8

طرز خوابیدن در دوران مختلف حاملگی

سایت پرشین لیدی

خوابیدن در بارداری

در این مقاله از سایت پرشین لیدی مجله تخصصی بانوان ایران، طرز خوابیدن در دوران بارداری و خطراتی که خوابیدن روی شکم و روی کمر، مادر و جنین را تهدید می کند مورد بررسی قرار گرفته است.

دوران بارداری دوران بسیار حساسی است به دلیل آزاد شدن هورمون پروژسترون بالطبع تغییراتی در خلق و خو و عادت های معمول و همچنین تغییرات فیزیکی در بدن به وجود می آید. همین تغییرات و علایم موجود در حاملگی چون، حالت تهوع و استفراغ، سوزش معده، کمردرد، اضافه وزن، گرفتگی پا، تکرر ادرار و تنگی نفس در بارداری، خوایبدن در بارداری را  مهم می کند. طرز خوابیدن در بارداری ممکن است دغدغه‌ی خیلی از بانوان باردار باشد در ادامه به بهترین نحوه خوابیدن در این دروان از اوایل بارداری تا پایان آن می پردازیم.

طرز خوابیدن در دوران بارداری در سه ماه اول

خوابیدن در بارداری یکی از مشکلاتی است که در طول بارداری ممکن است بسیار اذیت کننده باشد. در سه ماهه اول بارداری می توان به صورت معمول و طبیعی خوابید به این دلیل که هنوز شکم بزرگ نشده است و راحت می شود خوابید.

در سه ماهه اول بارداری هر چند می شود به پشت یا روی شکم خوابید اما بهتر است که از همین ماه های اول تمرین درست خوابیدن را آغاز کنید چرا که در ماه های بالاتر درست خوابیدن در نحوه خون رسانی به رحم، جفت و جنین تاثیر گذار است از اینرو توصیه می شود در اوایل بارداری از بالش های بارداری استفاده شود و به پهلو خصوصا به پهلوی چپ بخوابید. استفاده از بالش های بارداری علاوه بر کمک رسانی مادر باردار به خوابیدن صحیح، می تواند از پادرد در بارداری نیز جلوگیری کند.

پوزیشن طرز خوابیدن زن باردار در سه ماهه سوم

پوزیشن طرز خوابیدن زن باردار در سه ماهه سوم

طرز خوابیدن زن باردار در سه ماهه دوم                                           

در سه ماهه دوم بارداری به دلیل افزایش وزن، ورم پا، سردردهای میگرنی، یبوست و سوزش سردل مشکلات خواب بیشتر می شود بنابراین مهم است که خواب در این دوران کیفیت بالایی داشته باشد چرا که بی خوابی و خواب ناکافی می تواند باعث ایجاد آپنه خواب، استرس، دیابت و افسردگی در بارداری شود. بهترین حالت خواب در این سه ماهه خوابیدن به پهلوی چپ است از هفته ۱۶ بارداری دیگر نباید به پشت خوابید چرا که رحم سنگین تر می شود، انتقال اکسیژن و مواد غذایی به جنین با اختلال مواجه می شود خونرسانی به قلب نیز با مشکل مواجه شده و دچار سرگیجه می شوید.

خوابیدن خطرات هفته ۲۸ بارداری

هفته ۲۸ بارداری آغاز ورود به سه ماهه سوم بارداری است و رشد جنین بیشتر و بزرگتر شده است. در این دوران با بزرگ شدن رحم و اماده شدن رحم برای زایمان، تنگی نفس، درد و بیخوابی نیز بیشتر می شود.

