0

۷ نکته مهم خوشخط شدن + یک دوره آموزشی رایگان خوشنویسی🎁

دوره رایگان خوشنویسی با خودکار پرویز تنها

۷ نکته مهم خوشخط شدن و ۱ راهکار مطمئن و رایگان برای خوشنویسی با خودکار

خوشنویسی با خودکار امروزه یکی از دغدغه های اصلی مدیران کسب و کار ، پزشکان و مسئولین دولتی ما شده ، از این رو امروز تصمیم گرفتیم درباره خوشنویسی با خودکار مصاحبه ای را با جناب استاد پرویز تنها ترتیب دهیم تا بیشتر با ایشان و مجموعه خوشخط شو آشنا شویم.امروزه با پیشرفت فن‌آوری اطلاعات و استفاده از ابزارهای الکترونیکی متنوع، بسیاری از هنرهای دستی تحت تاثیر منفی قرار گرفته اند.

دیگر نیازی به انجام بسیاری از کارهای روزمره به شکل سنتی و قدیمی نیست. به طور مثال با ظهور رایانه های شخصی، نقش دستخط خودکاری برای نگارش نوشته های روزمره مان، بسیار کمرنگ تر شده است. با وجود پیام رسان های مختلف، دیگر نیازی نیست برای اعلام پیغام مان به فرد دیگر، آنرا بصورت نامه فیزیکی درآورد و آنهم با تاخیر زیاد به مخاطب هدف، رساند. خب مثال های زیادی از این قبیل هست که همه ما با آنها آشنایی داریم.

اما آیا در همه موارد، ورود تکنولوژی و مدرنیته به زندگی مان باعث بی نیازی کامل ما از روش های سنتی و دستی شده هست؟ خب قطعاً پاسخ این سوال منفی هست. به طور مثال درباره نوشته های شخصی، آیا استفاده از زیبا نویسی نوشته هایمان بصورت دستی و توسط خودکار یا سایر ابزارهای مرسوم، بطور کامل منسوخ شده است؟ قطعاً این طور نیست و بر هیچ کس پوشیده نیست که نوشتن با خودکار هنوز بخش جدایی ناپذیر زندگی ماست و استفاده از خوشنویسی بعنوان یکی هنر فاخر ایرانی برای این منظور، هنوز هم جایگاه ویژه ای در اذهان عموم مردم و هنر دوستان دارد.

مصاحبه امروز ما با یکی از هنرمندان عرصه خوشنویسی با خودکار به همین منظور ترتیب داده شده است تا بتوانیم نکات ارزشمندی از تاثیر آموزش خوشنویسی در نگارش زیبای متون و کاربرد های غیر قابل حذف این هنر از امور روزمره زندگی مان، خدمت شما همراهان عزیز ارائه دهیم. پیشنهاد می کنیم اگر شما هم جزو افرادی هستید که با توجه به شرایط شغلی، تحصیلی، آموزشی و … نیاز روزمره به استفاده از این هنر اصیل دارید، برای شنیدن چندین روش کسب مهارت خوش خطی، ما را تا پایان این مصاحبه همراهی بفرمایید.

وبسایت خوشخطشو

آموزش خوشنویسی با خودکار

لطفا خودتان را برای مخاطبان ما به طور کامل معرفی بفرمایید؟

با سلام خدمت شما و مخاطبان خوب سایت پرشین لیدی بنده پرویز تنها هستم. حدود ۴۰ سال دارم و سالهاست که در حوزه خوشنویسی فعالیت می کنم.

اصلا خوش خط بودن یعنی چی؟

بله سوال بسیار بجایی بود. چون معمولا برای بسیاری از افراد این سوال پیش میاد که آیا خوش خطی رابطه ای با هنر خوشنویسی داره؟ یعنی اینکه اگر کسی بخاد خط تحریری زیبایی برای نگارش متن های روزمره داشته باشه، حتما باید خوشنویس بشه؟ و در دوره آموزشی خوشنویسی با قلم شرکت کنه؟

اجازه بدید قبل از توضیح دادن این مسئله این رو بگم که منظور من از خط تحریری یا دستخط خودکاری، همون نگارش ساده ای هست که همه ما آدم ها برای نوشتن روی کاغذ بصورت عادی و روزمره ازش استفاده می کنیم. پس با این توضیح فکر می کنم همه ما متوجه شدیم که نباید رابطه زیاد نزدیکی بین داشتن خط زیبا و هنر خوشنویسی با قلم وجود داشته باشه.

