6

به چه دلیلی ویار بارداری به وجود می آید؟

ویار بارداری و علت آن

دوران بارداری دورانی  پراز چالش و تغییر است زنان باردار همراه با شیرینی وجود موجودی تازه وارد، حساسیت و تغییرات فیژیولوژیکی و روحی را نیز تجربه می کنند. یکی از این تغییرات، ویار نام دارد که به معنی میل به مواد غذایی خاص یا تنفر از بوها و حتی افراد خاص است. همه با ویار بارداری تا حدودی آشنایی دارید شنیده، دیده و حتی تجربه کرده اید که زن باردار به مواد غدایی خاصی علاقه شدید نشان داده و یا از بوی خاصی و حتی از وجود شوهر خود حالشان بد می شود.

علت ویار بارداری

ویار بارداری در ۵۰ تا ۷۰ درصد زنان باردار بروز می کند و بسیار معمول و شایع است. حالت تهوع و استفراغ، بیزاری و تنفر از برخی غذاها، بوها، افراد، علاقه و تمایل شدید به برخی مواد غذایی دیگر علت مشخصی از نظر علمی ندارد ولی به صورت احتمالی و  کلی می توان علت ویار را تغییرات هورمونی به ویژه در سه ماهه اول بارداری دانست که باعث تحریک و تغییر در حس چشایی و بویایی می شود. زمانی که در هورمون ها مثل، لپتین و سروتین عدم هماهنگی ایجاد شود و همچنین بعد از خوردن یک ماده غذایی اندروفین در بدن آزاد شود ویار رخ می دهد.

یکی دیگر از دلایل ویار در بارداری، تغییر در نیازهای تغذیه است بدین معنی که در بارداری به دلیل تغذیه جنین از جفت و مادر، بدن دچار کمبود کلسیم، سدیم، آهن و ایجاد کم خونی می شود و در نتیجه برای تامین این مواد این نیاز ممکن است به صورت ویار یا هوس بارداری بروز کند.

احساسات و آرامشی که بعد از خوردن یک ماده غذایی در بدن ایجاد می شود نیز می تواند علت دیگری از بروز ویار در بارداری باشد.

بیماری معده و داشتن باکتری هلیکوباکتر، حساسیت معده را بالا برده و ویار بارداری را تشدید می کند.

استرس، اضطراب و نگرانی نیز می تواند حالت تهوع و استفراغ را ایجاد کرده و یکی دیگر از دلایل ویار در بارداری باشد.

ویار حاملگی تا چند ماهگی ادامه دارد

ویار و هوس حاملگی در ماههای اول بارداری شروع شده و میانه بارداری یعنی در سه ماهه دوم بارداری اوج گرفته و در سه ماهه سوم به کمترین میزان خود می رسد و بعد از زایمان نیز به ندرت اثری از ویار دیده می شود.   

ویار بارداری

 اوج ویار بارداری    

   تقریبا ۷۰ درصد زنان باردار تهوع صبحگاهی را تجربه می کنند. ویار بارداری در هفته های اول بارداری آغاز می شود در هفته ۱۱ تا ۱۳ به اوج رسیده و تا هفته ۱۶ ادامه می یابد. برخی از زنان باردار ویار را حتی تا بعد از حاملگی نیز با خود دارند.   

اوج ویار در بارداری                                                                                                                      

انواع ویار

ویار یا هوس حاملگی با توجه به دلایلی چون تغییرات هورمونی، کمبود ویتامین و مواد مغذی در بدن می تواند انواع مختلفی داشته باشد. که در ذیل به آنها اشاره می کنیم:

تمایل به خوردن برخی مواد غذایی خاص که حتی می تواند مضر باشد و یا هیچ ارزش غذایی نداشته باشد مثل: هوس خوردن بیش از حد شکلات و شیرینی جات که خطر دیابت بارداری را به دنبال دارد یا تمایل به خوردن خاک و یخ یکی از انواع ویار بارداری است. در این نوع ویار حتما باید به پزشک مراجعه کرد تا اگر بدن دچار کمبود ویتامین، پروتئین و دیگر مواد مغذی باشد با پیروی از رژیم غذایی مناسب سلامت مادر و جنین تضمین شود.