طرز خوابیدن زن باردار در سه ماهه سوم                                                 

 خوابیدن در ماههای آخر بارداری بسیار سخت تر است به علت افزایش وزن و فشاری که جنین به رحم وارد می کند و همچنین در این سه ماهه سندرم پای بیقرار و بروز کمردرد، گرفتگی عضلات، تنگی نفس، حرکت جنین، سوزش معده، بی خوابی و اختلال در خواب را باعث می شود. از اینرو استفاده از بالش در سه ماهه سوم توصیه می شود بدین نحو که پاها را به سمت شکم جمع کنید بین دو زانوی خود بالش قرار دهید به پهلوی چپ بخوابید تا خونرسانی به رحم و اکسیژن رسانی به جنین راحت تر صورت گیرد همچنین عملکرد کلیه ها را بهبود ببخشد و تورم و بواسیر را کاهش دهد.

در سه ماهه سوم بارداری علاوه بر اصول درست خوابیدن، مصرف مکمل های ویتامینی، گنجاندن غذاهای سبک در وعده های غذایی، می توان با استفاده از یوگا و مدیتیشن در بارداری و انجام حرکات کششی قبل از خواب علاوه بر درمان افسردگی بارداری کیفیت خواب را نیز بهبود بخشید.

خوابیدن روی شکم در بارداری                                  

در اوایل بارداری به دلیل اینکه هنوز شکم بزرگ نشده است می توان به روی شکم یا به پشت خوابید ولی نه به مدت طولانی. از سه ماهه اول بارداری که گذشت اهمیت این موضوع بیشتر می شود چرا که جنین به سرعت در حال رشد است و با خوابیدن بر روی شکم جریان خون و اکسیژن رسانی تحت تاثیر قرار گرفته و برای جنین خطرناک است. از جمله مهم ترین خطراتی که پوزیشن خوابیدن روی شکم به خصوص در سه ماهه دوم و سوم جنین و مادر را تهدید می کند عبارتند از:

  • دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی به وجود آمده باعث می شود مفاصل شل شود و این حالت خوابیدن، کمردرد شدید و گردن درد ایجاد می کند.
  • در بارداری سینه ها بسیار حساس و دردناک می شوند خوابیدن روی شکم فشار و درد در این ناحیه را زیاد می کند.
  • خوابیدن روی شکم در حالتی که شکم بزرگ شده غیر ممکن می نماید ولی اگر توانستید به این نحو بخوابید باید بدانید که خون و اکسیژن به جنین نخواهد رسید و جنین وزن مناسبی نخواهد گرفت اما اگر ناخود آگاه به مدت کوتاهی بر روی شکم خوابیدید به پهلوی چپ برگردید.
  • خوابیدن بر روی شکم در سه ماهه دوم بارداری سوزش سر دل را تشدید می کند

خوابیدن روی شکم در بارداری

خوابیدن زن باردار روی کمر

در سه ماهه اول بارداری به دلیل اینکه هنوز جنین وزن زیادی نگرفته خوابیدن به پشت مشکل خاصی ندارد ولی از سه ماهه دوم به  بعد جنین سنگین شده و این نحو خوابیدن مجاز نیست. مادرانی که درد معده و سوزش معده دارند می توانند با با استفاده از چند بالش به صورت نیمه نشسته بخوابند. خوابیدن به پشت مشکلاتی به همراه دارد از جمله:

  • خوابیدن روی کمر تنفس را مشکل می کند.
  • سیاهرگی از قسمت پایین بدن خون را به قلب بازگشت می دهد در صورت خوابیدن به پشت وزن رحم به این رگ فشار وارد کرده و خونرسانی را مختل می کند.
  • در صورت خوابیدن به پشت خونرسانی که مختل شود سرگیجه به سراغتان می آید.
  • اگر در مدت طولانی به پشت بخوابید مواد مغذی و اکسیژن به جفت نمی رسد و رشد جنین با اختلال روبرو می شود.
  • به پشت خوابیدن به ستون فقرات فشار وارد می کند.
  • مشکلات تنفسی، سوزش معده و بواسیر نیز از دیگر عوارض خوابیدن به پشت است.
  • خوابیدن به پشت فشار خون را افزایش داده و خروپف ایجاد می کند.