چرا که قطعا همه ما افراد زیادی رو در اطرافمون می شناسیم که در هیچ گونه دوره یا کلاس خوشنویسی شرکت نکرده اند اما خط جذاب و زیبایی دارند. اصولا از دید عموم افراد، فقط وقتی دستخط یک نفر از زیبایی، نظم و هارمونی لازم برخوردار باشه، اون شخص رو خوش خط خطاب می کنند. در حالیکه خط اون فرد ممکنه در عین زیبایی بالا، به هیچ عنوان از اصول و قوانین خوشنویسی هم تبعیت نکنه.

خب اجازه بدید یه سوالی برام پیش اومد. یعنی میشه اینطور نتیجه گرفت که اگر کسی خوشنویسی رو بصورت حرفه ای و با قلم یاد نگرفته باشه هم میتونه خط زیبایی رو با خودکار بنویسه؟ اگر جواب تون مثبته چرا خود من یا خیلی از آدم ها اینطور نشدیم؟

در پاسخ به این سوال تون باید بگم که بله لزوماً به این شکل نیست که یک فرد حتماً آموزش اصولی و خوشنویسی با قلم رو دیده باشه تا بتونه خوش خط بشه. برخی افراد از همون اول سواد آموزی شون با تمرکز و تمرین بیشتر، صاحب خط زیباتری شده اند. اما اینم بگم که این شرایط و درصد افرادیکه به این روش موفق میشن، واقعا خیلی کمه. اما از سمت دیگه، آموزش دیدن یک فرد می تونه درصد موفقیت، فراگیری اصولی و همچنین سرعت رسیدن به خوش خطی رو برای اون شخص بالاتر ببره.

پس میشه اینطور نتیجه بگیرم که شما یا هر عزیزی که دستخط زیبایی ندارید، دو علت بیشتر نداره والسلام. یا از همون اول یادگیری خط، این مهارت رو جدی نگرفتید تا خط تون بصورت اتوماتیک زیبا بشه و یا اینکه در ادامه برای یادگیری خط زیبا آموزش اختصاصی ندید و تمرین لازم رو نداشتید. چون من به شخصه این مسئله رو در مورد افراد خیلی زیادی اینو تجربه کردم که با تمرین اصولی و جدی، خوش خط شدن براحتی حاصل میشه.

حالا برای خود شما به چه شکل بود

همونطور که در داستان خوش خط شدنم هم که تو سایتم هست توضیح دادم، من با یک تشویق بموقع و بجای معلم کلاس دوم راهنماییم قدم تو مسیر خوشنویس شدن گذاشتم. اون معلم عزیز تونست استعداد نصفه نیمه من رو خوب تشخیص بده و بعد هم با یه تشویق بموقع، من رو به مسیر آموزش اصولی این هنر سوق بده. البته بنده بعدها و پس از حدود ۲۰ سال از شروع و فعالیتم در حوزه خوشنویسی با قلم نی، وارد فیلد خوشنویسی با خودکار و خط تحریری شدم.

دوره رایگان خوشنویسی با خودکار پرویز تنها

دوره رایگان خوشنویسی با خودکار پرویز تنها

افراد، به چه علت دنبال خوش خط شدن هستند ؟

اینطور باید بگم که واقعاً هیچ فردی نیست که ادعا بکنه من از خط زیبا خوشم نمیاد یا برای من کارایی نداره. چرا؟ اولاً انسان زیبا پسند هست. چون خداوند متعال زیباست و ما رو هم که از وجود خودش هستیم، زیبا آفرید تا بدنبال زیبایی ها هم باشیم. ثانیاً همه ما در هر سن، صنف، موقعیت اجتماعی و تحصیلی هم که باشیم، بالاخره به خط زیبا نیاز داریم و چقدر میتونه کمک حالمون باشه.