نوع دیگری از ویار، بیزاری به همراه تهوع و استفراغ از طعم ها، بوها و غذاهای خاص است در این شرایط به دلیل اینکه مادر با بی اشتهایی و نهوع روبرو است باید به پزشک مراجعه کند تا با دریافت سرم نیاز بدنش تامین گردد.

ویار ترشیجات و لواشک که باعث بالا رفتن فشار خون شده و برای سلامت مادر و جنین خطرساز است.

ویار و هوس کردن بستنی در دوران بارداری یکی از انواع ویارهاست.

ویار به خوردن شکلات و شیرینی ها

ویار به پنیر که می تواند از کمبود سدیم ناشی شود.

هوس نان، سیب زمینی و ماکارونی که از دسته کربوهیدرات های نشاسته ایی هستند.

ویار به خوردن غذاهای فست فودی

ویار به خوردن غذاهای تند

هوس خوردن کره بادام زمینی

بیماری پیکا نیز می تواند ویار به خوردن مواد غیر خوراکی مثل کبریت سوخته، یخ و خاک را باعث شود.     

انواع ویار در بارداری                                                                                                          

ویار حاملگی و جنسیت جنین

اگر پای صحبت قدیمی ها نشسته باشید بارها شنیده اید که در مورد جنسیت جنین خودشان یا دیگران صحبت کرده اند و بدون اینکه سونوگرافی در کار باشد اغلب جنسیت را به درستی تشخیص داده اند و نحوه تشخیص جنسیت را در اندازه و فرم شکم، ضربان قلب و تغییرات خلقی مادر می دانستند. در کل ویار نمی تواند دلیلی بر تشخیص جنسیت جنین باشد ولی با تغییر طبع و مزاج ۳ تا ۶ ماه قبل از اقدام به بارداری می توان جنسیت جنین را تشخیص داد.

آنچه که معمول است و با تجربه به دست آمده و علت و دلیل مشخصی ندارد تمایل به خوراکی ها و غذاهایی می تواند پسر یا دختر  بودن جنین را اعلام کند که در ادامه ویار دختر و پسر را به تفکیک نام می بریم.

ویار بارداری پسر

باوری که وجود دارد حاکی از آن است که ویار بارداری پسر با میل و هوس به غذاهای ذیل است که عبارتند از:

تمایل به غذاهای شور چون چیپس، چوب شور و  انواع غذاهای فست فودی.

ویار ترشیجات چون لواشک، آلوچه، گوجه سبز.

هوس خوردن پنیر

هوس خوردن غذاهای تند

تمایل به مرکبات مثل پرتقال و لیموترش

هوس خوردن غذاهای گوشتی

علائم دیگری برای پسر بودن جنین عنوان شده غیر از ویار به انواع غذاها مثل: میزان ضربان قلب، تغییرات پوستی، سایز سینه ها.

ویار بارداری دختر

ویار حاملگی دختر با در نظر داشتن تجربیات می تواند تمایل و هوس خوردن غذاهای ذیل باشد که عبارتند از:

علاقه زیاد به خوردن شیرینی جات که در سه ماهه اول بارداری بسیار مشهود است.

هوس خوردن میوه های شیرین

تمایل به خوردن بستنی

ویار ماهی و جنسیت جنین

 کمبود ویتامین امگا۳ در بارداری ویار به ماهی را در پی دارد هوس خوردن غذاهای خاص از نظر علمی جنسیت جنین را تعیین نمی کند ولی آنچه در باور عموم است و با توجه به تجربیات هوس خوردن غذاهای سرد مثل ماهی نشان از جنین دختر است.                      

 ویار انار نشانه چیست 

میوه های ترش مثل انار طبق باورها و تجربیات غالب افراد نشان از پسر بودن جنین است.  

