)
بهترین روش آبیاری غبار پاشی هست استفاده از روشهای غرقابی خیلی مناسب نیست.
این هم روش شروع
ابتدا بذر مورد علاقتون رو که یک روزخیس کرده تا یه جوونه کوچیک بزنه (تو عدس کاملا مشخصه تو بقیه دیدنش دقت میخواد)
بذر رو بر میدارین کف ظرف انتخابیتون میچینین(بسته به میزان تراکمی که میخواین داشته باشین تا نهایتا سه ردیف بذر) و با دست صافش میکنین.
با آبپاش انقدر غبار پاشی میکنین تا یه مقدار آب کف ظرف جمع بشه(خیلی کم بذر نباید تو آب غوطه ور بشه)
بعد یه دستمال ظریف و تمیز به رنگ روشن روش میکشین و میذارین گوشه جایی مثل پنجره که روزی سه چهار ساعت نور مستقیم آفتاب داشته باشه ولی دما از ۲۵ نگذره.
اون دستمالی رو که روی بذرها کشیدین باید همیشه مرطوب باشه.(با همون آبپاش روش آب بپاشین تا خیس بشه)ته ظرف رو هم نگاه کنید که خشک نشه حواستون باشه انقدر آب نریزین که بذر غوطه ور بشه اونجوری کار خراب میشه.در حد خیس بودن کافیه.
دو سه روز کارتون همینه که فقط دستمال رو خیس نگه دارین.وقتی جوونه بذر اونقدر رشد کرد که پارچه رو حرکت داد از این به بعد غبارپاشی رو باید مستقیم روی بذر ها انجام بدین. اگه محیط خیلی خشک ندارین پارچه رو بردارین دیگه بهش نیاز ندارین ولی اگه محیط گرم و خشک دارین باید اون پارچه کماکان خیس روی بذرها بمونه.(بذر ها رو غبارپاشی کنین بعد پارچه رو روش بکشین)برای تهران معمولا دیگه نیازی به پارچه نیست مگر اینکه هوا خیلی گرم بشه.
بعد این دو سه روز اگه بتونین کود اوره گیربیارین خیلی توپ میشه یه قاشق چایخوری رو توی یه لیتر آب حل کنید و با اون آبیاری کنید.اگه هم گیرنیومد چاره ای نیست همون آب خالی رو دریاب!
هر سه چهار ساعت یه بار نگاه کنید که بستر خشک نشه.رمز پرپشتی غیر از اوره اینه که بذر رو تو آب غرق نکنید.
بعد اینکه سبزه ها سر زد و مقداری رشد کرد(در حدود یکی دو سانت) دیگه ریشه خیلی به پر آبی حساس نیست، البته انقدر پر نکنین که شورش دربیاد! حد اعتدال ، به طور خلاصه باید همیشه در حدنیم استکان آب ته ظرف باشه.اگه اوره پیدا نکردین این موقع(منظوربعد سر زدنه) میتونین کود مایع (تو هر فروشگاه کشاورزی پیدا میشه) تهیه کنین و نصف مقداری که تو دستورش گفته رو با آب قاطی کنید و به پای سبزه تون بریزین.(دلیل نصف بودن اینه که محیط بدون خاک هست و کود مستقیم در دسترس ریشه قرار میگیره باید غلظت کمتر باشه).آبیاری با کود رو نهایتا باید هفته ای دو بار انجام بدین نه بیشتر.و یادتون باشه انقدر آب بریزین که هر روز لازم باشه آبیاری کنید.در دسترس بودن آب تازه واسه گیاه بهتره.دمای آب هم همونطور که قبلا گفتم نباید آب سرد باشه گیاه به آب نیمگرم بهتر جواب میده . خب اگه همه کارای قبلی رو انجام دادین و سبزه شما هنوز زنده بود! تقریبا کار تموم شده فقط باید مواظب باشین که ته سبزه خشک نشه (ریشه رو میگم)با این کار سبزه خوبی رو برای عید نوروز خواهید داشت و به ماماناتون میتونین پزشو بدین.
اینم بگم که بهترین زمان واسه سبزه سبزکردن واسه اینکه سبزه تا ۱۳ دووم بیاره و خراب نشه حدود دو هفته قبل از عیده.یعنی اگه شما برای امسال میخواین سبزه سبز کنین پس فردا میتونین بذر رو خیس کنید و فرداش پهن کنید.برای عدس ۱۰ روز هم کافیه چون سریع الرشد هست . یه چیزی هم که یادم رفت اینه که برای گندم زمان بیشتری رو برای خیس کردن باید اختصاص بدین یه ۱۲ ساعت بیشتر باشه نتیجه بهتره!
نظرات کاربران
سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.