اجازه بدین چند تا مثال از تجربه های شخصیم بزنم. یکی از نزدیکانم مدیر عامل یه مجموعه بزرگ فولادی هست. ایشون متاسفانه خط خوبی نداشت. یکبار که در یک موقعیتی خط خودش و راننده شخصی اش توسط یک شخص عالی رتبه، کنار هم مقایسه شده بود و باعث لطمه دیدن اعتبارش شده بود، باعث شد با جدیت آموزش رو شروع کنه و خطش رو زیبا بکنه.

یا در یک مورد دیگه، یکی از والدین توسط معلم فزرندش مورد تمسخر قرار گرفته بود که خط بچه اش، خیلی زیبا تر از پدرش بود و این انگیزه ای برای ایشون شده بود. یا عزیزی که کارمند یک مجموعه بزرگ بودند و علیرغم داشتن توانمندی بالا، تنها بعلت داشتن خط بسیار بسیار بدش، از ترفیع به درجه مدیریتی محروم شده بود و گرفتن پست مدیریتی ایشون رو منوط به خوش خط شدنش کرده بودند.

دیگه نمیخام زیاد توضیح بدم، اما همینقدر بگم که شاید هزاران نفر هستند که با همین یک مهارت شخصی، بهترین و ساده ترین شرایط رو در دوران سربازی تجربه می کنند. یا دانش آموز و دانشجویی که با خط خوبش، در مدرسه و دانشگاه می درخشه و زبانزد عام و خاص میشه. کارجویان عزیزی که بواسطه خط زیبا شون، در انتخاب نهایی بین چندین گزینه ای که کارفرما جلو رو داره، بعنوان یک نیروی متخصص و کارآمد استخدام میشن و … .

اگر الان بخام تو ذهنم تداعی کنم واقعا نمونه های زیادی هستند و ممکنه خود شما هم نمونه ای تو ذهن تون باشه. ولی اونچه که بیشتر اتفاق می افته اینه که، ما آدم ها تا یکبار ضربه خوبی از بدخطی مون نخوریم، دنبال خوش خطی نمیریم. حرف من اینه که وقتیکه میشه براحتی و سادگی و برای یکبار تو عمرمون خوش خط بشیم و تمام، چرا اینکار رو نکنیم؟ یادگیری خط مثل زبان آموزی نیست که فرار باشه و بعد یه مدت فراموش بشه. پس دوستانی که الان دارن صحبت های ما رو میخونن، خواهشی که ازشون دارم اینه که، یکبار خوب به این موضوع عمیقاً فکر کنن و تصمیم جدیشون رو بگیرن.

برای خوش خط شدن، چه کار باید کرد و چقدر طول می کشه

البته خب نمیشه یه نسخه واحد برای همه در نظر گرفت، اما من بر اساس تجربه ام جواب این سوالتون رو عرض میکنم. اگر فردی در وهله اول تصمیم جدی داشته باشه و واقعاً بخاد و ثانیاً یک آموزش خوب و اصولی در اختیار داشته باشه و روزانه نیم ساعت و یا بطور هفتگی حدود ۳ ساعت تمرین عملی رو با جدیت انجام بده، قطعا در ۳ ماه الی ۴ ماه (بسته به پشتکار و تلاش خود فرد) می تونه خط خودش رو به میزان خیلی خیلی بالایی اصلاح و زیبا کنه.

حالا توی یه دوره آموزشی خوب، هنرآموز چه چیزهایی یاد میگیره؟

در ابتدا و مهم ترین کار هر دوره آموزشی بیان اصول صحیح اون علم یا مهارت هست. در آموزش دستخط یا خط تحریری هم مهم ترین موضوع این مورد هست که پس از یادگرفتن اصول نظری و قوانین، فرد حالا باید تمرین عملی خوب و اصولی و درستی رو انجام بده و یک راهنمای خوب هم درکنارش داشته باشه تا اشکالاتش رو متذکر بشه و با روش اصولی و درست اونها رو اصلاح کنه.