ویار بارداری و جنسیت جنین

ویار صبحگاهی چیست

تهوع صبحگاهی که با نام بیماری و ویار صبحگاهی شناخته می شود در سه ماهه اول بارداری و تقریبا از هفته ششم شروع شده و حدودا تا هفته ۱۴ ادامه یافته گاهی کمتر و گاهی بیشتر می شود. به طور تقریبی سه چهارم زنان باردار ویار صبحگاهی را تجربه می کنند و در زنان می تواند متفاوت باشد.

از دلایلی که می تواند تهوع صبحگاهی ایجاد کند تغییرات هورمونی و فیزیکی، تغییر در حس بویایی و دستگاه گوارش و استرس است.

ویار شدید در بارداری نشانه چیست            

ویار صبحگاهی معمولا حالت تهوع و استفراغی است که به مرور زمان یعنی در ماههای سوم و چهارم کمتر می شود. ویار و تهوع شدید در بارداری می تواند افسردگی را به همراه داشته باشد. HG  حالت تهوع صبحگاهی است که مداوم است و بدن با کمبود آب شدید مواجه می شود. این حالت شش هفته اول بارداری آغاز شده و حتی تا ماه ها بعد ادامه می یابد این حالت باعث بی اشتهایی، خستگی، کاهش وزن و سرگیجه زنان باردار می شود.

چند قلوزایی، اولین تجربه بارداری، اضافه وزن می توانند ابتلا به بیماری HG را در دوران بارداری افزایش دهد و در نتیجه افسردگی را تشدید کند.

جلوگیری از ویار قبل از بارداری

برای داشتن بارداری سالم و جنینی سالم باید قبل از بارداری تغییراتی در رژیم غذایی و عادات همیشگی زندگی داشته باشید تا از دوران بارداری لذت ببرید و از بروز یکی از مواردی که در دوران بارداری شایع و معمول است یعنی ویار بارداری جلوگیری کرده و یا آن را کاهش دهید.

از جمله کارهایی که قبل از بارداری برا ی جلوگیری از ویار البته تحت نظارت پزشک می شود انجام داد اصلاح مزاج و طبع است.

طبق نظرات در طب سنتی زمان مناسب برای تشکیل نطفه، فصل بهار و ابتدای تابستان است چون از سقط جنین جلوگیری کرده و از نظر مزاجی بدن در حد تعادل قرار دارد.

متخصصان طب سنتی بر این باورند که مصرف مایعات فراوان در طول روز، استفاده از خرما در ناشتا می تواند ویار بارداری را کاهش دهد.

برای پیشگیری از ویار بارداری استفاده از کلسیم که در محصولات غذایی چون لبنیات، غلات و سبزیجات وجود دارد توصیه می شود. همچنین استفاده از اسید فولیک، آهن و پروتئین که هم در موادغذایی یافت می شوند و هم به صورت مکمل های غذایی در دسترس هستند با تجویز پزشک توصیه می شود.

برای ویار حاملگی چی بخوریم                                                            

برای ویار و تهوع صبحگاهی در بارداری خوردن برخی موادغذایی و اجتناب از تغذیه برخی مواد غذایی دیگر توصیه می شود که در ذیل به آنها اشاره می کنیم:

مصرف غذاهای سرد

استفاده از سبزیجات و میوه های تازه

خوردن چوب شور قبل از صبحانه

خوردن بستنی

 مصرف چای زنجبیل

 قرار دادن پوره مرکبات مثل گلابی، سیب و موز در وعده صبحانه

مصرف کربوهیدرات ها

مصرف مواد مغذی و ویتامین هایی چون ویتامین ب۶ که در تخم مرغ، حبوبات، غلات و گوشت وجود دارد.

پرهیز از خوردن غذاهای تحریک کننده اسید معده و غذاهای ادویه دار و کافئین دار

پرهیز از مصرف مایعات به همراه غذا

سعی کنید به هیچ عنوان گرسنه نمانید چرا که معده خالی خود باعث ایجاد حالت تهوع است.