خوابیدن به پشت در بارداری

خوابیدن زن باردار به سمت چپ

بهترین حالت خوابیدن در بارداری حالت SOS یعنی خوابیدن به پهلو است. خوابیدن به پهلوی راست به کبد فشار وارد می کند خوابیدن به پهلوی چپ برای مادر و جنین بهترین پوزیشن است. دراین حالت گردش خون، خونرسانی به جنین و رسیدن مواد مغذی و اکسیژن به مقدار کافی و به خوبی صورت می گیرد.

خوابیدن به پهلو فشار را از روی اندام های داخلی بدن و ار روی کبد برمی دارد. برای خوابیدن به پهلو از بالش های زیادی در اطراف خود استفاده کنید تا به پشت چرخشی نداشته باشید. زیر کمر زیر شکم بالش قرار دهید و همچنین بین زانوها بالش قرار داده تا درد در لگن و ستون فقرا ت کاهش یابد.

آموزش بهترین طرز خوابیدن در ماه آخر بارداری

خوابیدن در ماه آخر بارداری به دلیل وزن گیری جنین ممکن است باعث کمبود خواب شود از اینرو برای اینکه در حالت درستی در خواب قرار بگیرید نکاتی را باید رعایت کنید.

یکی از روش هایی که می تواند کمک کننده باشد استفاده از بالش های بارداری و کوسن است.

به پهلوی چپ بخوابید و پاهایتان را خم کرده بین زانوهایتان یک بالش قرار دهید.

از لباس نخی و گشاد استفاده کنید.

از غذاهای سنگین و تند قبل از خواب پرهیز کنید.

تمرینات ورزشی  آرامبخش مثل یوگا و مدیتیشن انجام دهید تا اکسیژن کافی دریافت کنید.

بهتر است گوشی خود را موقع خواب خاموش کنید و یا از اتاق خوابتان دور نگهدارید.

از مصرف قند و کافئین قبل از خواب خودداری کنید چرا که باعث بی خوابی می شود.

نتیجه گیری

یکی از سولات و مشکلات رایج زنان در بارداری نحوه خوابیدن است که به دلیل بزرگ شدن شکم به پشت و روی شکم خوابیدن برایشان مشکل ساز می شود و خواب راحت را از آنها می گیرد.

توصیه ایی که می شود این است که از همان ماه های اول بارداری بهترین حالت خوابیدن یعنی به پهلو خوابیدن را تمرین کنید هر چند در سه ماهه اول می توانید طاق باز بخوابید ولی برای داشتن آرامش و راحتی خود در ماههای بعدی سعی کنید به پهلوی چپ بخوابید و از بالش های بارداری استفاده کنید. می توانید یک بالش زیر شکم و یک بالش بین زانوهای خود قرار دهید تا خونرسانی به قلب به خوبی صورت گیرد.

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. بنفشه گفت:

    سلام من سه ماهه سومبارداریمه خواب خوبی ندارم و وقتی هم بخابم خوابام خیلی اشفته ست کابوس میبینم خیلی دوس دارم بخابم لی بخاطر خابایی که میبینم اذیتم لطفا راه یی بهم بگین تا تموم شه این ماههای اخر

    1. مرضیه خزائی گفت:

      سلام کاربر عزیز پرشین لیدی. در ماه های آخر بارداری بی خوابی، کم خوابی و دیدن کابوس و خواب های آشفته امری طبیعی است و علت آن به علاوه افزایش وزن که خوابیدن را با مشکل مواجه می کند، استرس و اضطراب برای سلامت جنین و ترس از مسئولیت پذیری است. برای داشتن خوابی راحت سعی کنید شب ها غذای سبکی میل نمائید، قبل از خواب دوش ولرم بگیرید، از نوشیدن مایعات محرکی چون چای خودداری کنید، در مورد احساساتتان با هسر و خانواده خود صحبت کنید تا نگرانی ها و دلهره هایتان برطرف شود.