میشه گفت آموزش صحیح خط تحریری شامل این سه بخش میشه: یادگیری اصول اولیه و پایه ای- یادگیری و تمرین نحوه نگارش حروف و کلمات و در نهایت یادگیری و تمرین اصول و قوانین ترکیب نویسی یعنی اینکه بدونیم کجا و کدوم حروف رو کشیده بنویسیم و خیلی موارد دیگه.

اصول و قوانین اصلی خوش خط شدن از زبان پرویز تنها

خب با توجه به اینکه یادگیری و آموزش دستخط زیبا یک مهارت تمرین محور هست، من در اینجا فقط میتونم به مبانی نظری آموزش هام بپردازم و برخی از اصول اولیه و پایه ای خوش خط شدن رو برای عزیزان توضیح بدم:

۱-توجه و تمرکز ویژه به مشق نظری: این عبارت به این معنی هست که به حروف و کلمات و نحوه نوشتن شون و … خوب و موشکافانه نگاه کنیم و اون رو به یاد بسپاریم. شکل کلمات و نحوه قرار گرفتنشون در کنار هم و … خیلی خیلی مهمه و کسی که در نگاه کردن به سرمشق استاد یا دوره یا کتابی، جزییات رو خوب و با دقت میبینه و یاد میگیره، میشه گفت شاید بیش از ۴۰ درصد مسیر رو پیش رفته. پس لطفاً دیگه بعد از این، در انجام تمرین هاتون از این موضوع غافل نشید.

۲-تلاش خستگی ناپذیر در هنگام مشق عملی: میشه گفت مهم ترین کار ما در یادگیری خط همین بخشه که هر آنچه که در مشق نظری یا توضیحات استاد شنیده ایم رو حالا به تصویر بکشیم. مشق عملی بهتره در ادامه و بلافاصله بعد از مشق نظری و بدون وقفه انجام بشه تا آموخته هامون از نظر مشق نظری در ذهنمون تثبیت و ماندگار بشه.

البته اینو هم همینجا بگم که از خودمون هم انتظار زیاد بالا نداشته باشیم، قرار نیست توی یک یا دو جلسه بتونیم هر آنچه در مشق نظری یاد گرفتیم رو سریع و کامل در مشق عملی پیاده سازی کنیم. پس لطفا در تمرین ها صبر و حوصله پیشه کنیم، چون آموزش خوشنویسی یک امر تدریجی هست.

۳-دقت بالا، سرعت پایین هنگام تمرین کردن: در طول تمرین ها و آموزش دیدن، به هیچ عنوان نباید با سرعت بالا اقدام به نگارش کنیم. این مورد نکته ای هست که دیدم که خیلی از عزیزان از همیجا ضربه خوردند و از تمرین خسته شدند و ادامه مسیر ندادند. ببینید دقیقا مثل فراگیری رانندگی خودرو که ما ابتدا اون رو در شرایط کنترل شده و با سرعت پایین یاد می گیریم و بعد تسلط کامل هست که دیگه می تونیم در جاده و با سرعت بالا رانندگی کنیم.

یادگیری دستخط هم دقیقاً همینطوره. تا وقتی در حال تمرین و یادگیری هستیم تلاش کنیم با سرعت پایین و دقت بالا بنویسیم. چون سرعت بالا معمولا باعث میشه به جزییاتی که در مشق نظری یاد گرفتیم، عمل نکنیم و همین باعث خواهد شد که خط مون اصلاح نشه.

۴-دقت به خط زمینه: در آموزش خط، مسئله خط زمینه بسیار بسیار مهمه. در دید عموم نقش خط زمینه، این هست که باعث جلوگیری از کج نوشتن متون مون میشه. اما باید بگم که در خوشنویسی بجز این مورد، خط زمینه کمک خیلی بزرگی میکنه تا خوشنویسی و زیبا نویسی رو بصورت اصولی و قانونمند یاد بگیریم.

این صحبتم رو برای عزیزان اینطور واضح تر کنم که، هر یک از حروف و اتصالات و کلمات دارای یه سری قوانین هستند که باید حتما رعایت بشن و نمیشه بهشون بی توجه بود. بطور مثال طول و اندازه حروف و اتصالات مشخص و ثابته و جایگاه اونها هم در خط زمینه قانونمند هست که همه اینها بر اساس خط زمینه سنجیده و کنترل میشه. البته اینم اضافه کنم که در ابتدای آموزش دیدن یک فرد، استفاده از خط زمینه حائز اهمیت هست و رفته رفته نقش اون کمرنگ تر میشه.