اجتناب از مصرف شیر غیر پاستوریزه

عدم استفاده از سوسیس و کالباس

 باید در نظر داشت که مصرف غذاهایی با طبع خیلی سرد و خیلی گرم توصیه نمی شود چرا که خونریزی در بارداری را به همراه دارد.

درمان قطعی ویار حاملگی   

برای درمان ویار بارداری ابتدا باید بدانید ویارتان چیست و کمبودهای موجود در بدنتان را بشناسید تا درمان آسانتر گردد. حتما خوراکی های  مغذی و با ارزش غذایی بالا را میل کنید و سعی کنید از زیاده روی در مصرف انواع مواد غذایی اجتناب کنید.

طبق مطالعات انجام شده استرس می تواند میل به خوردن شیرینی جات را افزایش دهد که خطر دیابت بارداری را به دنبال دارد.

سعی کنید وعده های غذایی روزانه خود را افزایش داده و میزان استفاده را در هر وعده کمتر کنید تا ضعف ناگهانی بر اثر گرسنگی شدید به شما دست ندهد که مجبور باشید هر آنچه موجود است ولو کم ارزش مصرف کنید.

غذاهای سالم را در برنامه غذایی روزانه خود قرار داده که بیماری چون دیابت به سراغتان نیاید و دچار اضافه وزن نشوید. غلات چون جو دوسر،جوانه گندم، نان های سبوس دار، میوه های تازه و حبوباتی چون لوبیا را در وعده های غذایی خود قرار دهید. در واقع غذاهایی که سرشار از ویتامین ب به خصوص ب۱، ب۶ و ب۱۲ هستند برای درمان ویار بسیار کمک کننده می باشند.

اگر به طور ناگهانی هوس مواد غیر خوراکی کردید خود را مشغول کنید با وقت گذراندن با دوستانتان، پیاده روی کردن و انجام فعالیت هایی که دوست دارید چرا که مصرف مواد غیر خوراکی باعث مسمومیت وآسیب به معده می شود.  با استفاده از داروهای گیاهی چون دمنوش زنجبیل، دمنوش توت فرنگی، دمنوش نعنا، به و سیب می توانید ویار بارداری را کنترل کنید.

در طول دوران بارداری حتما فعالیت بدنی داشته باشید، پیاده روی منظم داشته باشید.

خواب کافی داشته و از بی خوابی و خوابیدن زیاد پرهیز کنید.

مواد زاید در بدن را دفع کنید و معده خود را تقویت کنید با خوردن خوراکی های مقوی مثل مویز، سیب و گلابی، استفاده از نعناع و زنجبیل در غذا، خودداری از خوردن غذاهای چرب که باعث ضعف بدن می شود.

در صورت ویار بارداری چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

ویار در بارداری امری معمول است و جایی برای نگرانی نیست تنها در صورتی که به خوردن مواد غیر خوراکی تمایل پیدا کردید  و نتوانستید هوس خوردن را کنار بگذارید چون خطر مسمومیت وجود دارد حتما به پزشک مراجعه نمایید.

اعتیاد به مصرف الکل و مواد مخدر برای جنین خطرساز است و باید برای ترک این عادت به پزشک مراجعه نمایید.

نتیجه گیری

ویار در بارداری یکی از جمله علائم بارداری است که بسیار معمول است و اغلب با حالت تهوع صبحگاهی و تمایل و بیزاری ناگهانی نسبت به مواد خوراکی و غیر خوراکی خاصی همراه است. شدت و ضعف ویار بارداری می تواند از خانمی به خانمی دیگر متفاوت باشد. در صورت تشدید ویار صبحگاهی حتما به پزشک مراجعه کنید تا دوران بارداری سالم و خوشی را پشت سر بگذارید.