  2. ثریا گفت:

    از هفته چندم دیگه نباید به پشت خوابید من تازه هفته اول بارداری هستم بارداری اولم هست روش صحیح خوابیدن که باید به پهلوی چپ باشه خیلی سختش میکنم چرا فقط گفتید پهلوی چپ آیا به پهلوی راستم نمیشه خوابید؟

    1. مرضیه خزائی گفت:

      سلام به شما کاربر عزیز پرشین لیدی. اوایل و هفته های اول بارداری خوابیدن به پشت مجاز است ولی در سه ماهه دوم به دلیل اینکه رحم سنگین تر می شود خوابیدن به پشت منع می شود چرا که خونرسانی به جنین را با مشکل مواجه می کند. طرز صحیح خوابیدن در بارداری،خوابیدن به پهلوی چپ است از اینرو توصیه شده چرا که خونرسانی به جنین و وضعیت قرار گیری جنین را در حالتی ایده آل قرار می دهد.خوابیدن به پهلوی راست گفته شده است که به بزرگ سیاهرگ و کبد فشار وارد می آورد. بهترین پوزیشن خوابیدن در بارداری به پهلوی چپ خوابیدن است از همین زمان که اوایل بارداری هستید سعی کنید به این طرز خوابیدن عادت کنید.

  3. لیندا رازی گفت:

    سلام من الان تو ماه سوم بارداری هستم تو این دو ماهه روی کمر می خوابیدم گهگاهی حالا مشکلی ایجاد نمیشه واسه جنین؟

    1. مرضیه خزائی گفت:

      سلام خانم رازی، کاربر گرامی پرشین لیدی.
      از اینکه صفحه طرز خوابیدن در بارداری رو مطالعه کردید سپاسگزاریم. نگران نباشید از الان سعی کنید حالت خوابیدنتون رو تغییر دهید و به پهلو بخوابید تا بارداری سالم و بدون دغدغه ایی رو پشت سر بگذارید. بهترین حالت خوابیدن در دوران بارداری خوابیدن به پهلوی چب است. خوابیدن روی کمر به این دلیل که رحم در حال رشد است به ستون فقرات و شریان های اصلی که وظیفه انتقال خون به بدن و جنین را دارند فشار وارد می کند. هم چنین خوابیدن به پشت باعث افت فشار خون و سرگیجه می شود.

  4. لاله پورعسکر گفت:

    یه سوال دارم که اینجا جوابش رو ندیدم. نوع خوابیدن در بارداری ربطی به پوزیشن جنین در رحم داره؟ مثلا اگر جنین بصورت افقی قرار گرفته باشه، باز هم پهلوی چپ بهترینه حتی اگه قسمت سر جنین سمت چپ باشه؟؟ ممنون میشم جواب بدید

    1. مرضیه خزائی گفت:

      سلام به شما کاربر عزیز پرشین لیدی. درست خوابیدن در دوران حاملگی اهمیت بسیاری دارد. جنین به دلایل مختلفی می تواند انواع پوزیشن ها را در رحم داشته باشد برای راحتی جنین و مادر بهترین طرز خوابیدن، خوابیدن به پهلوی چپ توصیه می شود. تنها ۲ درصد از نوزادان در هفته های ۳۷ تا ۴۰ بارداری در وضعیت عرضی یا افقی قرار می گیرند. در اوایل بارداری پوزیشن عرضی جنین در رحم به دلیل فضای آزاد معمول است. در اواخر بارداری بسیار مهم است که جنین در چه وضعیتی قرار گرفته باشد موقعیت عرضی دلایلی چون، ناهنجاری رحم، داشتن کیست یا فیبروئید که جلوی دهانه رحم شما را می گیرد، غیر طبیعی بودن ساختار لگن، پلی هیدرامنیوس (زیاد بودن مایع آمنیوتیک) یا الیگوهیدرآمنیوس (کمبودن میزان مایعات آمنیوتیک)، موقعیت جفت، بارداری دوقلو یا چندقلو دارد که پزشک و ماما می تواند با انجام تحریکات و تمریناتی سعی بر تغییر پوزیشن جنین کند.