۵-انتخاب کشیده مناسب در نوشته: ابتدا باید بدنیم که اصلا چرا در نوشته ها از شکل کشیده حروف و کلمات استفاده میشه. خب این مسئله دو دلیل داره. یکی اینکه باعث زیبایی هر چه بیشتر نوشته هامون خواهد شد و دوم اینکه باعث میشه سرعت نگارش مون بالاتر بره. اما باید بدونیم که قانون کشیده نویسی، مشخص شده و ثابته. یعنی اینکه نمیشه از هر حرف یا کلمه ای برای کشیده شدن استفاده کرد و همچنین تعداد کشیده های موجود در یک نوشته هم قانون خاص خودش رو داره.

بطور مثال بسیار مشاهده کردیم که عزیزان در خط خودکاری نستعلیق روزمره شان، حرف “نون” رو به صورت کشیده می نویسند که این کاملا اشتباه هست و این حرف در خط نستعلیق، اصلا نمیتونه بصورت کشیده نوشته بشه. یا اینکه برخی از عزیزان بطور مثال در یک سطر نوشته، به تعداد نامحدود کلمات کشیده قرار می دهند که خب این موضوع هم بسته به نوع نوشته کاملا چارچوب داره و قانون مشخص داره.

۶-توجه ویژه به تناسب و تشابهات: پس از اینکه اصول نگارش حروف و کلمات رو یاد گرفتیم، حالا باید توجه داشته باشیم که در طول نوشته هامون به این مورد توجه ویژه داشته باشیم. مثال میزنم، یعنی اگر حرف “الف” رو به ارتفاع ۳ نقطه نوشتیم، این باید در تمام نوشته مون رعایت بشه تا اینکه این حرف در کنار همدیگر زیباتر جلوه بکنه وگرنه از نگاه بیننده کاملاً ملموس خواهد شد که این نوشته یا دستخط زیبا و اصولی نیست.

۷-توجه ویژه و خاص نداشتن به ابزار کار خوش خطی، نقش استعداد در یادگیری خط و بهانه های اینچنینی: حالا که اصول اولیه رو یاد گرفتیم میخام یه نکته رو بگم که خیلی مشاهده کردم که این مورد مانع پیشرفت و یادگیری خیلی از عزیزان میشه. ببینید مغز ما آدمها در مقابل تغییر همیشه مقاومت میکنه. الان که ما تصمیم گرفتیم برای خوش خطی گام برداریم، نجوای درونی هی تو گوش مون میخونه که، تو ابزارت مناسب نیست، تو که استعداد خوشنویس شدن رو نداری، تو نمیتونی و… . میخام بگم که همه اینها فقط و فقط بهانه است. دوست دارم در پایان با این شعر زیبا مطلبم رو تکمیل کنم که: “بیرون ز تو نیست آنچه در عالم هست …”

آموزش رایگان خوشنویسی با خودکار

آموزش رایگان خوشنویسی با خودکار

اما در پایان یه راهکار هم برای شما عزیزی که تا اینجا با ما همراه بودید دارم و اون هم اینه که من تمام سعیم رو کردم تا با ایجاد یک وبسایت قوی در حوزه خوشنویسی، بسیاری از خدماتم رو به رایگان در اختیار علاقمند به هنر خوشنویسی با خودکار قرار بدم. پس لطفاً با جستجوی عبارت “آموزش خوشنویسی با خوکار سایت خوش خط شو” شما هم با ما در پیشبرد اهداف سایت ما همراه باشید. به امید اون روزی که ما در ایران عزیزمون ۸۰ میلیون خوش خط داشته باشیم.

نظرات کاربران

سلام به شما کاربر محترم وبسایت پرشین لیدی، خیلی خیلی خوشحال میشیم اگر نظر خودتون رو درباره مقاله بالا برای ما بنویسید. اما لطفا از موارد زیر پرهیز کنید.

  • از کلماتی چون (عالی بود ، ممنون و ....) استفاده نکنید