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. علی گفت:

    سلام . همسر من ویار بادراری کرده خیلی سمت شکلات و بستنی خوردن می رود می ترسم زیادش برای بچه ضرر داشته باشه چطور ویارش را می شه کم کرد. سپاسگزارم از راهنماییتون.

    1. مرضیه خزائی گفت:

      سلام به شما کاربر گرامی پرشین لیدی. تشکر از شما که ویار در بارداری را مطالعه کرده و با همراه بودید. ویار و هوس بارداری امری بسیار یطبیعی است ولی می توانیدخوراکی ها و مواد غذایی جایگزین برای همسرتان تهیه کنید. به جای شکلات، خرما جایگزین خوبی است چرا که هم شیرینی و هم مواد معدنی در خود جای داده است. به جای بستنی نیز، ماست می تواند گزینه خوبی باشد چرا که قند کمتر و کلسیم بیشتری دارد. برای کم کردن ویار همسرتان بهتر است که بیشتر وقت همسرتان در میان جمع دوستان و خانواده حضور داشته باشند و از انجام ورزشهایی چون پیاده روی، یوگا و فعالیت های گروهی غافل نشوند.

  2. ن.پناه گفت:

    شپاس که این اطلاعاتو قرار دادین اون قسمت که در مورد ویار و جنسیت نوشتید روحیه خوب و بد هم ربطی داره به جنسیت؟ بارداری روی دختر و پسر انرزیش فرق میکنه ؟
    کدوم ویارش کمتره قصد دارم برم دکتر و جنسیت رو با رژیمی که میده تعیین کنم

    1. مرضیه خزائی گفت:

      سلام به شما کاربر پرشین لیدی. خوشحالیم که صفحه ویار در بارداری را مطالعه کرده و راضی بودید. برخی معتقدند خستگی در دوران بارداری نشان از فرزند پسر است که انرژی زیادی از مادر می گیرد. با توجه به تحقیقات صورت گرفته وزن نوزاد پسر هنگام تولد ۱۰۰ گرم از وزن دختر بیشتر است چرا که پسر کالری بیشتری از بدن مادر دریافت می کند ولی از نظر علمی بین افسردگی و حال خوب یا بد در بارداری و جنسیت جنین هیچ ارتباطی وجود ندارد. به طور مطلق نمی توان خستگی را به جنین پسر مربوط دانست چرا که همه چیز به شرایط و توانایی بدنی مادر نیز بستگی دارد. تحقیقات علمی باور اینکه هوس و ویار غذایی در بارداری می تواند تعیین کننده جنسیت جنین باشد تائید نکرده است ممکن است خستگی، تغییرات هورمونی و استرس شما را به سمت غذاهای شور یا شیرین بکشاند و دلیلی بر دختر و یا پسر بودن جنین نیست.

  3. اعظم شادمانی گفت:

    من دائم ویار چیزای ترش میکنم بعد که همسرم برام تهیه میکنه یهو دیگه نمیخوام بخورم؟ چرا چنین اتفاقی می افته؟ ایا خود میل به نخوردن هم یه ویار حساب میشه؟
    کلا چطور میشه فهمید اینکه الان هوس کردم ویار هست یا نه

    1. مرضیه خزائی گفت:

      سلام به شما کاربر گرامی پرشین لیدی. ویار که شامل هوس به ماده غذایی خاص و یا انزجار از ماده غذایی خاص است اصولا در سه ماهه اول بارداری به دلیل تغییرات هورمونی با حالت تهوع و استفراغ صبحگاهی همراه است. زمانی که قبل از بارداری نسبت به یک ماده غذایی تمایل خاصی نداشته اید و یا برعکس مثلا قبل از بارداری عاشق خوردن کباب بوده اید در دوران بارداری حتی تحمل استشمام بوی کباب را نداشته باشید یا قبل از بارداری میلی به خوردن ترشیجات نداشته و در دوران بارداری هوس ترشیجات کنید این نشان ویار در بارداری است. هوس کردن به چیزی و در همان لحظه میل به نخوردن نیز ویار در بارداری به حساب می آید.